Ασκήσεις “ευτυχίας”!

Ζούμε μια δύσκολη καθημερινότητα. Υποχρεώσεις, ένταση, ευθύνες, άγχος, οικονομική ανασφάλεια… Κι ο καθένας από εμάς καλείται να ανταπεξέλθει. Και κάπου εκεί χάνουμε τον εαυτό μας, την αισιοδοξία μας, τη θετική μας σκέψη, τις στιγμές ευτυχίας που ακόμα κι όταν υπάρχουν βρίσκονται υπό σκιάν.

Το ζητούμενο όμως είναι η ευτυχία. Και όπως και οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν όλα ξεκινάνε από εμάς. Για αυτό λοιπόν δεν έχεις παρά να προσπαθείς, να ακολουθείς μερικούς κανόνες προσωπικής ευεξίας για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις, για να αντέξεις. Μερικές ασκήσεις που γυμνάζουν τη σκέψη σου, προπόνηση για τη στάση ζωής σου, ενέσεις δύναμης που θα χρωματίσουν το κάθε μέρα σου και θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που λέγεται ευτυχία.

1. Κάνε μία λίστα με όλα όσα αγαπάς στον εαυτό σου. Όλοι έχουμε πλεονεκτήματα, τα οποία και ξεχνάμε ανάμεσα στις υποχρεώσεις και στην ταχύτητα που εξελίσονται όλα. Όχι. Προσπάθησε να βρεις λίγο χρόνο, έστω και πριν σε πάρει ο ύπνος για να καταγράψεις μέσα σου όλα όσα αγαπάς σε σένα. Αναγνώρισε τα θετικά σημεία σου (εσωτερικά και εξωτερικά) και άρχισε να επαινείς η ίδια τον εαυτό σου. Το αξίζεις άλλωστε.

2. Βρες καθημερινούς τρόπους διασκέδασης. Πήγαινε γυμναστήριο, κάνε έναν περίπατο (μόνη σου ή με τον σύντροφό σου), πήγαινε σινεμά, θέατρο, διάβασε ένα βιβλίο. Προσπάθησε να βρεις χρόνο για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί. Ακούγεται απλό, αλλά θα νιώσεις καλύτερα.

3. Μάθε νέους τρόπους για να χαλαρώνεις και να αποδεσμευτείς από κάθε ένταση της ημέρας. Για τον καθένα λειτουργεί κάτι διαφορετικό. Βρες το δικό σου τρόπο αποσυμπίεσης και χρησιμοποίησέ τον. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, βάλε να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, στόλισε με λουλούδια το σπίτι σου, άναψε αρωματικά κεριά… Απλά πραγματάκια, τόσο σημαντικά όμως και τελικά τόσο αποδοτικά στην ψυχολογία μας.

4. Κάνε πράγματα για σένα, όχι για τους άλλους. Πράγματα που σε ευχαριστούν που σου προσφέρουν ψυχική ανάταση. Πολλές φορές ξεχνάμε εμάς. Η ανάγκη μας να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας, να τους φροντίσουμε αποτελεί χαρά μας μεν, αλλά πρέπει κάποιες φορές να δίνουμε προτεραιότητα και στον εαυτό μας.

5. Περιποιήσου τον εαυτό σου. Μην αφήνεσαι στις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται. Μπορεί να είσαι κουρασμένη, κακοδιάθετη. Μην υποχωρήσεις. Ένα αφρόλουτρο, λίγο ρουζ, λίγο κραγιόν… μερικές φορές αρκεί.

6. Σκέψου θετικά. Άφησε έξω όσο μπορείς κάθε γκρίζα σκέψη. Σκέψου πόσα έχεις και όχι πόσα θα ήθελες αλλά δεν έχεις. Νιώσε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχεις καταφέρει.

7. Αναγνώρισε την προσπάθειά σου για καθημερινά πράγματα. Μπορεί τα πρέπει στα οποία καλείσαι να ανταπεξέλθεις να έχουν γίνει ρουτίνα, είναι όμως προσωπικά επιτεύγματα. Δεν είναι τίποτα. Πρέπει να τιμάς τους κόπους σου.

8. Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Με ένα μικρό ελάχιστου κόστους δωράκι -αρκεί, με μια όμορφη σκέψη, με ένα γλυκάκι μερικές φορές. Σκέψου αυτό είναι για μένα, γιατί….. Προσπάθησε να συμπληρώνεις κάθε μέρα μια απάντηση σε αυτό το γιατί…

9. Όλοι έχουμε όμορφα στοιχεία μέσα και έξω μας. Δεν χρειάζεται να περιμένεις τους άλλους να σου τα επισημάνουν ή να σου τα αναγνωρίσουν. Αρκεί να τα αναγνωρίζεις εσύ σε εσένα. Πάντα έχει σημασία η γνώμη των άλλων και κυρίως των αγαπημένων μας ανθρώπων, αλλά η δική σου για τον εαυτό σου έχει άλλη βαρύτητα.

11. Θέσε νέους στόχους. Μην παγιδεύεσαι σε καταστάσεις που δεν έχουν λύση. Μην επιμένεις σε πράγματα που δεν βγαίνουν όπως θα ήθελες. Κάθε εμπόδιο για καλό! Πάμε παρακάτω! Προσπάθησε τουλάχιστον.

Φιλάκια
Τατιάνα

And More