Olivier Rousteing, Jean Paul Gaultier και Christian Louboutin στην Αθήνα για το δεύτερο συνέδριο της Vogue Greece

Για δεύτερη φορά έγινε χθες το διεθνές συνέδριο της Vogue Greece, Change Makers: Fashion-The Road Ahead με ηχηρά ονόματα της μόδας να δίνουν το παρόν. Ο σταρ Olivier Rousteing του οίκου Balmain, ο iconic couturier Jean Paul Gaultier, ο αγαπημένος των γυναικών Christian Louboutin ήρθαν στη χώρα μας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, τροφή για σκέψη, όσον αφορά στο μέλλον της fashion industry -και όχι μόνο!

 

Από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 8 περίπου το βράδυ, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια συζήτηση για το πώς αναδιαμορφώνεται το τοπίο της μόδας στη σύγχρονη εποχή, με βάση τις παγκόσμιες αλλαγές που συντελούνται. Κορυφαίοι ομιλητές και λαμπερές προσωπικότητες, συναντήθηκαν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ανοίγοντας γόνιμους διαλόγους και εξερευνώντας τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται τώρα στη μόδα.

Η Anna Wintour, η οποία είχε έρθει στη χώρα μας για το πρώτο συνέδριο της Vogue Greece, στήριξε για άλλη μια φορά το μεγάλο αυτό project στέλνοντας το μήνυμά της μέσα από ένα μαγνητοσκοπημένο video.

“Η Vogue είναι πλέον μια παγκόσμια κοινότητα που παράγει ιστορίες για κάθε κοινό του πλανήτη. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η δέσμευση στις αξίες μας, όπως η δημιουργικότητα, το inclusivity, η ανεξαρτησία. Αν κάτι μας έμαθε η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η εισβολή στην Ουκρανία, είναι να στηρίζεις αυτό που κάνεις”, περιέγραψε η Anna Wintour.

Η Editor-in-Chief της Vogue Greece Θάλεια Καραφυλλίδου, υποδέχθηκε την ηθοποιό και ακτιβίστρια Sarah Rafferty κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με μια σταρ που ενδυναμώνει τις γυναίκες αποτελώντας ένα δυναμικό role model και χρησιμοποιεί την δύναμή της ενισχύοντας φιλανθρωπικούς σκοπούς.

“Υπάρχουν πλέον περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτες, παραγωγοί, executives. Ακούμε πλέον περισσότερες ιστορίες γυναικών. Όσο για εμένα, δεν με ενδιαφέρει πια να αναλαμβάνω κουρασμένα σενάρια για γυναίκες. Ακόμα και στο “Suits” όταν υπήρχε σκηνή έντασης ανάμεσα σε γυναίκες, πάντα βεβαιωνόμουν πως δεν θα ήταν υποδεέστερο. Ως μητέρα πλέον σκέφτομαι αν είναι σωστό για τις μαμάδες και τα κορίτσια που μας παρακολουθούν. Έχουμε ευθύνη απέναντι στο κοινό”.


Ο αγαπημένος shoe designer Christian Louboutin, ο δημιουργός της περίφημης κόκκινης σόλας από ένα βερνίκι νυχιών μοιράστηκε την σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τον Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά, με τον οποίο σχεδίασαν μαζί την απόλυτα ελληνική συλλογή Greekaba. Την συζήτηση συντόνισε η Emily Zak, founder του ομώνυμου consultancy που ασχολείται με το fashion innovation.

Μια υπέροχη ευκαιρία να απολαύσουμε το χιούμορ μεταξύ δύο φίλων που γνωρίζονται χρόνια. Μια υπέροχη ευκαιρία να εισχωρήσουμε στον κόσμο του Κωνσταντίνου Κακανιά που ζωγραφίζει καθημερινά κάτι, που η τέχνη του είναι τρόπος ζωής. Να μάθουμε ότι ο Christian Louboutin δεν αντέχει να μην διορθώνει τις γραμμές όταν ενοχλούν το βλέμμα του, λατρεύει τις καμπύλες περισσότερο από τις ευθείες και όταν θέλει να δημιουργήσει πρέπει να απομονωθεί για περίπου δύο εβδομάδες, σε ένα μέρος που του είναι γνωστό και οικείο, ώστε το άγνωστο να μην του γαργαλάει την περιέργεια. Εμπνέεται και δουλεύει στην απόλυτη σιωπή. Ούτε καν με μουσική. Ησυχία και συγκέντρωση για τον μάγο των ψηλών τακουνιών.


