Τα Χριστούγεννα έχουν τη δική τους μυρωδιά, τη δική τους θαλπωρή και –για πολλούς από εμάς– τη δική τους μαγεία που γεννιέται μέσα στην κουζίνα. Για τη MamaTsita, όμως, αυτή η γιορτινή «κουζίνα» δεν είναι απλώς ένας χώρος δημιουργίας, αλλά ένα κομμάτι ζωής, ανάμνησης και αγάπης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της, Μαγειρεύω Χριστούγεννα, μας υποδέχεται στο δικό της γευστικό σύμπαν και μας μιλά για τις εικόνες, τις μυρωδιές και τα συναισθήματα που διαμόρφωσαν τη σχέση της με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Από την παιδική της επιθυμία να δημιουργήσει μια γιορτή διαφορετική από εκείνες που έζησε, μέχρι τη σημερινή της φιλοσοφία για την εποχικότητα, τη φροντίδα και τη ζεστασιά που κρύβει ένα σπιτικό φαγητό, η MamaTsita μοιράζεται μαζί μας όλα όσα την εμπνέουν –και όλα όσα εύχεται να προσφέρει το νέο της βιβλίο στους αναγνώστες.
Πότε συνειδητοποιήσατε ότι «η κουζίνα» των Χριστουγέννων έχει για εσάς ιδιαίτερο νόημα;
Όταν ήμουν παιδί καταλάβαινα τι συνέβαινε τις ημέρες των Χριστουγέννων στο δικό μας σπίτι και τι συνέβαινε στα υπόλοιπα. Οι ετοιμασίες, ο στολισμός, τα μαγειρέματα, τα δώρα ήταν πράγματα που δεν συνέβαιναν σε εμάς. Το έβλεπα, με στεναχωρούσε και το έβαζα ως στόχο. Όταν θα μεγαλώσω και θα μένω στο δικό μου σπίτι, όλα θα είναι διαφορετικά. Οι στολισμοί θα ξεκινούν νωρίς και η κουζίνα μου θα δουλεύει υπερωρίες για να στρωθούν τραπέζια, σε φίλους αρχικά και την δική μου οικογένεια μετέπειτα, γεμάτα γέλια και χαρές.
Και όταν μαγείρεψα και κάλεσα τους φίλους μου για πρώτη φορά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου, ένιωσα πως η χριστουγεννιάτικη κουζίνα δεν είναι απλά ένας χώρος, είναι συναίσθημα. Είναι η αίσθηση της θαλπωρής, είναι η χαρά του να φροντίζεις, η χαρά του να βλέπεις τη χαρά στα μάτια των αγαπημένων σου. Και αυτό είναι που κάνει τις συγκεκριμένες μέρες ακόμα πιο λαμπερές. Αυτό λοιπόν το νόημα το κουβαλώ μέχρι σήμερα.
Ποιες ήταν οι βασικές προκλήσεις κατά τη συγγραφή του βιβλίου;
Θα έλεγα πως οι βασικές προκλήσεις ήταν μία. Οι συνταγές μου να είναι γιορτινές και εντυπωσιακές, αλλά ταυτόχρονα απλές και προσιτές.
Ήθελα κάθε σελίδα του βιβλίου μου να βγάζει συναίσθημα και να μην αναφέρετε απλά σε υλικά και εκτέλεση.
Ήθελα με τις εικόνες του αλλά και τις «συμβουλές» του να μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα ζεστό, νόστιμο και μοσχοβολιστό περιβάλλον. .
Πώς χαρακτηρίζετε το στιλ σας στη μαγειρική – και πώς αυτό αντανακλάται στο βιβλίο;
Θα έλεγα ότι το στιλ μου είναι οικείο, απλό και συναισθηματικό, αλλά με μια διακριτική δημιουργικότητα που δίνει φρεσκάδα. Στο «Μαγειρεύω Χριστούγεννα» θα βρει κανείς τόσο κλασικές συνταγές όσο και πιο σύγχρονες- δημιουργικές εκδοχές, πάντα όμως με έμφαση στην ευκολία. Το βιβλίο έχει το δικό μου ύφος, αυτό που τόσα χρόνια επικοινωνώ μέσα από τις μαγειρικές μου. Απλό, φιλικό, καθημερινό, σαν να είμαστε μαζί στην κουζίνα και να μαγειρεύουμε παρέα.
Υπάρχουν κάποια υλικά που θεωρείτε «απαραίτητα» για ένα επιτυχημένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι – και αν ναι, ποια είναι αυτά;
Το πιο απαραίτητο «υλικό» για ένα επιτυχημένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είναι οι άνθρωποι που κάθονται γύρω από αυτό! Αυτό είναι το πιο σημαντικό ό,τι κι αν έχει επάνω του το τραπέζι.
