Πίσω στην κορυφή της σελίδας
16.05.2011 | 12:15

Σκάνδαλο Στρος Καν: Αν η καμαριέρα ήταν Ελληνίδα...

Σκάνδαλο Στρος Καν: Αν η καμαριέρα ήταν Ελληνίδα...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Τι θα γινόταν άραγε αν το περιστατικό με την καμαριέρα και τον Στρος Καν γινόταν στην Ελλάδα; Πιστεύω ότι τα πράγματα θα είχαν μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη.
 
Ας ξεκινήσουμε από την καταγγελία του περιστατικού στην αστυνομία από την καμαριέρα. Θα έβρισκε εύκολα το θάρρος μια ταπεινή υπάλληλος housekeeping μεγάλου ξενοδοχείου να καταγγείλει τον ισχυρότερο άνδρα του ΔΝΤ για απόπειρα βιασμού;

Η απάντηση που υποθετικά δίνω είναι: πολύ δύσκολα. Στην Ελλάδα δυστυχώς ο πολίτης νιώθει μόνος και απροστάτευτος απέναντι στην εξουσία. Είναι πολύ πιθανό να φοβόταν ότι θα επικρατούσε το δίκαιο του ισχυρού και ότι θα "βιαζόταν" ψυχικά πάρα πολλές φορές μέχρι να φτάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο πολίτης δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το παραδικαστικό και η διακριτική αντιμετώπιση πολιτικών και ισχυρών προσώπων έχουν πλήξει βαθιά το γόητρο της ελληνικής δικαιοσύνης.

 
Ας πάρουμε τώρα την παράμετρο της δράσης της αστυνομίας απέναντι στο περιστατικό. Στην Αμερική, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του ισχυρού άντρα του ΔΝΤ από το ξενοδοχείο, οι αρχές τον εντόπισαν στο αεροδρόμιο και απέτρεψαν την αναχώρησή του με το αεροπλάνο. Τι πιστεύετε ότι θα γινόταν στην Ελλάδα; Κατά τη γνώμη μου ακόμη θα τον... ψάχνανε.

 
Τέλος, να δούμε το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Αμερική. Οι εικόνες της σύλληψης του Στρος Καν έκαναν το γύρο του κόσμου. Και επειδή ένα τέτοιο στιγμιότυπο αξίζει όσο χίλιες λέξεις, γνωρίζετε ότι στη χώρα μας απαγορεύεται η μετάδοση των εικόνων αυτών; Η σύλληψη και μεταγωγή του κατηγορουμένου απαγορεύεται να μεταδοθεί από τα ελληνικά μέσα και απαγορεύεται η αναφορά στο όνομά του. Ακόμη απαγορεύεται να τον "φωτογραφίσεις" περιγράφοντας την ιδιότητά του ή άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ταυτότητά του.

 
Είναι βέβαιο ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα έστελνε ειδική οδηγία στα μέσα για την προστασία του ισχυρού άντρα του ΔΝΤ και θα επέβαλε πολύ βαριά πρόστιμα σε όσους μετέδιδαν εικόνες ή λεπτομέρειες της ροζ είδησης που θα έπλητταν την ...ηθική υπόσταση του κατηγορουμένου.

 
Έτσι λοιπόν αν το περιστατικό συνέβαινε εδώ στην Ελλάδα η κοινή γνώμη δεν θα το μάθαινε ποτέ, ή θα το μάθαινε μέσω ψιθύρων και κουτσομπολιών.

 
Αλήθεια ποιά είναι η δική σας γνώμη; Πιστεύετε ότι το ελληνικό σύστημα εξουσίας, η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα δρούσαν με τον ίδιο τρόπο; Ποιά είναι η γνώμη σας για τους νόμους που διέπουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα;

 

 
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10