Διακοπές με ιστιοπλοϊκό, μία μοναδική εμπειρία που πρέπει να δοκιμάσεις

Έχω ταξιδέψει πολλές φορές με ιστιοπλοϊκό. Κυκλάδες, Σαρωνικό νότιο Πελοπόννησο και πάντα περνάω τέλεια, γιατί αυτές οι διακοπές είναι απλά μοναδικές!

Έτσι όταν ήρθε η πρόσκληση για τριήμερο στον Αργοσαρωνικό με τους φίλους μου, απλά ένιωσα υπέροχα. Διακοπές με σκάφος, σημαίνει: να ξανοίγομαι στις θάλασσες της επιλογής μου, με την παρέα μου, και στάσεις για βουτιές όπου θέλουμε και για όσο θέλουμε. Αυτό αν δεν έχεις ταξιδέψει έστω και μία φορά με ιστιοπλοϊκό, δεν μπορείς να το καταλάβεις. Μία φορά στην ζωή σου πρέπει να το δοκιμάσεις! Ο ήχος του αέρα στα πανιά, το πλατσούρισμα του σκάφος πάνω στο κύμα και οι γλάροι, σύντροφοι στο ταξίδι μας! Selfies, μουσική, μπύρες και σαντουϊτσάκια, φορώντας το σορτσάκι (ή το μαγιό) όλη μέρα!

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τον Άλιμο και το σκάφος μας περίμενε μαζί με όλα οργανωμένα και τον δικό μας φανταστικό skipper τον φοβερό Νώντα! Όλα ήταν έτοιμα. Προμήθειες, αλλά και τα απαραίτητα, όπως πετσέτες, σεντόνια, είδη μπάνιου. Σαν να πηγαίνεις σε ένα πλωτό ξενοδοχείο! Μόνο που κάθε βράδυ κοιμάσαι και αλλού. Υπέροχο;

Aν δεν έχεις ταξιδέψει ποτέ τότε θα σου κάνω μία μικρή περιήγηση πριν ξεκινήσω το …ταξίδι μας:

Πώς είναι το εσωτερικό ενός σκάφους;
Ένας ζεστός χώρος, εξοπλισμένος με όσα χρειάζεται μια παρέα (ή μια οικογένεια), στις διακοπές της: Καμπίνες ύπνου,
μπάνιο με ντους/νιπτήρα (ναι, και ζεστό νερό), Κουζίνα για τα μαγειρέματα, ψυγειάκι.

Οι περισσότεροι θεωρούν τις διακοπές με σκάφος είδος πολυτελείας και πανάκριβο. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού με ένα σκάφος του 2008, 3 καμπίνες, 1 μπάνιο (Jeanneau Sun Odyssey 36i), τo κόστος που αναλογεί σε κάθε άτομο είναι 267€, ανά εβδομάδα ποσό που δεν ξεφεύγει και πολύ από το καθιερωμένο budget που έχεις για μία εβδομάδα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στις Κυκλάδες! Τα έξτρα έξοδα που πρέπει να ξέρεις είναι τα εξής:

  • Skipper: Αν η παρέα δεν διαθέτει κυβερνήτη, σας την παρέχει η εταιρία. Η επιβάρυνση ανά άτομο είναι κατά μέσο όρο 150€ (ανά εβδομάδα).
  • Καύσιμα: Τα ιστιοπλοϊκά κινούνται κυρίως με τον αέρα, αλλά χρησιμοποιούν και μηχανή όταν ο αέρας δεν είναι αρκετός.
    Συνήθως η συμμετοχή στα έξοδα καυσίμων (ανά άτομο) είναι περίπου 20€ ανά εβδομάδα.
  • Ελλιμενισμός: Συνήθως η πρόσδεση σε λιμάνια δεν χρεώνεται. Αν χρειαστεί να πληρώσετε, η χρέωση θα είναι λιγότερο από μισό ευρώ ανά άτομο!
  • Ανεφοδιασμός σε Νερό και Ηλ. Ρεύμα: γίνεται με χρέωση 5€ ή 10€.

 

 

Eμείς επιλέξαμε μία από τις πιο μεγάλες και έμπειρες εταιρείες στον χώρο για το ταξίδι μας: Kavas yachting!

Ξεκινήσαμε λοιπόν!