Η σκηνή γέμισε με την πολύχρωμη και πολυδιάστατη προσωπικότητα του Jean-Paul Gaultier. Καινοτόμος από τα πρώτα του βήματα, δεν σταμάτησε ποτέ να ενσωματώνει τις ανατρεπτικές ιδέες του στη μόδα, από τη χρήση βιώσιμων υλικών, μέχρι το streetwear στην υψηλή ραπτική. Αυτή την διαδρομή αφηγήθηκε στη Fashion Feautures Director της Vogue Greece Έλις Κις σε μια υπέροχη και απολαυστική συζήτηση.

Για την Ελλάδα και την αρχαιοελληνική κομψότητα. Για τη μόδα που πιστεύει ότι αντανακλά την ίδια τη ζωή. Για το… αρκουδάκι του, που όπως αποκάλυψε έπειτα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τα σχόλια της Έλις Κις, ήταν εκεί όπου σχεδιάστηκε για πρώτη φορά ο iconic κωνικός στηθόδεσμος της Madonna. Ω ναι! Η ανάγκη του να δημιουργήσει όταν ήταν μικρός τον οδήγησε σε μια “χειρουργική επέμβαση” στο λούτρινο, που έπρεπε να αποκτήσει στήθος, ώστε να μπορέσει να φορέσει φορέματα με την πρώτη υπογραφή του ζωντανού θρύλου, Jean-Paul Gaultier.

Του Γάλλου σχεδιαστή που μας έχει εντυπωσιάσει με τις πασαρέλες του, εκεί όπου χρόνια πριν, δεν υπήρχαν διαχωρισμοί. Μόνη η ζωή, την οποία ο δημιουργός βρίσκει ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Και τις προσωπικότητες πηγή έμπνευσης. Η διαφορετικότητα άλλωστε είναι αυτή που μας κάνει ιδιαίτερους. Κι αυτό είναι συν.

Όλα αυτά που σήμερα συζητάμε για εκείνον να ήταν αυτονόητα χρόνια πριν. Ο Jean-Paul Gaultier είναι μοναδικός και μια πηγή έμπνευσης για τη στάση ζωής που κρατάς. Και μπορεί πια να μην υπογράφει τις κολεξιόν, είναι όμως πάντα ενεργός. Γιατί όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η μόδα είναι παντού. Στον τρόπο που ζούμε, στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, στον τρόπο που τρώμε, στον τρόπο που κοιτάμε. Γιατί μόδα είναι η ίδια η ζωή. Και με αυτή τη λογική, ποτέ του δεν άφησε τη μόδα. Είναι ακόμα ενεργό μέλος της.

O Jean-Paul Gaultier που αγαπά τη χώρα μας, που την έχει τιμήσει στις δημιουργίες του, που την επισκέπτεται συχνά γέμισε τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής με την έντονη προσωπικότητά του, το επικοινωνιακό του ταλέντο, το χιούμορ και το θεϊκό του χάρισμα. Ένας legent της μόδας -και όχι μόνο- που μας άφησε καταχειροκροτούμενος, με ένα χαμόγελο και μια ψυχική ανάταση. Ναι, αν θέλεις κάτι μπορείς. Αρκεί να το αγαπάς. Και να το απολαμβάνεις.

 


Για το κλείσιμο του συνεδρίου Change Makers, ο super star Creative Director του οίκου Balmain, Olivier Rousteing σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που σίγουρα ενέπνευσε πολλούς από τους οποίους την παρακολούθησαν.  Μίλησε για το πώς μπορεί ένας νέος δημιουργός να αναβιώσει ένα brand και να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία, παραμένοντας πάντα αυθεντικός. Μίλησε για το Ιnstagram, που αγαπά, και στην αρχή ξένισε ότι το θεωρούσε εργαλείο για τη δουλειά του… μιας και ερχόταν σε αντίθεση για κάποιους με τον όρο luxurious.  “Ξέρετε τι είναι το όμορφο με τα social media; Το γεγονός πως ανοίγει μια πόρτα στον κόσμο. Και αυτή είναι η νέα πολυτέλεια, γιατί exclusivity δεν σημαίνει luxury”.

