Μήπως τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να εμβολιάσετε το παιδί σας;

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μας έμαθε η περιπέτεια με τον κορονοϊό, αυτό είναι σίγουρα να θέτουμε την υγεία ως προτεραιότητα μας. Να μη τη θεωρούμε, δεδομένη, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Σήμερα, οι ειδικοί ερευνούν, μελετούν και ψάχνουν το εμβόλιο, το οποίο θα προσφέρει οριστική λύση στον ιό και ολική επαναφορά στην καθημερινότητα μας. Όπως, πριν εμφανιστεί στη ζωή μας.

Αυτό, όμως, χρειάζεται χρόνο ακόμα. Μέχρι, λοιπόν, να συμβεί, κανείς από εμάς δεν πρέπει να παραλείπει τον εμβολιασμό για ασθένειες και νοσήματα, για τα οποία γνωρίζουμε πλέον αρκετά στοιχεία και έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί μπορούν να προσφέρουν την ιδανική λύση. Μήπως τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να κλείσετε ένα ραντεβού με τον παιδίατρο σας και να κάνετε στο παιδί σας το απαραίτητο εμβόλιο, προκειμένου να το προστατεύσετε από τα υπόλοιπα δυνητικά θανατηφόρα νοσήματα, τα οποία, όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν, αλλά συνεχίζουν να μεταδίδονται;

Δε το λέω καθόλου τυχαία! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της καραντίνας, αλλά και τον προηγούμενο μήνα, που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων, σημειώθηκε σημαντική πτώση των εμβολιασμών, τόσο σε μικρούς και σε μεγάλους. Παρά τις συστάσεις για τη σημασία του έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα βρέφη που δεν έχουν σβήσει ακόμα δύο κεράκια στην τούρτα τους, η μείωση των εμβολιασμών φτάνει το 50%. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Στις υπόλοιπες ηλικίες και στα μεγαλύτερα παιδιά, η αντίστοιχη πτώση υπερβαίνει το 70%.

 

 

Είναι φανερό ότι έχει δημιουργηθεί ένα εμβολιαστικό κενό, το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι κάθε παιδί προστατεύεται λιγότερο απέναντι σε λοιμώξεις, για τις οποίες υπάρχει λύση. Για παράδειγμα, συνεχίζονται να καταγράφονται κρούσματα μηνιγγίτιδας Β, της απρόβλεπτης αυτής νόσου, που μπορεί να μετατραπεί σε απειλή για όσα παιδιά είναι κάτω των τεσσάρων ετών, ενώ το εμβόλιο προσφέρει τα απαραίτητα αντισώματα.

Επανέρχομαι στην αρχική μου ερώτηση: Μήπως τώρα που ο κίνδυνος βρίσκεται σε μικρότερη ένταση είναι η καλύτερη περίοδος να εμβολιάσετε το παιδί σας; Μην το απορρίπτετε! Οι περισσότερες βαθμίδες σχολείων έχουν κλείσει και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: το παιδιά έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και έτσι οι ώρες που είναι διαθέσιμα για ραντεβού με τον παιδίατρο αυξάνονται. Επίσης, είναι μία περίοδος που κάθε μικρός μαθητής θα πρέπει να συμπληρώσει το Ατομικό Δελτίο Μαθητή. Έτσι, το ραντεβού με τον παιδίατρο είναι δεδομένο. Μη ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι οι εποχικές λοιμώξεις υποχωρούν και αυτό μας κάνει όλους να αισθανόμαστε πιο ασφαλής.

Επίσης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ο εμβολιασμός είναι απόλυτα ασφαλής, όσο τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και απόστασης, ενώ ο τυχαίος εμβολιασμός, κατά την περίοδο επώασης του ιού δεν μειώνει καθόλου τη δράση του εμβολίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σε πρόσφατη έκκληση της, επιβεβαιώνει τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται κατά τον εμβολιασμό, ζητώντας παράλληλα από το Υπουργείο Υγείας να δημιουργήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία του εμβολιασμού την εποχή που διανύουμε, ιδιαίτερα μετά την ανησυχητική πτώση που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Πέρα, όμως, από τα παιδιά, και οι γονείς θα πρέπει να μην παραμελούν τον εμβολιασμό τους και να τον αναβάλλουν για το μέλλον. Για αυτό, μετά το μικρό μέλος της οικογένειας, ήρθε η σειρά σας. Είναι για την ασφάλεια σας!