Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα σας. Έχουμε ένα κοριτσάκι 8 ετών που κάνει 3-5 κενώσεις την ημέρα με αρκετές βλέννες. Σε ηλικία 3-4 χρόνων πήγαμε και σε καθηγητή γαστρεντερολόγο για παιδιά και αλλεργιολόγο και τα βρήκαν όλα φυσιολογικά. Καμία αλλεργία και κανονική ανάπτυξη. Θα ήταν πολύ σημαντική για εμάς η δική σας γνώμη. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητέ πατέρα, αν πραγματικά έχει γίνει όλος ο απαιτούμενος έλεγχος (διότι πάντοτε μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο που εχει ξεφύγει – (εγώ δεν έχω δει τις εξετάσεις), τότε το πιθανότερο είναι μια άτυπη αλλεργία σε κάτι που τρώει και το οποίο δεν ήταν εφικτό να εντοπιστεί. Ίσως με την παρατηρητικότητα σας να το εντοπίσετε. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι κάποιο γλύκισμα όπως οι τσίχλες η, καραμέλες κλπ. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 4 χρονών και 4 μηνών. Εδώ και 6 μήνες περίπου δεν θέλει να κοιμάται μόνο του στο κρεβάτι του όπως κοιμόταν από 3 χρονών. Θέλει να κοιμάται μόνο μαζί μου στο κρεβάτι του. Όχι στο κρεβάτι του μπαμπά και της μαμάς όπως λέει αλλά μόνο με τη μαμά. Κάνω πως κοιμάμαι μαζί του, και μόλις τον πάρει ο ύπνος, αργά για να μη με χάσει, φεύγω. Μόλις με πάρει χαμπάρι, έρχεται στο κρεβάτι μας, με ξυπνάει και μου λέει: “Μαμά, γιατί με άφησες;” Και με ξαναπάει στο κρεβάτι του. Και κάθε βράδυ μου λέει ότι φοβάται να κοιμηθεί χωρίς την αγκαλιά μου. Να σας πω ότι δεν τον έχω αφήσει ποτέ, παρά μόνο να πάω στη δουλειά μου μέχρι τις 7 το απόγευμα που κάθεται με το μπαμπά του από τις 4 που σχολάει από το νηπιαγωγείο και περνάνε υπέροχα όπως μου λένε και οι δύο. Υπάρχει κάποιος τρόπος να του το κόψω τα βραδινά πήγαινε – έλα γιατί δεν κοιμάται κανένας μας καλά. Ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, όπως καταλαβαίνεις είναι καθαρά ένα θέμα ψυχολογικό. Το παιδί σου ένοιωσα ανασφάλεια και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Θέλει ιχνηλάτιση για να εντοπίσετε από που προέρχεται αυτή η ανασφάλεια. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι σχέσεις που έχετε σαν ζευγάρι, τι είδους ποιότητα σχέσης υπάρχει με τον πατέρα του κλπ. Αν δεν καταφέρετε με τον πατέρα του παιδιού να το εντοπίσσετε, τότε ένας ψυχολόγος θα μπροούσε να σας βοηθήσει. Η μέθοδος που ακολουθείς είναι καλή, όμως, αν δεν αποδίδει θα χρειαστείς και πρόσθετη βοήθεια. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Η κόρη μου στην ηλικία των δέκα ετών πέρασε αλλεργική πορφύρα. Τώρα είναι 15 ετών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επιτρέπεται να κάνει το εμβόλιο για τον Κορονοϊό. Σας ευχαριστώ! 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, οι αντενδείξεις για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer είναι πως όταν υπάρχει γνωστή αλλεργία σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου ή αν την μέρα του εμβολίου το παιδί εχει λοιμώδες νόσημα. Επομένως, μπορεί να κάνει το εμβόλιο αρκεί να το αναφέρεις, ώστε αν συμβεί κάτι απρόοπτο να υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπιση. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Έχω ένα μωρό 21 μηνών και έχει πολλά νεύρα. Πετάει τα παιχνίδια του και με χτυπάει. Υπάρχει πιθανότητα να είναι λόγω οδοντοφυΐας; Αν ναι, τι μπορώ να κάνω για αυτό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό σε ένα παιδί. Όμως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα, αν δεν εχει καλή ακουστική οξύτητα, αν δεν βλέπει καλά και από τα δυο τα μάτια κλπ. Μετά από ένα καλό έλεγχο και εξετάσεις αίματος για θυροειδή κλπ. θα πρέπει να το εξετάσει ένας ειδικός αναπτυξιολόγος.

Read More

And More