Κωσταντινούπολη, πλανεύτρα πόλη μαγική!

Κωσταντινούπολη, πλανεύτρα πόλη μαγική! Την έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές και φέτος αποφάσισα να μυήσω και τα παιδιά μου σε αυτόν τον … έρωτα!

Αν και το τετραήμερο ταξίδι μας ήταν κυρίως εκπαιδευτικό, με απίστευτο ποδαρόδρομο στα μουσεία και τα αξιοθέατα μέσα στη ζέστη και ατελείωτες λεπτομερείς ξεναγήσεις, το δροσιστικό αεράκι του Βοσπόρου, φυσούσε κάθε τόσο δίνοντάς μας κουράγιο για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό.

Πρώτος σταθμός η Αγία Σοφία. Την περίμενα χρόνια αυτή τη στιγμή. Ήθελα πολύ να μπω μια μέρα σε αυτόν τον ιστορικό για το χριστιανισμό τόπο και να μιλήσω στα παιδιά μου για αυτό. Είχα κάνει προσεχτική επανάληψη, σαν καλή μαθήτρια, όλων των απαραίτητων πληροφοριών. Ούτε πανελλήνιες να έδινα. Τους είχα αφηγηθεί την ιστορία της εκκλησίας (τα είχα πρήξει για να ακριβολογώ!!!). Όταν ξεκίνησε η ξενάγηση τους είπα, (τα απείλησα για την ακρίβεια) ότι μετά θα παίζαμε κουίζ και παιχνίδι ερωτήσεων πάνω σε αυτά που θα άκουγαν. Αποτέλεσμα: παίζουν τους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο στα δάκτυλα και μέχρι και η μικρή ξέρει για τους τρεις ναούς της Αγίας του Θεού Σοφίας που χτίστηκαν από τον Κωνσταντίνο, τον Θεοδόσιο και τον Ιουστινιανό!!!

Δεύτερος σταθμός το υδραγωγείο του Ιουστινιανού. Πολύ εντυπωσιακό και… δροσιστικό. Αξίζει να το επισκευτείτε.

Τρίτος σταθμός ο Ιππόδρομος. Αυτή η στάση του Νίκα με τους Πράσινους και του Βένετους, μετά την οκτακοσιοστή φορά που την αφηγήθηκα, την έμαθαν. Στην ερώτηση…παγίδα του Νίκου, για το ποιος ήταν αυτός ο …Νίκας για τον οποίο έγινε μεγάλο νταβαντούρι, μέχρι και η Λυδία απάντησε σωστά!

Το Πατριαρχείο τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ακόμη κι ένα παιδί δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητο από αυτό το κομμάτι Ελλάδας και Χριστιανοσύνης μέσα στην Επτάλοφο των τζαμιών. Στάθηκαν εκστατικά μπροστά στο χρυσοποίκιλτο σκαλιστό τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Οι μυρωδιές από το λιβάνι και τα αναμμένα κεριά, η γαλήνη και η κατάνυξη που σε κατακλύζουν μόλις διαβείς τον ψηλό πέτρινο μαντρότοιχο σού προκαλούν έντονα συναισθήματα.

Μετά πιάσαμε τα οθωμανικά αξιοθέατα. Τοπ Καπί, Μπλε Τζαμί, Ντολμά Μπαχτσέ.

Στο Τοπ Καπί οι ιστορίες έχουν έντονο το στοιχείο του εντυπωσιασμού και δεν ήταν δύσκολο να τα κάνω να προσέξουν τον ξεναγό. Σουλτάνοι καθισμένοι σε χρυσούς θρόνους στολισμένους με πολίτιμους λίθους, το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, το σπαθί με τα σμαράγδια που προσπάθησε να κλέψει η Μελίνα Μερκούρη στην ομώνυμη ταινία και βέβαια το χαρέμι με τα κρυμμένα σκοτεινά μυστικά του.

Στην Πόλη το ελληνικό στοιχείο είναι παντού. Στην κεντρική σκεπαστή αγορά όλοι μας μιλούσαν ελληνικά. Οι έλληνες που ζουν μόνιμα εκεί είναι πια μόνο 3.500 με τον πληθυσμό της πόλης να έχει φτάσει πια τα 14.000.000.

Συναντήσαμε πάρα πολλούς Έλληνες τουρίστες. Μη βιαστείτε να κάνετε σχόλια για την οικονομική κρίση και πως βρέθηκαν όλοι αυτοί οι Έλληνες εκεί. Όσοι είστε από τη βόρεια Ελλάδα, ξέρετε καλά ότι είναι ο πιο κοντινός και πιο οικονομικός προορισμός. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη μόλις τέσσερις ώρες με το αυτοκίνητο. Τα ξενοδοχεία έχουν εξαιρετικές τιμές, το ίδιο και τα εστιατόρια.

Αυτή τη φορά βέβαια δεν βρήκαμε την Πόλη το ίδιο φτηνή με τα προηγούμενα χρόνια. Ο βασικός μισθός του Έλληνα είναι πια αντίστοιχος με του Τούρκου. Οι τιμές είναι πιο προσιτές από την Ελλάδα αλλά η ψαλίδα έχει πλέον κλείσει αρκετά.

Η αξεπέραστη Πολίτικη κουζίνα, με τα μπαχάρια της, τις πίτες και τα κεμπάμπ, παραμένει πολύ οικονομική. Αυτή ήταν κάθε βράδυ η απόλαυσή μου μετά από κάθε εξοντωτική μέρα τουριστικής… παιδικής περιήγησης.

Την Κωσταντινούπολη επισκέφτηκαν το τελευταίο εξάμηνο έξι εκατομμύρια τουρίστες. Ταξιδεύει κανείς πια μόνο με την ταυτότητά του. Αν δεν πάτε οδικώς ψάξτε καλά για φτηνά αεροπορικά εισιτήρια.

Γυρίσαμε με ένα αεροπλάνο γεμάτο Έλληνες. Στην πτήση της Turkish airlines μια παιδική ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου έδωσε χαρά και ζωντάνια στο αεροπλάνο!

Φιλιά σε όλους,

Τατιάνα

And More