«Άρνηση ασύλου: το άγνωστο κεφάλαιο στην ιστορία της Άννας Φρανκ» – Επιστολές από το παρελθόν που δίνουν ένα μάθημα για το παρόν

Στα αρχεία του Ινστιτούτου Εβραϊκής Έρευνας στη Νέα Υόρκη, ένας εθελοντής ανακάλυψε τις επιστολές του πατέρα της Άννας Φρανκ, Όττο, που αποκαλύπτουν τον επίπονο αγώνα του να αποκτήσει βίζα για να σώσει την οικογένειά του από το Ολοκαύτωμα. Μία μετά την άλλη, οι εκκλήσεις του για βίζα εξόδου απορρίπτονταν όσο ο κόσμος του γύριζε την πλάτη…

Η συγκλονιστική ιστορία της Άννας Φρανκ αναβιώνει το Μεγάλο Σάββατο, 4 Μαΐου στις 23:15 αποκλειστικά στο Viasat History.
Οι Φρανκς, χωρίς άσυλο και ελπίδα, βρέθηκαν αβοήθητοι και αναγκάστηκαν να κρυφτούν για τη σωτηρία τους. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειές της, η οικογένεια γνώρισε το πιο φρικτό πρόσωπο του πολέμου, όταν οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν.

Οι συγκλονιστικές αφηγήσεις των συγγενών των Φρανκς, αλλά και του ταγματάρχη Λέοναρντ Μπέρνι, που απελευθέρωσε το στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν, εκεί όπου χάθηκαν η Ανν και η αδελφή της Μαργκό, «κόβουν» την ανάσα για τις φρικαλεότητες που αντιμετώπισε τόσο η Άννα, όσο και τα υπόλοιπα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ έρχεται στις οθόνες μας από ένα ιδιαίτερο τιμ καλλιτεχνών, που κατάφεραν να υπερβούν τις ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσκολίες της παραγωγής.

Με σκηνοθέτιδα και παραγωγό την έμπειρη Πόλα Φουτς (διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθύντρια του τηλεοπτικού σταθμού KRCA στο Λος Άντζελες από το 1990 έως το 1997), το εγχείρημα ήταν σίγουρο πως θα πετύχει τον στόχο του: να μείνει ζωντανή η ιστορία της Άννας και της οικογένειάς της.

Όπως εξηγεί: «Για τους σκηνοθέτες, το τίμημα των φωτογραφιών και του υλικού μπορεί να είναι δυσβάσταχτο. Ωστόσο, ήταν προφανώς μια σημαντική ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί, που άξιζε τα εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Έμαθα για τις παγκόσμιες κυβερνήσεις που σκόπιμα απέτυχαν να βοηθήσουν στη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων. Τσιγγάνοι, Εβραίοι, ομοφυλόφιλοι, αθώοι άνθρωποι με γενετικές ανωμαλίες και πολλοί άλλοι σφαγιάστηκαν στο Ολοκαύτωμα».

Όταν ρωτήθηκε γιατί αυτό το ντοκιμαντέρ είναι σημαντικό και τι ελπίζει να πάρει ο κόσμος από αυτό, ανέφερε: «Υπάρχουν παρόμοιες πολεμικές συγκρούσεις και γενοκτονίες που εξαφανίζουν πληθυσμούς ακόμα και σήμερα. Η σημερινή προσφυγική κρίση που σπέρνει τον όλεθρο στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει τη μαζική κρίση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα ήθελα το κοινό να εμπνευστεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων και στην πρόληψη των γενοκτονιών».

«Άρνηση ασύλου: το άγνωστο κεφάλαιο στην ιστορία της Άννας Φρανκ» έρχεται το Μεγάλο Σάββατο, 4 Μαΐου στις 23:15.