Το σπίτι είναι το καταφύγιό σου, το μέρος που επιστρέφεις για να βρεις γαλήνη, χαρά και έμπνευση. Είναι το σκηνικό της καθημερινότητάς σου και αξίζει να το νιώθεις όχι απλώς όμορφο, αλλά σωστά «στημένο» γύρω σου. Μερικές φορές, ακόμα και αν έχεις επιλέξει τα πιο ωραία έπιπλα ή τα πιο προσεγμένα αντικείμενα, κάτι μοιάζει να λείπει. Αυτό το «κάτι» κρύβεται συνήθως στις λεπτομέρειες, σε μικρές ισορροπίες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
Για να χτίσεις έναν χώρο που πραγματικά μιλά στη δική σου καρδιά και στα δικά σου μάτια, χρειάζεται να ξέρεις μερικούς βασικούς κανόνες. Όχι για να περιοριστείς, αλλά για να δημιουργήσεις με σιγουριά, με εκείνη την αίσθηση του σωστού που δε φωνάζει αλλά ανασαίνει αρμονία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς να κρεμάσεις το φωτιστικό σου
Ένα φωτιστικό δεν είναι απλά ένα αντικείμενο που δίνει φως. Είναι σημείο αναφοράς σε κάθε δωμάτιο. Αν το κρεμάσεις πολύ ψηλά, χάνεται και δείχνει άσχετο με τον χώρο. Αν το κρεμάσεις πολύ χαμηλά, μπορεί να βαραίνει το δωμάτιο ή να γίνεται ενοχλητικό.
Αν τοποθετείς φωτιστικό πάνω από τραπέζι φαγητού ή τραπεζαρία, φρόντισε να απέχει περίπου 75 με 80 εκατοστά από την επιφάνεια του τραπεζιού. Έτσι φωτίζει σωστά και δεν εμποδίζει τη ματιά. Αν πρόκειται για φωτιστικό σε ανοιχτό χώρο, όπως διάδρομο ή σαλόνι, άθροισε το μήκος και το πλάτος του δωματίου σε μέτρα και μετατρέψε το άθροισμα σε εκατοστά: αυτή είναι περίπου η ιδανική διάμετρος για το φωτιστικό σου. Για παράδειγμα, σε δωμάτιο 5 επί 4 μέτρα, το ιδανικό φωτιστικό θα έχει διάμετρο 90 εκατοστά.
Πάντα να αφήνεις τουλάχιστον 2,10 μέτρα κενό κάτω από φωτιστικά σε χώρους όπου περπατάς. Θυμήσου, το φως πρέπει να αγκαλιάζει το δωμάτιο, όχι να το πνίγει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσο ψηλά να κρεμάσεις τους πίνακες
Ένας πίνακας είναι σα βλέμμα μέσα σε έναν χώρο. Αν τοποθετηθεί σωστά, μαγνητίζει διακριτικά. Αν κρεμαστεί λάθος, μπερδεύει το μάτι και χάνει τη δύναμή του.
Η σωστή θέση για έναν πίνακα είναι να έχει το κέντρο του περίπου 145 με 150 εκατοστά από το πάτωμα. Αυτός είναι ο μέσος όρος του ύψους του ανθρώπινου ματιού. Αν κρεμάς περισσότερα έργα μαζί, αντιμετώπισέ τα σαν μια ενιαία σύνθεση. Βρες το κέντρο τους και χρησιμοποίησέ το σαν σημείο αναφοράς.
Φρόντισε οι αποστάσεις ανάμεσα στα έργα να είναι μικρές, περίπου 4 με 5 εκατοστά. Μην αφήνεις μεγάλα κενά που «σπάνε» τη συνοχή. Οι πίνακές σου πρέπει να δείχνουν ότι συνομιλούν μεταξύ τους, όχι ότι χάθηκαν στον τοίχο.
Μη ξεχνάς πως και το μέγεθος παίζει ρόλο. Ένα μικρό έργο πάνω από έναν τεράστιο καναπέ θα χαθεί. Αντίθετα, ένα μεγαλύτερο έργο ή μια σύνθεση μικρότερων σε σωστή διάταξη δίνουν ισορροπία.
