«Είμαι 25χρονών, παρθένα, και ντρέπομαι για αυτό. Λίγους μήνες πριν βγήκα ένα ραντεβού, το 3ο στη σειρά με έναν 28χρόνο άντρα που μου αρέσει πολύ. Πήγαμε πρώτα για ένα ποτό και καταλήξαμε στο σπίτι μου. Σκοπίμως δεν του είπα ότι δεν είχα ξανά κάνει σεξ. Στα προκαταρκτικά όλα πήγαν καλά, μέχρι που ήρθε η ώρα της διείσδυσης. Δεν μπορώ να το περιγράψω, απλώς δεν γινόταν. Είχα φυσικά ακούσει και διαβάσει για τη δυσκολία της πρώτης φοράς αλλά δεν πίστευα ότι θα μου συνέβαινε κάτι τέτοιο. Δεν μπόρεσε να υπάρξει η παραμικρή διείσδυση. Εκείνος που ήταν σεξουαλικά έμπειρος μου είπε ότι δεν έχει συναντήσει ξανά τέτοια δυσκολία και περιέγραψε ότι ήταν σαν να βρίσκει ένα εμπόδιο, έναν «τοίχο». Ένιωσα αποτυχημένη και αυτός απογοητευμένος. Ωστόσο, συνεχίσαμε να βγαίνουμε ραντεβού και μέχρι και τώρα έχουμε δοκιμάσει αρκετές φορές να βρεθούμε σεξουαλικά αλλά κάθε φορά είναι το ίδιο αδύνατη με τη προηγούμενη. Έχω αρχίσει να φοβάμαι μήπως υποθέσει ότι δεν τον θέλω αρκετά και τον χάσω. Τι τρέχει με μένα; Θα μείνω για πάντα παρθένα;» μας εκμυστηρεύεται η Σοφία, 25 ετών από την Θεσσαλονίκη και ο Δρ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος και ειδικός σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικής υγείας, απαντά με επιστημονική σαφήνεια.
Καταρχάς Σοφία, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία και απογοήτευση. Σε γυναίκες όπως εσύ, που βιώνουν τις πρώτες τους σεξουαλικές εμπειρίες, αυτό μπορεί να συμβεί και υπάρχει υψηλή πιθανότητα το ζήτημα που σε απασχολεί να ονομάζεται κολεόσπασμος. Πάμε να δούμε τώρα τι σημαίνει αυτός ο όρος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι ο κολεόσπασμος ή αλλιώς κολπικός σπασμός;
Πρόκειται για σεξουαλική διαταραχή που οφείλεται ουσιαστικά σε ψυχογενή αίτια και εκφράζει τον έντονο ακούσιο σπασμό του έξω τριτημορίου του κόλπου, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εισχώρηση του ανδρικού μορίου μέσα στον κόλπο της γυναίκας. Τα ψυχολογικά δεδομένα που συνδέονται με τη διαταραχή αυτή, «φωτογραφίζουν» την έλλειψη ψυχοσεξουαλικής ωρίμανσης της νεαρής γυναίκας, κυρίως εκείνης που δεν έχει προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία, όπως «καλή ώρα» συμβαίνει με την Σοφία. Ο κολεόσπασμος συνδέεται με εγγραφές φόβου, ενοχής, ηθικοκοινωνικής αντίληψης και θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι οποίες οδηγούν στην αδυναμία της να ολοκληρωθεί σεξουαλικά. Η συνειδητοποίηση από την ίδια ότι δεν μπορεί να δεχτεί την πεϊκή εισχώρηση, εκλύει αρκετό άγχος και πανικό στη σκέψη της απόρριψης από τον σεξουαλικό παρτενέρ της αλλά και στο ότι είναι σεξουαλικά ανεπαρκής. Η γυναίκα που έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται να κυριαρχείται από έντονη συναισθηματική φόρτιση λόγω της επιθυμίας της «να κάνει έρωτα» με το σύντροφό της και την αγωνία της να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.
