Οι συνήθειες που έχουν οι ευτυχισμένες οικογένειες

Ευτυχία. Αυτό το χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπο του μικρού σου, όταν σε αντικρίζει. Εκείνο το φτερούγισμα που νιώθεις στην καρδιά σου, όταν το μωρό σου γεννιέται. Η χαρά που έχει ο μπαμπάς, όταν παίζει μαζί με το παιδί. Αυτό που νιώθει όλη η οικογένεια, όταν κάνει πράγματα μαζί. Ο ένας με τον άλλον. Ο ένας για τον άλλον. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που δένουν ακόμα περισσότερα τις οικογένειες και τις μετατρέπουν σε ευτυχισμένες. Ποιες είναι;

Μία αγκαλιά την ημέρα, την ευτυχία δεν κάνει πέρα… Κάθε άλλο! Οι αγκαλιές δεν είναι ποτέ αρκετές, ειδικά αν το παιδί σου είναι αρκετά μικρό. Θέλει τη συντροφιά σου και αν αποκωδικοποιήσεις τη συμπεριφορά του, θα καταλάβεις ότι αρκετές φορές, μέσα στην ημέρα, ζητάει την αγκαλιά σου, γεμάτη από αγάπη. Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλείς, εσύ χαρούμενη και όλοι μαζί ακόμα πιο ευτυχισμένοι.

Στο τραπέζι όλοι μαζί… Ανεξαιρέτως ηλικίας. Οι πρώτες αντιδράσεις θα έρθουν την περίοδο της εφηβείας, στιγμή που το παιδί σου θα θέλει να κάνει την επανάσταση του και να ανατρέψει ό,τι δομούσε τη ζωή του μέχρι τότε. Η καλύτερη ευκαιρία, για να πει ο καθένας τα νέα του, να (συν)ομιλήσετε και να εμκυστηρευτείτε μυστικά πάνω από ζεστό σπιτικό φαγητό.

Να παίξουμε μαζί; Το παιχνίδι χαλαρώνει τους μικρούς μας φίλους. Εκτός, όμως, από αυτή τη σημαντική του λειτουργία, βοηθάει και στην εκπαίδευση, βοηθώντας τους να αποκτήσουν γνώσεις και αξίες. Όταν, δε, το παιχνίδι συνοδεύεται από εσένα ή τον μπαμπά, τότε γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό και το δέσιμο πιο γερό.

Τι θα έλεγες για ένα διάλειμμα; Από το σπίτι, από το σχολείο, από όλα. Μία βόλτα στην εξοχή, σε ένα ορεινό καταφύγιο τώρα που ο καιρός αλλάζει και χειμωνιάζει, σε ένα καταπράσινο πάρκο, ακόμα και σε έναν κήπο. Τόσο εσύ, όσο και το μικρό σου θα πάρετε μία βαθιά ανάσα και θα χαλαρώσετε από όλα. Άσε που μόλις γίνει συνήθεια, το παιδί θα περιμένει από την Δευτέρα πότε το ημερολόγιο θα δείξει… ΣΚ.

Ξεκινήστε κάτι καινούργιο μαζί. Μία ξένη γλώσσα, ένα νέο χόμπι, ακόμα και μία νέα σειρά. Αν επιλέξεις το πρώτο, θα μπορεί ο ένας να λύει τις απορίες του άλλου – όχι και τις ασκήσεις. Γιατί, μπορεί το μικρό σου να είσαι σε απογευματινό τμήμα και εσύ στων ενηλίκων, όμως, η γλώσσα και το επίπεδο θα είναι το ίδιο.

Κάντε μικρές εκπλήξεις. Κάθε εβδομάδα και άλλη μέρα. Γιατί, μπορεί οι συνήθεια να είναι κάτι που φέρνει χαμόγελα, η ανατροπή, όμως, στην καθημερινότητα είναι ακόμα πιο γλυκιά. Μμμμ, τι θα έλεγες, για παράδειγμα, τη μέρα που το παιδί σου γράψει “άριστα” στο τεστ, να το αφήσεις ελεύθερο να πάει βόλτα ή να παίξει με τους φίλους του, χωρίς να σκέφτεται πότε θα επιστρέψει για να… διαβάσει; Μήπως να το υποδεχτείς στο σπίτι με ένα γλυκάκι; Τέλειο, ε;

Άφησε λίγο χρόνο για το παιδί και για εσένα. Να διαβάσει μόνο του; Ναι, αν δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια σου. Να κάτσει μόνο του στον υπολογιστή; H απάντηση και εδώ είναι καταφατική. Και αυτό, γιατί, όλες οι σχέσεις αγάπης θέλουν ένα μικρό διάλειμμα για να διατηρήσουν τη φλόγα τους. Άσε που και εσύ έχεις δικαίωμα να ξεκουραστείς. 

Read More

And More