Κρυοσυντήρηση ωαρίων! Πότε, γιατί, πως…

Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων και πως γίνεται; Για ποιες γυναίκες αποτελεί καλή επιλογή; Ο γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης σου λύνει όλες τις απορίες σου…

Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) είναι μια σχετικά πρόσφατη μέθοδος κατά την οποία απομονώνονται ωοκύτταρα από τις ωοθήκες τα οποία στη συνέχεια καταψύχονται και αποθηκεύονται. Αργότερα, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για τη γυναίκα να μείνει έγκυος, τα ωάρια αυτά αποψύχονται προκειμένου να γονιμοποιηθούν και να μεταφερθούν ως έμβρυα πια, στη μήτρα.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορεί να αποτελεί καλή επιλογή για γυναίκες που:
– Πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για κάποια μορφή καρκίνου (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και πρέπει να προστατέψουν τα ωάρια τους για μελλοντική χρήση εφόσον θεραπευτούν.

– Θα ήθελαν να διατηρήσουν την ικανότητα τους για τεκνοποίηση στο μέλλον (μετά τα 35-40) είτε γιατί δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο, είτε για άλλους σοβαρούς προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους.

– Που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ενδομητρίωσης, πρώιμης ωοθηκικής ανεπάρκειας ή πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Επιπλέον, η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη και για τα ζευγάρια εκείνα που για θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους απορρίπτουν την κρυοσυντήρηση πλεοναζόντων εμβρύων σε κάποιο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πως γίνεται;

Η διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να απομονωθούν τα απαραίτητα ωάρια για κρυοσυντήρηση είναι η ίδια με εκείνη για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αρχικά επιλέγουμε και εφαρμόζουμε το κατάλληλο πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών που έχει σαν στόχο την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων. Στη συνέχεια, χορηγείται μία επιπλέον ορμόνη για την τελική ωρίμανση τους και 36 ώρες μετά τα ωάρια απομακρύνονται με υπερηχογραφική καθοδήγηση με τη χρήση ειδικής βελόνας διακολπικά (ωοληψία). Τα ωάρια στη συνέχεια προετοιμάζονται κατάλληλα και ψύχονται αμέσως με τη μέθοδο της υαλοποίησης. Διατηρούνται σε ειδικά δοχεία σε συνθήκες υγρού αζώτου στους -196°C, εωσότου η γυναίκα ή το ζευγάρι αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Ορισμένα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη είναι τα παρακάτω…
Πρώτον, τα κατεψυγμένα ωάρια δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν φυσιολογικά παρά μόνο με μίκρο-γονιμοποίηση διότι η διαδικασία της ψύξης καθιστά τα ωάρια μη διαπερατά από τα σπερματοζωάρια με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον και πολύ σημαντικό, όσο νεότερη είναι η γυναίκα όταν αποφασίζει να καταψύξει τα έμβρυα της, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να έχει επιτυχία όσον αφορά την τεκνοποίηση.

Και τέλος, επειδή αρκετά μεγάλο μέρος των ωαρίων λόγω του ότι είναι πολύ εύθραυστα κύτταρα δεν επιβιώνει της διαδικασίας (τα έμβρυα είναι πολύ πιο ανθεκτικά), όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τους κατά την ωοληψία, τόσο το καλύτερο. Αυτό σημαίνει πως αρκετές γυναίκες που δεν έχουν καλή/μεγάλη απόκριση στα φάρμακα που διεγείρουν τις ωοθήκες, δεν αποτελούν κατάλληλες υποψήφιες για τη μέθοδο αυτή.

Read More

And More