To Viasat Nature σας προσκαλεί να βουτήξετε στα βάθη της πιο ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης στην ιστορία

Τόνγκα, 15 Ιανουαρίου 2022, ο Μπράνκο Σούγκαρ, χαλαρώνει στο σκάφος του, ενώ βρίσκεται σε αλιευτικό ταξίδι. Στον ορίζοντα ένα απειλητικό μανιτάρι μεγαλώνει, όλο και περισσότερο. Στη συνέχεια, μια σειρά από τεράστιες εκρήξεις σηματοδοτεί την έναρξη της πιο ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά και μια επική μάχη για την επιβίωση.

«Ξαφνικά βλέπω λευκό νερό από τη μια άκρη στην άλλη, μέχρι εκεί που μπορείς να δεις. Ένας τοίχος από λευκό νερό. Ένα τσουνάμι. Αποδέχτηκα το γεγονός ότι μας έμεναν μόνο 3 λεπτά ζωής»

Στο ντοκιμαντέρ του Viasat Nature «Μυστικό ηφαίστειο: έκρηξη στα βάθη της αβύσσου», που θα προβληθεί στις 5 Μαΐου στις 21:00, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων κάνει αγώνα δρόμου με τον χρόνο για να ανακαλύψει τι συνέβη. Το Hunga Ha’apai είναι ένα πολύ ασυνήθιστο είδος ηφαιστείου για το οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα. Υψώνεται 1800 μέτρα από τον πυθμένα της θάλασσας – είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κρυμμένο κάτω από το νερό, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη μελέτη του.

Γνωστό ως υποθαλάσσιο ηφαίστειο, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 50.000 παρόμοια ηφαίστεια που παραμονεύουν κάτω από τα κύματα του πλανήτη μας, μερικά από τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απειλήσουν εκατομμύρια ζωές. Η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο το ηφαίστειο Hunga δημιούργησε την ισχυρότερη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Η Hunga Tonga, ένα ηφαιστειογενές νησί που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, παρέμενε για πολύ καιρό σε αδράνεια, με την πραγματική του δύναμη κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια. Ωστόσο, εκείνη τη μοιραία ημέρα του Ιανουαρίου, η έκρηξη έστειλε ένα τσουνάμι να κάνει τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε μια ηχητική έκρηξη που έκανε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Η υποθαλάσσια έκρηξη στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό εκτόξευσε επίσης ένα τεράστιο σύννεφο υδρατμών στη στρατόσφαιρα της Γης – αρκετό για να γεμίσει περισσότερες από 58.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Το ηφαίστειο Hunga Tonga εξερράγη με δύναμη περισσότερων από 60 εκατομμυρίων τόνων TNT, ρίχνοντας στάχτη στην Τόνγκα του Ειρηνικού για πάνω από δέκα ώρες. Η πανίσχυρη δύναμή του δημιούργησε μέσα σε λίγα λεπτά πανύψηλα κύματα, χτυπώντας τις ακτές της Τόνγκα και πλήττοντας Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία, καθώς και τις δυτικές ακτές της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής.

Ολόκληρες κοινότητες παρασύρθηκαν από ένα τσουνάμι που εξαπλώθηκε στον Ειρηνικό μέσα σε λίγες ώρες και άφησε πίσω του ένα ίχνος καταστροφής και απόγνωσης. Η απόλυτη δύναμη της έκρηξης δεν άφησε καμία αμφιβολία για το μέγεθος του αντίκτυπού της τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Προετοιμαστείτε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι που προκαλεί δέος, στην καρδιά μιας από τις πιο κατακλυσμικές εκρήξεις ηφαιστείων που έχουν καταγραφεί ποτέ, στο «Μυστικό ηφαίστειο: έκρηξη στα βάθη της αβύσσου», που θα προβληθεί στο Viasat Nature στις 5 Μαΐου στις 21:00.