Ubuntu: Αυτή η τάση στη διακόσμηση του σπιτιού μίλησε στην καρδιά μας

Αν νιώθεις ότι η διακόσμηση του σπιτιού σου δε σε “αγκαλιάζει” όσο θα ήθελες, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κάτι πιο ανθρώπινο, πιο ζωντανό. Όχι άλλο γκρι, όχι άλλα ψυχρά industrial vibes. Το ubuntu είναι μια φιλοσοφία που γεννήθηκε στην Αφρική και λέει ένα απλό αλλά συγκλονιστικό πράγμα: “Είμαι γιατί είμαστε”. Και ναι, δεν είναι απλώς στάση ζωής αλλά και στάση… χώρου. Είναι ο τρόπος να φτιάξεις ένα σπίτι που ενώνει, όχι να απομονώνει. Ένα σπίτι που δε λέει “μην αγγίζεις”, αλλά “κάτσε μαζί μας”.


Η ουσία του Ubuntu: Δεν είναι στυλ, είναι στάση


Σε αντίθεση με το japandi που ζητάει μινιμαλισμό και τέλεια συμμετρία ή το hygge που θέλει ζεστά φωτάκια και μάλλινες κάλτσες, το ubuntu ξεκινά από τον άνθρωπο. Το σπίτι σου γίνεται ένας ζωντανός οργανισμός που καλεί φίλους, γείτονες, παππούδες, παιδιά, όλους. Γι’ αυτό και βλέπεις ανοιχτούς χώρους, μεγάλες τραπεζαρίες, καναπέδες που χωράνε τρεις γενιές. Είναι μια διακόσμηση που λέει “σου κρατάω θέση”.


Φυσικά υλικά, χειροποίητο πνεύμα


Αν θέλεις να φέρεις το ubuntu στο σπίτι σου, ξεκίνα από τα υλικά. Βάλε λινό, βαμβάκι, ξύλο, πέτρα. Προτίμησε χειροποίητα αντικείμενα από τοπικούς δημιουργούς, αντικείμενα που κουβαλάνε μια ιστορία, όχι απλά “made in somewhere”. Εδώ δε ψάχνεις τέλεια design pieces, ψάχνεις πράγματα που να φωνάζουν “το έφτιαξα για να το μοιραστώ”.
Tip 1: Αντί για τυποποιημένα βάζα, διάλεξε κεραμικά από το παζάρι ή τη λαϊκή.
Tip 2: Ένα χειροποίητο υφαντό στο καθιστικό μπορεί να σε ταξιδέψει πολύ πιο μακριά από ένα κάδρο μεγάλης εταιρείας επίπλων.
Tip 3: Διάλεξε χρώματα της γης – πράσινο του φασκόμηλου, τερακότα, ώχρα. Δεν κουράζουν, δεν φωνάζουν, απλώς “ανήκουν”.


Κοινόχρηστοι χώροι, κοινές εμπειρίες


Η καρδιά του ubuntu χτυπά εκεί που οι άνθρωποι συναντιούνται. Στην κουζίνα που είναι πάντα ανοιχτή, στο τραπέζι που μεγαλώνει με ένα φύλλο ακόμα, στο μπαλκόνι που έχει καθίσματα για τους γείτονες. Αν το σαλόνι σου θυμίζει waiting room οδοντιατρείου, κάνε ένα reset.
Tip 4: Φτιάξε μια τραπεζαρία που να χωράει φίλους, όχι μόνο σουβέρ.
Tip 5: Σκέψου λύσεις για ανοιχτή διάταξη, χωρίς πολλά έπιπλα που κλείνουν τον χώρο.
Tip 6: Ένας κοινόχρηστος χώρος δε χρειάζεται να είναι τεράστιος, χρειάζεται να έχει ενέργεια και πρόσκληση.


Όταν το σπίτι σου αρχίζει να λειτουργεί με βάση το “εμείς” και όχι το “εγώ”, αλλάζει. Και δεν είναι θεωρία αυτό. Είναι κάτι που θα το νιώσεις την επόμενη φορά που θα μαζευτείτε αυθόρμητα όλοι γύρω από τη νησίδα της κουζίνας, με κρασί και ιστορίες. Ή όταν η κόρη σου φέρει φίλες και δεν αισθάνεσαι ότι “μπαίνουν” στον χώρο σου, αλλά ότι ανήκουν.

Δημιούργησε κοινότητα, όπου κι αν ζεις


Μπορεί να μην έχεις αυλή που τη μοιράζεσαι με τους γείτονες, αλλά ακόμα και στον πέμπτο όροφο μπορείς να καλλιεργήσεις κοινότητα. Αντί να χτυπάς κουδούνια μόνο για παράπονα, άνοιξε μια κουβέντα στην είσοδο, άφησε μια καρέκλα στο πλατύσκαλο, βάλτε μαζί ένα φυτό για τη σκάλα. Ίσως να ξεκινήσεις μια μικρή ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην πολυκατοικία, ή να οργανώσετε καλοκαιρινό BBQ στην ταράτσα. Δεν ζούμε όλοι σε κοινότητες όπως οι παραδοσιακές νοτιοαφρικανικές, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε στιγμές “μαζί” που μετράνε, ακόμα κι αν χωριζόμαστε από τοίχους.


Μπορεί το ubuntu να μην είναι η τελευταία τάση στο Pinterest, αλλά είναι το πιο ανθρώπινο design trend που έχεις γνωρίσει ποτέ. Γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό που σε κάνει να νιώθεις πραγματικά σπίτι, δεν είναι τα πλακάκια ή οι κουρτίνες. Είναι οι άνθρωποι που κάθε φορά που περνούν το κατώφλι, νιώθουν πως ανήκουν. Και εσύ μαζί τους.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock 

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164