Πώς διαχωρίζουμε τον κολεόσπασμο από τον παρθενικό υμένα;
Ο παρθενικός υμένας αποτελεί ένα φυσιολογικό ανατομικό σημείο του γυναικείου σώματος από τη γέννηση. Είναι ένας λεπτός, ελαστικός ιστός που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου, την οποία όμως δεν καλύπτει πλήρως αλλά υπάρχει ένα «άνοιγμα» για την έμμηνο ρύση. Φυσικά, όπως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας μπορεί να τραβηχτεί ή να σκιστεί προκαλώντας πόνο και στις περισσότερες περιπτώσεις αιμορραγία, ωστόσο δεν εμποδίζει σημαντικά τη διείσδυση και δεν προκαλεί σπασμό ή ανυπόφορο πόνο. Αντιθέτως, ο κολεόσπασμος είναι, όπως προανέφερα, μία ακούσια αντανακλαστική σύσπαση των μυών του κόλπου, όταν επιχειρείται διείσδυση και πρόκειται για μία σεξουαλική δυσλειτουργία που καθιστά αδύνατη την εισχώρηση του πέους και χρήζει ψυχοσεξουαλικής θεραπείας.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του κολπικού σπασμού δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι αναγκαία η καλή συνεργασία του γυναικολόγου που εκτιμάει κλινικά την κατάσταση, σε συνδυασμό με αυτή του ψυχολόγου που καλείται να προσεγγίσει με κατάλληλους ψυχοθεραπευτικούς χειρισμούς τη γυναίκα και τον σύντροφό της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι δεν πρέπει να κάνει το ζευγάρι;
Καταρχάς, κανένας από τους δύο δεν πρέπει «να χρεωθεί» το πρόβλημα. Κατά δεύτερον, δεν θα πρέπει το ζευγάρι «να τρέξει» να καλύψει το ζήτημα και να αναπτύξει μία σεξουαλική συμπεριφορά χωρίς κολπική επαφή, υιοθετώντας συχνά την πρωκτική συνουσία ή άλλα σεξουαλικά παιχνίδια, ως μέθοδο αναπλήρωσης. Το παιχνίδι είναι καλό και ωφέλιμο εφόσον δεν αποτελεί μία απόπειρα συγκάλυψης ενός πραγματικού προβλήματος που ζητά επίλυση και αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθεί ξανά στη σχέση.
Αντιμετωπίζεται το πρόβλημά μου;
Φυσικά και αντιμετωπίζεται. Η θεραπευτική προσέγγιση χρειάζεται συστηματική σεξουαλική θεραπεία και των δύο συντρόφων, αφού το πρόβλημα αυτό απευθύνεται και προβληματίζει και τον άνδρα και τη γυναίκα Κρίσιμο είναι, ο σύντροφος να καταλάβει το πρόβλημα, και να μην αντιδρά αρνητικά αλλά και αμυντικά στην πιθανότητα «χρέωσής» του, από την ίδια τη σύντροφό του. Όταν δεν υπάρχει σταθερός σύντροφος, εκεί η κατάσταση είναι πιο απαιτητική γιατί δεν μπορεί να δουλευτεί το σεξ μέσα στη σχέση αλλά και πάλι σημαντικό ρόλο παίζουν οι θεραπευτικοί χειρισμοί που επικεντρώνονται στην ίδια τη γυναίκα, στις καταγραφές που έχει για το σεξ και στην εικόνα που έχει για το σώμα της. Ιδιαίτερα αποτελεσματική κρίνεται η μέθοδος αισθησιακού εστιασμού στο ζευγάρι, καθώς απαραίτητες είναι και οι συμπεριφορικές ασκήσεις για τη γυναίκα μεμονωμένα με στόχο την εξοικείωση και τη σεξουαλική αναζήτηση με το σώμα της. Απόλαυσε το σεξ υπεύθυνα.
Αν κάτι σε προβληματίζει ή θες να μάθεις περισσότερα γύρω από τη σεξουαλικότητα και την ψυχική υγεία, επισκέψου το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας στο askitis.gr ή κάλεσε δωρεάν στη συμβουλευτική γραμμή 210-7797979.
Ακολούθησε τα social media του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας:
Facebook: @institutethanosaskitis
Instagram: @institute.mental.sexual.health
Ακολούθησε τα social media του Δρ. Θάνου Ασκητή:
Facebook: @Dr.Thanos.Askitis
Instagram: @thanos_askitis
TikTok: @draskitis
YouTube: @thanosaskitis6425
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