90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα: Η έκθεση που πρέπει να παρακολουθήσεις!

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μου αρέσει (και επιδιώκω) να κάνω είναι να αξιοποιώ ποιοτικά τον ελεύθερο μου χρόνο. Αν έχεις διαβάσει και άλλα κείμενα μου εδώ στο TLife, θα έχεις παρατηρήσει ότι αγαπώ να παρακολουθώ θεατρικές παραστάσεις, ταινίες στον κινηματογράφο, να επισκέπτομαι Μουσεία και να παρατηρώ (με το μάτι μου που “πέφτει” πάντα στη λεπτομέρεια και θαυμάζει όποιον της δίνει ιδιαίτερη προσοχή και την αναδεικνύει) εκθέσεις.

Έτσι, λοιπόν, αυτή την εβδομάδα, η καλλιτεχνική μου πυξίδα με κατευθύνει προς το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”.  Εκεί, η ΕΥΔΑΠ, με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων (1929-2019) από τα Εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής του Φράγματος, καθώς και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα, διοργανώνει μία εντυπωσιακή Έκθεση για την Ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα.

Άφησε με, όμως, να σου πω δύο βασικά λογάκια για τη συγκεκριμένη έκθεση. Αρχικά, βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, οι οποίες συνδυάζουν φωτογραφίες και ιστορία. Για την ακρίβεια, αν υποστηρίζεις και εσύ το ρητό ότι μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, τότε η έκθεση αυτή θα ικανοποιήσει κάθε σου αίσθηση.

Άποψη από το χώρο της έκθεσης

Μαραθώνας. Πανοραμική άποψη του φράγματος και της λίμνης του Μαραθώνα. Στη βάση του φράγματος απεικονίζεται το μνημείο – ναός του Μαραθώνα.

Η πρώτη θεματική ενότητα ξεκινά με την ίδρυση της εταιρείας ULEN, περιγράφοντας την περιπέτεια με το ελληνικό κράτος. Παράλληλα, θα μάθεις περισσότερα για τα συνοδευτικά έργα που πραγματοποίησε η συγκεκριμένη εταιρεία σε εθνικό επίπεδο: Το λιμάνι της Χαλκίδας, ο σταθμός άντλησης θαλάσσιου ύδατος στο Φάληρο και ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Καστρί. Και το ιστορικό ταξίδι δε σταματά εδώ…

…Συνεχίζει στη δεύτερη θεματική ενότητα, η οποία επικεντρώνεται στο πρότυπο εργοτάξιο και τους ανθρώπους του, ενώ η τελευταία θεματική ενότητα έχει ως στόχο να διατηρήσει το εργοστάσιο αλώβητο στη μνήμη τη δική σου και των επόμενων γενεών.

Παράλληλα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σε συνδυασμό με μία κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα, θα σου επιτρέψουν να μάθεις περισσότερα για την ιστορία του νερού (και όχι μόνο) στην Αθήνα.

Άποψη από το χώρο της έκθεσης

Μαραθώνας. Εγκαίνια έργου. Το φράγμα και η λίμνη του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πώς έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν από το φράγμα του Μαραθώνα;“, “Πώς αξιοποιήθηκαν η επιστήμη και η τεχνολογία στον τομέα της υγιεινής;“, “Πώς βίωσαν οι κάτοικοι την εποχή του Μεσοπολέμου;” είναι ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν στην έκθεση «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» που λειτουργεί έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.

Προσωπικό μου αγαπημένο; Οι ακριβείς χάρτες και τα άκρως εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά σχέδια (σε ψηφιακή και έντυπη μορφή).

Την έκθεση επιμελείται η Ερατώ Κουτσουδάκη.

Ώρες και ημέρες λειτουργίας Έκθεσης:

Δευτέρα Κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30

Παρασκευή 9:00-20:00

Σάββατο 11:00-16:00

Κυριακή 10:00-18:00

Υ.Γ.: Είσοδος ελεύθερη!

Ενημερωθείτε για όλες τις δραστηριότητες της ΕΥΔΑΠ στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας ΕΔΩ

Η ΕΥΔΑΠ στα social media:
Facebook https://www.facebook.com/eydapgr
Twitter https://twitter.com/eydapgr
Instagram https://www.instagram.com/eydapgr/
Youtube http://www.youtube.com/channel/UCCTm1UBUuiZpOOWcfbGgzQg
Linkedin https://www.linkedin.com/company/eydap