Επειδή όμως καταλαβαίνω πως η ερώτησή σας έχει να κάνει με πραγματικά υλικά, θα σας πω πως για μένα υλικά όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο, το πορτοκάλι, το ρόδι, τα κάστανα, τα κράνμπερι και το κονιάκ «φωνάζουν» Χριστούγεννα.
Πώς βλέπετε την τάση των «χειροποίητων» / «σπιτικών» συνταγών μέσα στις γιορτές – θεωρείτε πως έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;
Δε νομίζω πως υπήρξε ποτέ «τάση σπιτικών συνταγών» μέσα στις γιορτές. Εμείς οι Έλληνες, στην συντριπτική μας πλειονότητα είμαστε άνθρωποι που προτιμάμε να μαγειρεύουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το μαγείρεμα στο σπίτι θεωρείται κομμάτι της εορταστικής μας παράδοσης και της οικογενειακής μας θαλπωρής.
Το να μαγειρεύουμε το φαγητό που προσφέρουμε δείχνει φροντίδα, και – σε αντίθεση με τις καθημερινές και τους γρήγορους αγχωτικούς ρυθμούς- στις γιορτές αυτή η ανάγκη γίνεται πιο έντονη από ποτέ.

Ως MamaTsita, πώς ξεκίνησε η πορεία σας στο food blogging και πώς οδηγηθήκατε στο συγγραφικό βιβλίο;
Για πολλά χρόνια δούλευα στα χρηματιστηριακά με πάρα πολύ έντονους ρυθμούς. Μετά την γέννηση της κόρης μου κι αφού έβλεπα πως χάνω ουσιαστικές στιγμές από το μεγάλωμά της, σταμάτησα να δουλεύω. Κάτι που με το πέρασμα των χρόνων και καθώς τα παιδιά μου (δύο πια) μεγάλωναν, μου έλειπε πολύ.
Ήθελα να επιστρέψω στην ενεργό δράση αλλά ταυτόχρονα ήθελα να είμαι σπίτι όταν τα παιδιά μου γυρνούσαν από το σχολείο. Δύσκολο να συνδυαστούν και τα δύο. Σκέφτηκα λοιπόν, αφού μαγείρευα που μαγείρευα για την οικογένεια, να ξεκινήσω πολύ απλά να μοιράζομαι συνταγές και στιγμές από την καθημερινή μου κουζίνα μέσω του διαδικτύου, με τον κόσμο εκεί έξω. Η ανταπόκριση ήταν απρόσμενα συγκινητική. Σιγά σιγά κατάλαβα ότι χτίζεται μια κοινότητα ανθρώπων που με ακολουθούν στα social media, με διαβάζουν και μαγειρεύουν τις συνταγές μου.
Τα βιβλία λοιπόν ήταν το επόμενο βήμα. Μία πιο “ζεστή” θα έλεγα μορφή μοιράσματος.
Ποια είναι η πιο αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ανάμνησή σας από την κουζίνα, που ενδεχομένως σας έδωσε έμπνευση για το βιβλίο;
Έχω αρκετές. Κυρίως έχουν να κάνουν με τα παιδιά μου και την χαρά που ζωγραφιζόταν στα προσωπάκια τους όταν ήταν μικρότερα και με βοηθούσαν στο να δώσουμε σχήμα στα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή στο να βυθίσουμε τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Ακόμα μία είναι ο εντυπωσιασμός στα πρόσωπά τους, τώρα που είναι μεγάλα πια, όταν ακουμπώ στο κέντρο του εορταστικού μας τραπεζιού την ροδοψημένη γεμιστή μας γαλοπούλα.
Πώς η οικογένεια και οι φίλοι επηρεάζουν ή συμμετέχουν στην κουζίνα των Χριστουγέννων για εσάς;
Οι γιορτές στο σπίτι μου είναι συλλογική υπόθεση σε ό,τι έχει να κάνει με τον στολισμό του σπιτιού. Και αναφέρομαι στον σύζυγό μου και τα παιδιά μας. Στην κουζίνα των Χριστουγέννων όμως η υπόθεση είναι καθαρά προσωπική. Μπαίνω στην κουζίνα και βγαίνω όταν όλα όσα σερβιριστούν στο τραπέζι είναι έτοιμα.
