Στείλε την απορία σου! Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, θα σου απαντήσει

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη! Ο γιος μου είναι κοντά στα 3. Στην κορυφή του κεφαλιού του τα μαλλάκια του είναι αραιά. Γενικότερα, έχει σγουρά μαλλιά. Θα αλλάξει αυτό; Θα βγούνε μαλλάκια; Να σημειώσω ότι και εγώ και ο σύζυγός μου έχουμε πολύ λεπτή τρίχα!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το αραιωμένο τριχωτό του κεφαλιού μπορεί να είναι κληρονομικό, μπορεί να είναι από μηχανικό αίτιο, δηλαδή απο τριβή του κεφαλιού με το χέρι ή στο μαξιλάρι, μπορεί να είναι απο άγχος και απο αναιμία, λόγω χαμηλού σιδήρου. Καλό θα ήταν να γίνουν εξετάσεις αίματος για σίδηρο και θυρεοειδή και να το εκτιμήσει ένας δερματολόγος για παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου, έχω ένα κοριτσάκι 23 μηνών. Το ύψος της είναι 80cm μόνο, στην κατωτάτη καμπύλη ανάπτυξης, ενώ βάσει καμπύλης κ σύγκρισης με συνομήλικα της θα πρεπε στα 2 της χρόνια (που γίνεται τον άλλο μήνα να ναι 86cm). Μέχρι τώρα έπαιρνε πόντους κανονικά, ενώ τελευταία έχει κολλήσει. Εγώ είμαι 1,70 και ο πατέρας της 1,82. Τρώει κανονικά υγιεινά και  αρκετή ποσότητα. Να ανησυχήσω; Nα πάω σε αναπτυξιολόγο;

⇐ Απάντηση:

Aγαπητή μανούλα, πολλές φορές τα κορίτσια κάνουν άλματα ανάπτυξης. Δηλαδή μπορεί να σταματήσουν να ψηλώνουν για ένα διάστημα και μετά ψηλώνουν ξανά. Η κόρη σου, βάσει του ύψους των γονέων της, θα φτάσει το λιγότερο τα 170 εκατοστά. Αν θέλεις να το ψάξεις, θα πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος για θυρεοειδή, σίδηρο, βιταμίνη D και μια ακτινογραφία άκρων χειρός για οστική ηλικία. Έτσι, θα διαπιστώσεις αν όλα είναι φυσιολογικά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας!Έχω ένα αγοράκι 10 μηνών και εδώ και ένα μήνα περίπου ξυπνάει πολλές φορές μέσα στην νύχτα με κλάματα. Θέλει αγκαλιά και κράτημα για κάνα 15λεπτο περίπου, μέχρι να τον πάρει ξανά ο ύπνος. Και κάποιες φορές, όταν τον ακουμπάω στην κούνια ξυπνάει και πάλι από την αρχή. Για φαγητό, ξυπνάει μια φορά και άλλες 5-6 για αγκαλιά. Του φοράω υπνόσακο,επειδή ξεσκεπάζεται συνέχεια.Τι θα μπορούσα να κάνω,ώστε να κοιμάται καλύτερα και ο μικρός και εμείς;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι πολλές οι αιτίες που ένα παιδί σε αυτή την ηλικία συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι ότι λόγω της οδοντοφυΐας πονάει και έχει αναστατωμένο ύπνο. Μπορεί, όμως, και να είναι ψυχολογικό. Δηλαδή να αισθάνεται ανασφάλεια για κάποιο γεγονός και να επιδεινώνεται την νύχτα σε συνδυασμό και με την οδοντοφυΐα.

⇒ Ερώτηση:

Πώς πρέπει να είναι τα κακάκια του μωρού 1,5 μηνών; Είναι σχηματισμένα κανονικά και ζορίζεται να τα κάνει έχει και κολικούς, δεν είναι σκληρά όμως πολύ. Μήπως να αλλάξω γάλα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, οι κενώσεις του νεογέννητου ποικίλουν σε ποσότητα, αριθμό και υφή. Ανησυχούμε αν είναι πολύ σκληρά κάτι σαν της κατσίκας, διότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυσκοιλιότητα. Αλλαγή γάλακτος γίνεται, όταν είμαστε σίγουροι για το πρόβλημα του μωρού και το αλλάζουμε έχοντας συγκεκριμένο στόχο. Μην αλλάζεις το γάλα με το παραμικρό, διότι μπορεί και να είναι χειρότερα.

⇒ Ερώτηση:

Το μωρό μου είναι 8 μηνών κ εδώ κ ένα μηνά περίπου δεν πίνει καθόλου γάλα. Μάλλον, έχει παλινδρόμηση. Κάθε φορά που βλέπει το μπουκάλι, κλαίει. Δίνω σιρόπι Epadoren, αλλά δεν βλέπω βελτίωση. Πίνει γάλα αντιαναγωγικό. Υπάρχουν συνέπειες αν δεν πίνει γάλα; Ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πρώτα πρέπει να γίνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου για να διαπιστωθεί αν, πραγματικά, υπάρχει Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε τι βαθμό και μετά να υπολογιστεί η σωστή δοσολογία του φαρμάκου. Επίσης, με το υπερηχογράφημα θα μετρηθεί και το μήκος του οισοφάγου μήπως και είναι κοντός. Επίσης, θα μελετηθεί η ανατομία των νεφρών μήπως και υπάρχει πυελοκαλικική διάταση. Τέλος, χρειάζεται μια γενική ούρων με ουροκαλλιέργεια και ένας έλεγχος για δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Μετά απο αυτά θα ξέρεις τι πραγματικά συμβαίνει, ώστε να το βοηθήσεις.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

 

Read More

And More