«Μετά τη γέννηση της κόρης μου, δεν ήμουν μόνο εξαντλημένη… Ένιωθα σαν να είχε εξαφανιστεί ένα κομμάτι του εαυτού μου. Η επιθυμία μου για σεξ; Πάγωσε. Και μαζί της, άρχισαν να παγώνουν και οι αγκαλιές, τα φιλιά, οι μικρές στιγμές οικειότητας με τον σύζυγό μου.» Αν διαβάζοντας αυτές τις λέξεις ένιωσες να αγγίζουν κάτι βαθύ μέσα σου, να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι «προβληματική», «ψυχρή» ή «λιγότερο γυναίκα». Η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι διακόπτης – είναι ένα ευαίσθητο και πολυπαραγοντικό σύστημα, βαθιά συνδεδεμένο με τη ζωή, τα συναισθήματα, το σώμα και τις σχέσεις μας.
Και ναι – μπορεί να αλλάξει, να μειωθεί, ακόμα και να χαθεί. Ειδικά σε περιόδους μεγάλης αλλαγής, όπως η εγκυμοσύνη, η λοχεία ή οι πρώτοι μήνες με το μωρό στο σπίτι. Παρακάτω, η Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια – Ψυχολόγος, μας λέει περισσότερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι φυσιολογικό αυτό που νιώθω;
Η απάντηση είναι: ΝΑΙ! Πολλές γυναίκες –ειδικά νέες μητέρες– βιώνουν μία ξαφνική ή παρατεταμένη μείωση της libido τους. Και ενώ το φαινόμενο είναι εξαιρετικά κοινό, σπάνια συζητείται ανοιχτά, αφήνοντας πολλές γυναίκες να νιώθουν μόνες, απογοητευμένες ή και ένοχες.
Τι επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία;
Η libido δεν είναι μόνο σωματική. Επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων:
-
Ορμονικές αλλαγές: Η προλακτίνη (που αυξάνεται με τον θηλασμό) μειώνει τη λίμπιντο, ενώ τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν ξηρότητα και μειώνουν τη σεξουαλική απόκριση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-
Σωματικές αλλαγές: Δυσπαρευνία (πόνος κατά τη διείσδυση), κόπωση, αλλαγές στο σώμα και στην εικόνα του.
-
Ψυχολογικοί παράγοντες: Κατάθλιψη, άγχος, ψυχική κόπωση, μετατραυματικό στρες μετά τον τοκετό.
-
Σχέσεις: Η συναισθηματική απομάκρυνση, η έλλειψη υποστήριξης, οι εντάσεις.
-
Φαρμακευτική αγωγή: Αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά ή άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν την επιθυμία.
-
Αυτοεκτίμηση: Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας – ειδικά μετά από μια μεγάλη αλλαγή στο σώμα.
Η μητρότητα δεν ακυρώνει τη γυναικεία επιθυμία
Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα, προστίθεται ένας τεράστιος ρόλος στην ήδη γεμάτη καθημερινότητά της. Σύντροφος, σύζυγος, εργαζόμενη, κόρη, φίλη… και τώρα και μητέρα. Όλα αυτά ταυτόχρονα, χωρίς παύση, χωρίς ανάσα. Η σεξουαλική επιθυμία κάποιες φορές, απλώς δεν έχει «χώρο» να υπάρξει. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι χάνεται για πάντα.
Τι μπορείς να κάνεις;
Αποδοχή χωρίς ενοχή
Το πρώτο βήμα είναι να δεχτείς πως η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι πάντα δεδομένη. Δεν σημαίνει ότι έχεις «κάτι». Σημαίνει ότι χρειάζεσαι φροντίδα.
Μίλησε ανοιχτά με τον σύντροφό σου
Μοιράσου αυτό που νιώθεις – ακόμα κι αν είναι «δεν ξέρω τι μου συμβαίνει». Η σεξουαλική οικειότητα χτίζεται ξανά με επικοινωνία και συναισθηματική ασφάλεια.
Επένδυσε στη σωματική επαφή, χωρίς πίεση
Ξεκινήστε με αγκαλιές, χάδια, μασάζ ή ντους μαζί – χωρίς στόχο τη σεξουαλική επαφή. Η επιθυμία μπορεί να ξυπνήσει μέσα από τη χαλάρωση και την εγγύτητα.
Ζήτα βοήθεια από ειδικό
Η υποστήριξη από ψυχοθεραπευτή ή σύμβουλο σεξουαλικής υγείας μπορεί να σου προσφέρει χώρο για να ξανασυνδεθείς με τον εαυτό σου. Ο/Η γυναικολόγος ή ενδοκρινολόγος μπορεί επίσης να συμβάλει με ιατρικές λύσεις.
Να θυμάσαι:
Η σεξουαλικότητά σου δεν σε εγκατέλειψε. Απλώς, περιμένει να την πλησιάσεις με φροντίδα, χωρίς πίεση, με κατανόηση – όπως θα πλησίαζες έναν αγαπημένο φίλο που είχε χαθεί για λίγο.
Η επιθυμία μπορεί να αλλάζει μορφή, αλλά δεν χάνεται. Και το σώμα σου μπορεί να γίνει ξανά ένα πεδίο απόλαυσης, χαράς και εγγύτητας.
Και πάνω απ’ όλα: Εσύ παραμένεις γυναίκα. Όμορφη. Πολύτιμη. Ολόκληρη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