Ο Olivier Rousteing, ανέλαβε τον οίκο Balmain όταν ήταν μόλις 24 ετών. Και μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, ήταν και δύσκολο. Όπως ο ίδιος περιγράφει, ήταν ένας εικοσιτετράχρονος όπου όλοι οι υφισταμενοι του ήταν μεγαλύτεροι, με περισσότερη εμπειρία, κι αυτό δεν ήταν εύκολο. Ένας “πιτσιρικάς” με όραμα, αποφασιστικότητα και πείσμα που θα έκανε και θα συνεχίσει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα no matter what.

Με το υπέροχο μαύρο κοστούμι του και τα επιβλητικά χρυσά βραχιόλια το ένα δίπλα στο άλλο, με τις επιβλητικές πλατφόρμες του, με τη χαρακτηριστική φυσιογνωμία του, μας θύμισε πως 11 χρόνια πριν, στο show του Balmain υπήρχαν μόνο λευκοί. Ήταν ο μόνος “έγχρωμος” στο χώρο και τώρα αυτό έχει αλλάξει. Αν και τότε κανείς δεν ήθελε να μιλήσει για το θέμα, όσο κι αν ο ίδιος προσπαθούσε. Επίσης, κανείς δεν ήθελε να ακούσει για χιπ χοπ, r’n’b κ.τ.λ. Κι εκείνος έκανε τη Ριάνα μούσα του. Αργότερα, την Kim Kardashian φίλη του. Και φέτος, μονοπώλησε τα media με την Cher στο catwalk του.

Ο Olivier Rousteing στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μαζί με τον Editor-at-Large της Vogue Greece, Filep Motwary, μας χάρισαν μια αληθινά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μια κουβέντα που σε εμπνέει, μια συνέντευξη που αποδεικνύει πως αν πιστεύεις στα όνειρά σου κι αν δουλεύεις σκληρά, θα τα καταφέρεις. Μπορεί η ζωή του να ξεκίνησε από ένα ορφανοτροφείο, αλλά αυτό δεν του στέρησε το θέλω του. Γιατί όπως κι ο ίδιος είπε, δεν έχει καμία σημασία το background σου και από πού προέρχεσαι. Αρκεί να το θέλεις, να δουλέψεις σκληρά για αυτό.

Αυτό είναι το βασικό. Η σκληρή δουλειά, με την οποία θα εκφράσεις το ταλέντο σου και κάπως έτσι θα φτιάξεις την τύχη σου. Αυτή ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε από το κοινό αν η επιτυχία είναι θέμα ταλέντου, τύχης ή σκληρής δουλειάς. Χωρίς σκληρή δουλειά δεν γίνεται.

Μετράει ήδη 11 χρόνια στο τιμόνι του οίκου Balmain και συνεχίζει. Μέχρι να βαρεθεί. “Νομίζω πως είναι σαν μια σχέση. Όταν αρχίζεις να βαριέσαι έρχεται το διαζύγιο”. Μόνο αυτός είναι λόγος να αποχωρήσει. Τον αγαπάει τον οίκο. Μεγάλωσε μέσα σε αυτόν. Ήταν μωρό και μεγάλωσε. Και τώρα έχει αυτός ένα μωρό, αυτό που αυτά τα χρόνια δημιούργησε, για να μεγαλώσει. Έτσι νιώθει.

Χθες σίγουρα ένιωσε υπέροχα. Το κοινό τον εντυπωσίασε και φυσικά δεν παρέλειψε να κάνει τα ανάλογα stories…

Ας κάνουμε μια instagram-ική βόλτα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ήταν μια υπέροχη μέρα… Μια μέρα που μας κινητοποίησε, μας προβλημάτισε, μας ενέπνευσε! Ένα συνέδριο που καλά θα κάνεις να μην χάσεις την επόμενη φορά που θα γίνει…

Να μην ξεχάσω να αναφερθώ στην International Editor At Large της Vogue Greece και παρουσιάστρια του event Sarah Bailey, που μας υποδέχθηκε. Και στο υπέροχο πάνελ που μας ταξίδεψε στο εικονικό μέλλον της μόδας.

