Συνταγή για παραδοσιακό μουσακά

1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Είναι ένα από τα πιο καλοκαιρινά πιάτα. Δίνει γεύση στον ουρανίσκο σου και άρωμα Ελλάδας στο σπίτι σου!

Συστατικά

  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 5 μεγάλες πατάτες
  • 5 κολοκύθια
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 4 κουτ. της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 8 κουτ. της σούπας αλεύρι
  • 4 κουτ. της σούπας μαργαρίνη
  • 2 λίτρα γάλα
  • 2 αβγά
  • αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, καθαρίζεις τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκύθια και τις κόβεις σε λεπτές μακρόστενες φέτες.
  • Αλατίζεις όλα τα λαχανικά – ιδανικά με χοντρό αλάτι – και αφήνεις σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  • Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια, μαζί με τον κιμά να πάρουν χρώμα. Σβήνεις με το κρασί και πρόσθεσε τις ντομάτες και το αλατοπίπερο. Αφήνεις να σιγοβράσει και να πιει τα ζουμιά του.
  • Λαδώνεις τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και ψήνεις στο γκριλ να πάρουν χρώμα.
  • Στρώνεις τις μισές μελιτζάνες σε ταψί και από πάνω ραντίζεις με λίγο τυρί. Συνεχίζεις με τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και το τυρί μέχρι να τελειώσεις τα υλικά σου (κρατάς λίγο τυρί για να πασπαλίσεις την κρέμα) και από πάνω στρώνεις τον κιμά.
  • Για την κρέμα, λιώνεις τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις το αλεύρι, ανακατεύοντας να καβουρδιστεί.
  • Προσθέτεις το γάλα και ανακατεύεις καλά μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Στο τέλος, ρίχνεις τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι με το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  • Απλώνεις και την κρέμα πάνω από τον κιμά και πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τυρί.
  • Ψήνεις στο φούρνο στους 180 βαθμούς C για μισή ώρα, μέχρι να αποκτήσει η κρέμα κρούστα.

And More