 

Ο skipper, με το μπήκαμε στο σκάφος, μας έκανε ένα μικρό αλλά περιεκτικό μάθημα για όσους ταξίδευαν πρώτη φορά με τα βασικά που πρέπει να ξέρεις, ώστε να κινείσαι safe, αλλά και να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αν χρειαστεί κάποια στιγμή να βοηθήσεις σε κάτι. Ταξιδέψαμε με τέλειο άνεμο και φτάσαμε αργά το απόγευμα σε ένα μαγευτικό σημείο στον Πόρο για βουτιές με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

 

 

Φωτογραφίες, λίγα φρούτα και πλώρη για το σημείο που θα διανυκτερεύει. Α, είχαμε και ένα τέλειο δείπνο την Δοκό! Πριν, όμως, πέρασμα από το τέλειο στενό του Πόρου.

 

Στην συνέχεια ταξίδι στο ηλιοβασίλεμα…

Μετά από μία ώρα πλεύσης, φτάσαμε, δέσαμε και το dinner ετοιμάστηκε κάτω από το φεγγάρι με κρασί και καλή παρέα!

Κουβέντα κάτω από τα αστέρια και γλυκός ύπνος στην άνετη καμπίνα μας!

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με μία βουτιά και καφέ στο κατάστρωμα, πρωινό που μας ετοίμασε ο skipper μας και αφού χαλαρώσαμε, ξεκινήσαμε για την παραλία στην Ύδρα. Εκεί, θα περνάγαμε την ημέρα μας. Υπέροχο;

 

Ένα κολπάκι με πράσινα διάφανα νερά, που ήταν μόνο για μας! Βουτιές, μεσημεριανό με τέλειες λιχουδιές και μία μοναδική εμπειρία που μόνο με το ιστιοπλοϊκό μπορείς να ζήσεις.

 

Επόμενη στάση η μαγευτική Ύδρα. Κάναμε μία πολύ ωραία βόλτα, μέχρι να φτάσουμε στο λιμάνι, όπου και ξετυλίχτηκε μπροστά μας όλο το νησί, με τις κρυφές του παραλίες και τα αρχοντικά του κρυμμένα με μαεστρία μέσα στα δάση.

Λιμάνι Ύδρας, μία ζωγραφιά. Ειδικά, όταν φτάνεις την ώρα που δύει ο ήλιος, αρχοντιά και τέλειες εικόνες! Δέσαμε στην καλύτερη θέση, γιατί είχαμε τον πιο έμπειρο skipper και ξεκουραστήκαμε πριν βγούμε για την βραδινή μας βόλτα στο αρχοντικό αυτό νησί.

Φαγητό και γλυκό στα υπέροχα σοκάκια του νησιού, ενώ η παρέα κατέληξε στο καλύτερο μέρος, που όχι τελικά δεν βρισκόταν στην Ύδρα: στο κατάστρωμα του ιστιοπλοϊκού μας με ένα ροζέ κρασί, για να κλείσει η βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.

Το επόμενο πρωί μετά το χορταστικό πρωινό μας, ξεκινήσαμε για την πανέμορφη Αίγινα και δέσαμε στην Μονή με τα υπέροχα νερά για μπάνιο και μεσημεριανό! Γαλήνιες στιγμές, με καλή παρέα λίγο, πριν πάρουμε τον δρόμο για την επιστροφή.

Το τέλειο με το ιστιοπλοϊκό είναι ότι βρίσκεσαι σε μέρη που δεν μπορείς να φτάσεις με διαφορετικό τρόπο. Φέτος είναι μία καλή συγκυρία να ψάξεις αυτόν τον τρόπο διακοπών, αφού το βασικό ζητούμενο λόγω του covid – 19 είναι η ασφάλεια. Και εδώ η ασφάλεια είναι δεδομένη, αφού βρίσκεσαι με ελεγχόμενη παρέα στο ιστιοπλοϊκό, γιατί πολύ απλά είσαι με αυτούς που επιλέγεις εσύ, χωρίς να έχεις κανένα άγχος. Στην εταιρεία Κavas Yatching θα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για μία κρουαζιέρα διακοπών, καθώς και προτάσεις για εσένα και την παρέα σου που σίγουρα θα σου φανούν πολύ αποτελεσματικές και κυρίως θα ταιριάζουν στον προσωπικό σας style! Πολύ σημαντικό. Εγώ θα σου ευχηθώ ένα καλό καλοκαίρι και θα σου υπογραμμίσω ότι κάθε νέα εμπειρία είναι μοναδική και η ιστιοπλοΐα είναι σίγουρα κάτι το οποίο αξίζει να το δοκιμάσεις! Έτοιμη;

 

Read More

And More