Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει μακροχρόνιο COVID

Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί τα πάντα για τον μακροχρόνιο Covid. Ποια είναι τα συμπτώματα, τι πρέπει να προσέξεις και πώς θα τον αντιμετωπίσεις. 

Κι αν έχεις απορίες ή ερωτήσεις μπορείς να στείλεις το μήνυμά σου εδώ

Πέρασαν ήδη δυο ολόκληρα χρόνια μαθαίνοντας πως να προφυλασσόμαστε από τον ΚΟΡΟΝΟΙΟ Covid 19.Καραντινες, ατομικά μετρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις κλπ. Και εκεί που λέγαμε πως και πως να τελειώσει αυτή η πανδημία, τώρα όλο και περισσότερο ακούγεται ένα σοβαρό αποτύπωμα που αφήνει ο κορονοϊός σε όσους νόσησαν με συμπτώματα αλλά και χωρίς συμπτώματα. 

Αυτό είναι το λεγόμενο μακροχρόνιο Covid ή διεθνώς Long Covid. Όσον αφορά τα παιδιά από 0-18 ετών, υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα που θα νοσήσει από κορονοϊό, θα νοσήσει από μακρύ Covid. 

Έτσι ορίζεται αυτό το σοβαρό επακόλουθο του παιδιατρικού covid19 και περιλαμβάνει όλες τις επίμονες και νέες κλινικές εκδηλώσεις (δηλαδή συμπτώματα) που έχουν αποδειχθεί σε παιδιά τα οποία είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον ΚΟΡΟΝΟΪΟ και εμφανίζονται ύστερα από την περίοδο οξείας φάσης και όταν αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί και να ενταχθεί σε γνωστές άλλες αρρώστιες. 

Το φαινόμενο είναι τόσο συχνό που ήδη έχουν δημιουργηθεί Ενώσεις ατόμων που πάσχουν από μακροχρόνιες συνέπειες της covid19, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός “Long Covid Europe” και ο Οργανισμός για παιδιά ” Long Covid Kids”. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί συμμετέχουν σε συνομιλίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί περίπου 20 ειδικά ιατρεία για την παρακολούθηση των παιδιών με μακρύ Covid. 

Έτσι, λοιπόν, φαίνεται σκόπιμο και προτείνεται η αξιολόγηση της παρουσίας συμπτωμάτων που υποδηλώνουν μακρύ Covid κοντά στο τέλος της οξείας φάσης της νόσου: Δηλαδή μεταξύ 4-12 εβδομάδων από αυτή. 

Υποψία μακροχρόνιου Covid σε παιδιά και εφήβους, θα πρέπει να υπάρχει επί παρουσίας:

•επίμονου πονοκεφάλου

•κόπωσης

•διαταραχής ύπνου

•δυσκολίας συγκέντρωσης

•κοιλιακού πόνου

•μυαλγίας

•αρθραλγίας

Επίσης: Ο επίμονος πόνος στο στήθος, ο στομαχικός πόνος, η διάρροια, οι καρδιακοί παλμοί και οι δερματικές βλάβες θα ΠΡΕΠΕΙ να θεωρούνται ως πιθανά συμπτώματα του μακροχρόνιου covid. 

Όλο και περισσότερο ακούγονται επιστημονικές συστάσεις πως τα παιδιά με ύποπτη ή αποδεδειγμένη διάγνωση νόσου κορονοϊού, θα πρέπει να εξετάζονται μετά από 4 εβδομάδες για έλεγχο παρουσίας συμπτωμάτων άγνωστης νόσου και 3 μήνες μετά για να επιβεβαιωθεί η κανονικότητα ή να αντιμετωπιστούν τα αναδυόμενα προβλήματα. 

Τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα θα πρέπει να υποβληθούν σε ενδελεχή αξιολόγηση κλινικά, εργαστηριακά και ακτινολογικά. Επίσης, τα παιδιά και οι έφηβοι που παρουσιάζουν σαφή συμπτώματα ψυχικού στρες θα πρέπει να παρακολουθούνται ανάλογα από τις υπάρχουσες υποδομές. 

Μεγάλο ενδιαφέρον θα υπάρξει για την περίπτωση των μαθητών όλων των βαθμίδων. Οι μαθητές που θα  έχουν σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα Long Covid θα είναι αναγκασμένοι να λείπουν ορισμένες μέρες από τα μαθήματά τους και, για να θεωρηθούν δικαιολογημένες οι απουσίες τους, θα πρέπει να προσκομίσουν στο σχολείο έγγραφο από πιστοποιημένο ιατρό και ιατρείο για covid. 

Απ’ ό,τι φαίνεται, το παιδιατρικό μακροχρόνιο covid είναι ένα πρόβλημα που θα αφορά σημαντικό ποσοστό παιδιών και εφήβων τα προσεχή χρόνια. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα, να θεραπεύονται και ενδεχομένως να παρακολουθούνται για χρόνια. 

Read More

And More