Πριν καν αρχίσεις να σκέφτεσαι αν θες παιδιά ή όχι, πριν καν υπάρξει κάποιος που να μπορεί να γίνει πατέρας των παιδιών σου, κάτι μέσα σου σε σφίγγει. Δεν ξέρεις από πού ξεκίνησε, αλλά νιώθεις ήδη πίεση. Από το ρολόι που χτυπά, από την αίσθηση ότι «κάποια στιγμή πρέπει να το σκεφτώ σοβαρά», από το ότι όλες γύρω σου φαίνονται σαν να έχουν ήδη σχέδιο, ενώ εσύ έχεις μόνο ερωτήσεις. Κι όσο κι αν δεν το συζητάς φωναχτά, αυτό το μικρό άγχος για τη γονιμότητα μεγαλώνει. Δεν είσαι μόνη σου. Και όχι, δεν είναι κάτι που εσύ έπαθες ξαφνικά. Είναι κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες από εμάς, σε αυτή την εποχή που όλα φαίνονται πιο δύσκολα και πιο εκτεθειμένα από ποτέ.
Το άγχος για τη γονιμότητα έχει πρόσωπο και στατιστικά
Μπορεί να μην έχεις προσπαθήσει καν να μείνεις έγκυος, αλλά ήδη αγχώνεσαι ότι ίσως δεν μπορείς. Το παθαίνουν πάρα πολλές γυναίκες στην ηλικία σου. Σε έρευνες, πάνω από το 75% όσων είναι κάτω των 35 δηλώνουν ότι έχουν άγχος γονιμότητας, ακόμα κι αν δεν έχουν ξεκινήσει καμία διαδικασία. Αυτό το άγχος, τις περισσότερες φορές, δε βασίζεται σε κάποια διάγνωση ή πρόβλημα, αλλά σε έναν συνδυασμό από κοινωνικές πιέσεις, φόβους για το μέλλον και παραπληροφόρηση. Αν καθυστερήσεις, σκέφτεσαι, ίσως να είναι αργά. Αν ξεκινήσεις νωρίς, ίσως να μην προλαβαίνεις τίποτα άλλο. Και κάπως έτσι, αρχίζεις να νιώθεις ότι δεν υπάρχει σωστή στιγμή. Υπάρχει μόνο ένα διαρκές «πότε;» και «αν;».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα social media δε βοηθάνε καθόλου
Αν κάνεις το λάθος και ψάξεις στο Instagram τη λέξη «fertility», θα καταλήξεις να βλέπεις stories με ενέσεις, εξομολογήσεις για αποτυχημένες εξωσωματικές, βίντεο με κλάματα, στατιστικές που τρομάζουν και influencers που μοιράζονται κάθε στάδιο της διαδικασίας. Αν και όλα αυτά γίνονται με καλή πρόθεση, μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι η μόνη πιθανή εξέλιξη. Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις που η υπογονιμότητα είναι υπαρκτό και σοβαρό θέμα. Αλλά δεν είναι η πλειοψηφία. Τα social media δεν δείχνουν τη σιωπηλή, καθημερινή πραγματικότητα, που είναι πιο συχνά αισιόδοξη απ’ όσο νομίζεις.
Τι ισχύει σήμερα για τη γονιμότητα (και τι όχι)
Η ηλικία παίζει ρόλο. Ναι. Μετά τα 35, οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαφανίζονται. Οι περισσότερες γυναίκες που είναι υγιείς και κάτω των 35 θα συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο φυσιολογικά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εξελίξεις που αφορούν τη γονιμότητα των ανδρών. Τα τελευταία 40-50 χρόνια, έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα του σπέρματος έχει μειωθεί σημαντικά, με τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων να έχουν πέσει σχεδόν στο μισό. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η έκθεση σε χημικά (από πλαστικά, καλλυντικά και τροφές), η κακή διατροφή, το άγχος και η καθιστική ζωή. Οπότε όχι, δεν είναι όλα στο δικό σου σώμα. Η γονιμότητα είναι υπόθεση και των δύο. Το θέμα δεν είναι να πανικοβληθείς, αλλά να γνωρίζεις τι ισχύει. Η γονιμότητα είναι περίπλοκη, αλλά δεν είναι εχθρός.
Μικρές κινήσεις που ηρεμούν το μυαλό και το σώμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Μάθε όσα χρειάζεσαι, όχι παραπάνω
Ένας απλός ορμονικός έλεγχος ή μια μέτρηση αποθεμάτων ωοθηκών μπορούν να σου δώσουν μια εικόνα. Αλλά να τα κάνεις σε συνεργασία με γιατρό, όχι επειδή σε έπεισε το TikTok. - Καθάρισε το feed σου
Αν βλέπεις πράγματα που σου ανεβάζουν το σφυγμό, κάνε mute, unfollow ή απλώς κλείσε το app για λίγο. Δε χρειάζεται να παρακολουθείς τον εφιάλτη σε real time. - Μίλα σε κάποιον
Το άγχος πολλαπλασιάζεται όταν μένει στο μυαλό σου μόνο. Μια φίλη, ένας ειδικός ή ακόμη και μια ομάδα υποστήριξης μπορούν να σε βοηθήσουν να βάλεις τα πράγματα σε σειρά. - Φρόντισε το σώμα και το μυαλό σου
Καλή διατροφή, κίνηση, λιγότερο στρες και ύπνος. Κλασικά, αλλά βασικά. Δεν είναι μόνο για τη γονιμότητα, είναι για εσένα την ίδια. - Σταμάτα να κρίνεις τον εαυτό σου
Δεν είσαι λιγότερο γυναίκα αν χρειαστείς βοήθεια. Δεν είσαι σε αγώνα δρόμου με καμία. Ο καθένας έχει τη δική του πορεία και δεν υπάρχει «κανονικό».
Μην αφήνεις ένα υποθετικό πρόβλημα να γίνει υπαρκτός εφιάλτης. Το άγχος για τη γονιμότητα είναι πια τόσο συχνό, που αντί να το αγνοούμε, ίσως ήρθε η ώρα να το κοιτάξουμε με καθαρό βλέμμα και λιγότερη ενοχή. Είσαι μια γυναίκα που μεγαλώνει σε έναν κόσμο απαιτήσεων, προσδοκιών και hashtags. Αλλά είσαι και κάτι ακόμα: ικανή να επιλέξεις πότε, αν και πώς θα γίνεις μητέρα. Κι αυτό δεν σου το παίρνει κανείς.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.