Με ενδιάμεσα διαλείμματα για στρώσιμο και στολισμό τραπεζιού όπου εκεί θα βοηθήσουν και η κόρη μου αλλά και ο γιος μου. Ενώ στις καθημερινές σχεδόν απαιτώ τη συλλογικότητα, στις γιορτές μου αρέσει να το παίρνω όλο επάνω μου και ύστερα να «καυχιέμαι» σε οικογένεια και φίλους, εισπράττοντας φιλοφρονήσεις. Είναι η δική μας οικογενειακή χριστουγεννιάτικη ιστορία.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να προετοιμάσει ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς άγχος – βάσει των όσων προτείνετε στο βιβλίο;
Η συμβουλή μου είναι απλή: «Μαγειρεύω Χριστούγεννα» και προγραμματισμός. Διαμορφώστε το μενού σας μέσα από τις ενότητες του βιβλίου. Επιλέξτε και ξεκινήστε με μια από τις σούπες, περάστε στο κυρίως και το συνοδευτικό του, εμπνευστείτε από τις σαλάτες του και ολοκληρώστε το γεύμα σας με κάποιο από τα εύκολα γλυκά του.
Κάντε λίστα, οργανώστε το χώρο σας και ετοιμάστε από πριν ό,τι μπορείτε.
Και τέλος το πιο σημαντικό. Θυμηθείτε να καλέσετε ανθρώπους που θα έρθουν για εσάς και όχι για να κρίνουν το «τέλειο τραπέζι».
Πώς βλέπετε τις αλλαγές στη γαστρονομική κουλτούρα των γιορτών – για παράδειγμα θέματα διατροφής, βιωσιμότητας, food-waste – και πώς ενσωματώνονται στο βιβλίο σας; (σημειώνω ότι σε προηγούμενη συνεργασία σας έχετε ασχοληθεί με την υγιεινή διατροφή και εποχικά υλικά)
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μαγειρεύουμε με εποχικά υλικά, ειδικά όταν θέλουμε να μιλάμε για σωστή διατροφή. Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή στην καρδιά του χειμώνα. Τα υλικά του χειμώνα είναι συγκεκριμένα. Οι ντομάτες, τα αγγούρια και οι μελιτζάνες δεν είναι από αυτά. Για αυτό και με ξενίζει να βλέπω σε εορταστικά τραπέζια χωριάτικη σαλάτα ή μουσακά.
Υλικά στην εποχή τους σημαίνει καλύτερη ποιότητα, άρα καλύτερη διατροφή.
Το πρώτο μου βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2019, το «Μαγειρεύω Εποχές» στηριζόταν πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Αυτό λοιπόν το τρίπτυχο, εποχικότητα, καλύτερη ποιότητα και λιγότερη σπατάλη είναι στοιχεία που στηρίζω και που περνούν διακριτικά και στο «Μαγειρεύω Χριστούγεννα» με εορταστικές – εποχικές συνταγές και ιδέες για αξιοποίηση περισσευμάτων.
Τι μήνυμα θέλετε να κρατήσει ο αναγνώστης αφού «ξεφυλλίσει» το βιβλίο σας και περάσει τις γιορτές;
Θέλω να κρατήσει ότι η μαγειρική, ειδικά στις γιορτές, είναι ένας ακόμα τρόπος να δείχνουμε την φροντίδα και την αγάπη μας. Δεν είναι επίδειξη, ούτε τελειότητα. Αν το βιβλίο καταφέρει να κάνει έστω κι έναν άνθρωπο να μαγειρέψει με χαρά για να φροντίσει τους δικούς του, τότε έχει πετύχει τον σκοπό του.
Η συζήτηση με τη MamaTsita αφήνει μια αίσθηση ζεστασιάς, σαν να βγήκαμε μόλις από μια κουζίνα που μοσχοβολά κανέλα, πορτοκάλι και οικογενειακές στιγμές. Με το Μαγειρεύω Χριστούγεννα, δεν μάς προσφέρει μόνο συνταγές· μάς προσκαλεί να ξαναθυμηθούμε τον πραγματικό σκοπό των γιορτών: τη φροντίδα, την αγάπη και τη χαρά του να δημιουργούμε για τους ανθρώπους μας. Για εκείνη, το τέλειο χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν χρειάζεται εντυπωσιασμούς—μόνο καλή διάθεση, λίγη οργάνωση και τους σωστούς ανθρώπους γύρω του. Αν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της καταφέρει να εμπνεύσει κάποιον να μαγειρέψει με χαμόγελο, τότε –όπως λέει και η ίδια– η αποστολή της έχει ήδη ολοκληρωθεί. Και αυτό είναι το πιο γιορτινό μήνυμα που μπορούμε να κρατήσουμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