Το σωστό χαλί για κάθε χώρο
Ένα χαλί είναι σαν αγκαλιά για το δωμάτιο. Το λάθος μέγεθος μπορεί να το κάνει να δείχνει άδειο ή ασύνδετο.
Στο σαλόνι, το ιδανικό είναι να πατούν τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια των επίπλων πάνω στο χαλί. Έτσι, δένεις οπτικά τα κομμάτια του χώρου. Αν έχεις μεγάλο χώρο και το επιτρέπει, ακόμα καλύτερα όλα τα έπιπλα να πατούν πάνω στο χαλί.
Στην τραπεζαρία, το χαλί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε, ακόμα και όταν τραβάς τις καρέκλες προς τα πίσω, να παραμένουν πάνω του. Συνήθως χρειάζεσαι τουλάχιστον 60 εκατοστά μεγαλύτερο χαλί από κάθε πλευρά του τραπεζιού.
Στην κρεβατοκάμαρα, το χαλί πρέπει να προεξέχει 45 με 60 εκατοστά γύρω από το κρεβάτι, ώστε να νιώθεις άνεση κάθε φορά που σηκώνεσαι. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακουμπάς τα πόδια σου σε ένα απαλό χαλί αντί σε ένα κρύο πάτωμα.
Πώς να τοποθετείς τις κουρτίνες σου
Οι κουρτίνες μπορούν να κάνουν ένα παράθυρο να δείχνει πολύ πιο εντυπωσιακό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αν τις κρεμάσεις σωστά, μεγαλώνεις το ύψος και το πλάτος του δωματίου χωρίς να το καταλάβεις.
Τοποθέτησε τον σιδηρόδρομο περίπου 10 με 25 εκατοστά πάνω από το πλαίσιο του παραθύρου, αν το ύψος του το επιτρέπει. Άπλωσε τα στηρίγματα δεξιά και αριστερά από το παράθυρο επίσης κατά 10 με 25 εκατοστά, για να φαίνεται το άνοιγμα πιο μεγάλο.
Προτίμησε οι κουρτίνες σου να ακουμπούν απαλά το πάτωμα ή να κάνουν μια μικρή, κομψή «σπαστή» κίνηση. Μην τις αφήνεις να σταματούν ψηλά, αφήνοντας κενό ανάμεσα στο ύφασμα και το πάτωμα, γιατί έτσι το παράθυρο δείχνει μικρότερο και ο χώρος χάνει τη ζεστασιά του. Όταν οι κουρτίνες φτάνουν σωστά μέχρι κάτω, αγκαλιάζουν οπτικά τον τοίχο και κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται πιο ολοκληρωμένο και πιο όμορφο.
Αν βάζεις κουρτίνες μπροστά από ρόμαν ή στόρια, φρόντισε να ξεκινάνε από το ίδιο ύψος, για να φαίνεται ενιαίο και καλοστημένο το αποτέλεσμα.
Η διακόσμηση δε χρειάζεται να είναι τέλεια, αρκεί να είναι αληθινή. Όταν κοιτάς έναν χώρο και νιώθεις ότι σε εκφράζει, τότε όλα είναι στη θέση τους, ακόμα κι αν κάποιος κανόνας έχει σπάσει. Οι μετρήσεις και οι αναλογίες είναι χρήσιμες, είναι το σημείο εκκίνησης. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι δική σου η διαδρομή. Άκου το ένστικτό σου, εμπιστεύσου το βλέμμα σου και διάλεξε εκείνα τα στοιχεία που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Κάθε αντικείμενο, κάθε χρώμα, κάθε γωνιά, μπορεί να κουβαλάει κάτι από εσένα. Γι’ αυτό, μην βιαστείς, μην αντιγράψεις, μην πιεστείς. Φτιάξε ένα σπίτι που να χωράει εσένα όπως ακριβώς είσαι. Ένα σπίτι που να σε ξεκουράζει, να σε εμπνέει και να σε αγκαλιάζει.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