Sleeping Habits: Πέντε (αποδεδειγμένα) αποτελεσματικοί τρόποι να βάλεις το μωρό σου για ύπνο

Sleeping Habits: Πέντε (αποδεδειγμένα) αποτελεσματικοί τρόποι να βάλεις το μωρό σου για ύπνο | tlife.gr

Επιστρέφεις στο σπίτι μετά την σύντομη παραμονή σου στο μαιευτήριο και τότε συνειδητοποιείς τι έγινε μόλις: είσαι πλέον μαμά! Και ναι, ξεκινάει μια τεράστια περιπέτεια, γεμάτη πρωτόγνωρες προκλήσεις, νέες καταστάσεις και καινούριες συνθήκες! Μην ανησυχείς, συμβαίνει σε όλες τις νέες μαμάδες. Και κάπου εκεί ανάμεσα σε όλες τις πληροφορίες και τα συναισθήματα που βιώνεις, μεταξύ του σωστού κρατήματος του βρέφους, της αλλαγής της πάνας και του θηλασμού, έρχεται να προστεθεί ο βραδινός ύπνος. Αυτό κι αν είναι life changing εμπειρία! Διότι, είναι γεγονός πως τα μωρά μέχρι να συμπληρώσουν το πρώτο έτος κοιμούνται μέχρι και 18 ώρες την ημέρα, αλλά (δυστυχώς για εσένα) ο νυχτερινός ύπνος τους είναι διακοπτόμενος -πολύ διακοπτόμενος! Πριν αρχίσεις, όμως, να πανικοβάλλεσαι και να στρεσάρεσαι, καλύτερα να δούμε παρέα μερικές αποτελεσματικές μεθόδους για τον βραδινό ύπνο του μωρού -που είναι και ο πιο απαιτητικός.

Τι θα μπορούσες να κάνεις, λοιπόν, ώστε να χαλαρώσεις το μωρό σου και να το βοηθήσεις να κοιμηθεί πιο εύκολα και ήσυχα;

Tip #1: Δημιούργησε μια “ιεροτελεστία”


Καλώς ή κακώς, θα πρέπει να εκπαιδευτείτε στον ύπνο! Παρ’ όλα αυτά, τα μωρά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν την ρουτίνα, πόσο μάλλον να χαλαρώσουν με την βοήθειά της. Ωστόσο, όπως μαρτυρούν μελέτες, τα βρέφη κάτω των έξι μηνών απολαμβάνουν την σταθερή σειρά συμβάντων, όπως είναι τα βήματα που οδηγούν στον ύπνο! Γι’ αυτό και μπορείς να καθιερώσεις ένα βασικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες κινήσεις σε συγκεκριμένη σειρά ακόμη και από τις τέσσερις εβδομάδες.

Tip #2: Χαλάρωσε τους ρυθμούς και τάισε το μωρό

Οι ώρες που οδηγούν σταδιακά προς τον ύπνο δεν μπορούν να περιλαμβάνουν δυνατά ερεθίσματα και έντονη δραστηριότητα, γιατί κάτι τέτοιο θα σου γυρίσει… boomerang. Γι’ αυτό και χρειάζεται να έχεις προνοήσει, δίνοντας εγκαίρως πιο χαλαρωτική κατεύθυνση στην βραδιά. Επομένως, θα πρέπει να παύσουν οι διεγερτικές δραστηριότητες και να μπείτε σε διαδικασία ύπνου αρκετή ώρα πριν εκείνη της κούνιας. Το ίδιο ισχύει και για το τάισμα του μωρού, που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε πριν κοιμηθεί, ώστε να είναι χορτασμένο και να μην διακόψει άμεσα τον ύπνο του.

Tip #3: Αξιοποίησε τα νανουρίσματα

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η χρησιμότητα και η λειτουργικότητα του νανουρίσματος στα βρέφη είναι ανεκτίμητη και όπως αποδεικνύεται είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους χαλάρωσής τους! Από την στιγμή, λοιπόν, που τα μωρά απολαμβάνουν την ασφάλεια που τους προσφέρουν τα σταθερά βήματα πριν τον ύπνο, το νανούρισμα αποτελεί βασικό παράγοντα σε αυτή την “ιεροτελεστία”, που τα βοηθάει να αναγνωρίσουν πως μπαίνουν σε… sleeping mode!

Tip #4: Χαμήλωσε τα φώτα και κάνε το μωρό να νιώσει ασφαλές

Τα έντονα φώτα, όπως και το μπλε φως της τηλεόρασης, προκαλούν υπερδιέγερση στα μωρά, εμποδίζοντάς τα να κοιμηθούν! Επομένως, φρόντισε τα φώτα να είναι χαμηλωμένα την τελευταία ώρα πριν τον ύπνο και η τηλεόραση ή άλλες πηγές μπλε φωτός (ναι, το κινητό σου εννοώ) να είναι κλειστά, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα. Επιπλέον, η αγκαλιά και η πολύ ελαφριά κίνηση θα βοηθήσει το μικρό σου να αποκοιμηθεί πιο εύκολα, καθώς νιώθει ασφαλές κοντά σου.

Tip #5: Απολαύστε μαζί ένα χαλαρωτικό μπανάκι

Οι έρευνες, που επιβεβαιώνουν πως ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο είναι ευεργετικό για το μωρό, συνεχώς πληθαίνουν! Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την αλλαγή της πάνας, αφού η καθαριότητα συμβάλει στο αίσθημα ασφάλειας και την μείωση της ανησυχίας του μωρού. Γι’ αυτό και η “ιεροτελεστία” του μπάνιου είναι συχνά απαραίτητη για να ηρεμήσει το βρέφος! Και ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του βρεφικού μπάνιου; Το απαλό σαμπουάν Baby Shampoo για το καθημερινό λούσιμο, αλλά και το εμπλουτισμένο αφρόλουτρο Baby Bath της Frezyderm που με το διακριτικό άρωμα χαμομηλιού χαλαρώνουν το μωρό! Φυσικά, ακολουθεί το απαλό μασάζ με το γαλάκτωμα Baby Hydra Milk που περιποιείται και μαλακώνει το ευαίσθητο δέρμα του μωρού, ενώ συμβάλλει δυναμικά στην απόλαυση της διαδικασίας! Και τέλος, η απαραίτητη αλλαγή της πάνας που συνοδεύεται από την κρέμα Baby Cream της Frezyderm για την προστασία από τους ανεπιθύμητους ερεθισμούς και το σύγκαμα της περιοχής, χωρίς να εμποδίζει την αναπνοή του δέρματος!

READ more