Ω ναι! Το μέλλον της μόδας είναι και virtual και στηρίζεται σε πρωτοποριακά επιχειρηματικά μοντέλα που εγκαινιάζουν μια νέα αγορά. Το πρώτο panel “The Metaverse: Fashion’s New Frontier”, με συντονίστρια την Publisher της Vogue Singapore, Bettiva Von Schlippe, αποτέλεσε μια πλήρως κατατοπιστική εισαγωγή στο ρόλο των NFTs στη μόδα και την συντονισμένη στροφή των luxury brands προς αυτή την κατεύθυνση. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Dr. Giovanna Graziosi Casimiro, Metaverse Producer στο Decentraland Foundation και Head of Metaverse Fashion Week. Leanne Young Elliott, CEO & Co-Founder του Institute of Digital Fashion.IoDF. Marjorie Hernandez, founder στο LUKSO και co-founder at The Dematerialised. Andrea Abrams, Mentor στο Farfetch Dream Assembly Base Camp. “Δεν υπάρχει μια μόνο διάσταση, αλλά πολλές με απίστευτες δυνατότητες. Δεν χρειάζεται να μας μπερδεύει το που βρίσκεται κάτι, αλλά να μένουμε στις δυνατότητες”, εξήγησε η Leanne Young Elliott.

Και άνοιξε μπροστά μας μια νέα πραγματικότητα, εντυπωσιακή χωρίς καμία αμφιβολία…

 

Φυσικά, η Vogue Greece δεν παρέλειψε να δώσει στο συνέδριο έντονο ελληνικό χρώμα, που ενθουσίασε το κοινό του Μεγάρου Αθηνών Μουσικής. Κατά τη διάρκεια του The Greek Factor: Greek Talent at the forefront, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους Έλληνες creatives και δημιουργούς, που διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο μεταφέροντας το όραμά τους στη μόδα και χτίζοντας το δρόμο σε μια νέα γενιά. Moderator αυτής της ενδιαφέρουσας συζήτησης ήταν η Sarah Mower, δημοσιογράφος και Chief Critic της Vogue.com. Μαζί της οι προσκεκλημένοι Elvira Panagiotopoulou, shoe designer για τους οίκους Off White και Alanui, artistic director για το brand DI GAΪA και creative director της Callista Crafts. Stavros Karelis, Founder & Buying Director του concept store MACHINE-A σε Λονδίνο και Σανγκάη. Isabelle Kountoure, Style Director του Financial Times HTSI Magazine και Mario Swab, Creative Director του ελληνικού fashion brand Zeus + Δione.


Για το τέλος θα κρατήσω την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στη μόδα που έρχεται μέσα από πολλές προκλήσεις που απαιτούν συστημικές αλλαγές. Στο επίκεντρο του δεύτερου panel του συνεδρίου Change Makers, βρέθηκε η έννοια της βιωσιμότητας στη μόδα με τους ομιλητές να θέτουν το ερώτημα για το κατά πόσο η βιομηχανία έχει στραφεί προς καινοτόμα υλικά και νέες τεχνικές για την μείωση των ρύπων. Την συζήτηση συντόνισε η Anne-Marie Curtis, founder of the digital platform The Calendar Magazine: A Sustainable Glossy and former Editor-in-Chief διεθνών τίτλων, ενώ μαζί της βρέθηκαν οι Fanny Moizant, Co-Founder & President του Vestiaire Collective. Eva Kruse, Group SVP, Global Engagement στο PANGAIA. Nina Stevenson, Head of Education (Sustainability) στο Centre for Sustainable Fashion. “Όλα όσα κάνουμε ατομικά, συνδέονται απόλυτα με τους γύρω μας. Επηρεάζουμε ένα ολόκληρο σύστημα”, σχολίασε η Eva Kruse με τη Fanny Moizant να συμπληρώνει πως είμαστε μέρος της λύσης και πως όσο περισσότερο νοιαζόμαστε, τόσο λιγότερο αγοράζουμε”.

Έφυγα… κρατώντας στην καθημερινότητα έναν διαλογισμό. Να νιώθω τα ρούχα μου. Την ενέργειά τους. Το ποιος τα έφτιαξε, το πώς τα έφτιαξε… να τα αγαπώ και να τα σέβομαι, γιατί αγγίζουν το δέρμα μου. Είναι μέρος μου!