“Τα Ζευγάρια που έγραψαν Ιστορία” της Λένας Διβάνη έρχονται στην COSMOTE TV!

Αν ανατρέξεις στα παιδικά σου χρόνια, τις σελίδες της προσωπικής σου μαθητικής ιστορίας, θα θυμηθείς ότι αυτό που αναζητούσες πάντα ήταν το πρόσωπο πίσω από μία κομβική ιστορική στιγμή. Τη φυσιογνωμία εκείνη, η οποία, είχε το θάρρος να λάβει μία απόφαση, να ζυγίσει τις συνέπειες της και να την υποστηρίξει μέχρι τέλους. Ακόμα, και αν το τέλος αυτό σηματοδοτούσε το δικό του θάνατο. Πράγματι, στα ψιλά γράμματα της ιστορίας βρίσκονται οι άνθρωποι, οι οποίοι, ως ζωντανοί οργανισμοί, γράφουν και πρωταγωνιστούν στις σελίδες της. Όμως, πίσω από κάθε μεγάλο άντρα, κρύβεται μία ακόμα πιο δυνατή γυναίκα. Και την ιστορία, τη γράφουν οι παρέες. Δε θέλω να το ξεχνάς.

Κάπως αντιφατικό; Καθόλου. Απλά, μία διαφορετική και πιο ανθρώπινη θεώρηση της ιστορίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται η COSMOTE TV. Γνωρίζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον τους καρπούς που γεννά η ομαδική συνεργασία. Έτσι, τη φετινή επέτειο της γιορτής των ερωτευμένων, προσθέτει στο τραπέζι μία διαφορετική πρόταση. Στις 22:00, τα “Ζευγάρια που Έγραψαν Ιστορία“, την Ιστορία της Ελλάδας, ειδικότερα, κάνει πρεμιέρα.

Βασισμένη στο Βιβλίο της, καθηγήτριας Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Λένας Διβάνη, η COSMOTE TV, επιχειρεί να δει την ιστορία από μία διαφορετική ματιά. Αλλιώτικη. Πρωτότυπη. Σύγχρονη. Ο φακός της Κατερίνας Ευαγγελάτου και της Μύρνας Τσάπα καταγράφουν, εξιστορούν και διηγούνται εννέα διαφορετικές ιστορίες πάθους, έρωτα και ιστορίας. Εννέα άντρες και δέκα γυναίκες. Γιατί, φίλη μου, ακόμα και στο παρελθόν κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στο ωραίο. Στο καλαίσθητο. Στο εντυπωσιακό, όπως και η παρουσίαση της νέας σειράς στο ιστορικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Τίποτα που θα άφηνε ανικανοποίητο τον αμφιβληστροειδή μου, που σαγηνεύεται από τη λεπτομέρεια και όποιον της δίνει την απαραίτητη σημασία.

Εκεί, η συγγραφέας του βιβλίου, Λένα Διβάνη, ανέφερε: «Από τη θητεία μου ως καθηγήτρια ιστορίας στη Νομική σχολή -μια σχολή που εξ αντικειμένου δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία- κατάλαβα ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ξυπνήσω αυτό το ενδιαφέρον στα παιδιά με κάθε τρόπο. Έτσι, κάθε χρόνο προσπαθώ να εξανθρωπίσω την ιστορία που τους διδάσκω για να τους κερδίσω. Αυτό, λοιπόν, επιχειρούμε να κάνουμε με αυτό το βιβλίο κι αυτή τη σειρά για όλο τον κόσμο, αναγνώστες και τηλεθεατές: να τους κάνουμε να αγαπήσουν και να μάθουν την ιστορία της χώρας μας από το 1821 ως τη χούντα μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της. Διάλεξα τα πιο ενδιαφέροντα, τα πιο επιδραστικά, τα πιο αλησμόνητα ζευγάρια για να διηγηθώ την ιστορία της χώρας μου και να την καταλάβουν όλοι»

 

Οι Γεώργιος Παπανδρέου-Κυβέλη Ανδριανού, οι Νίκος Μπελογιάννης – Έλλη Παππά, οι  βασιλιάς Παύλος – Φρειδερίκη, οι Ελευθέριος Βενιζέλος – Έλενα Σκυλίτση, οι Ίων Δραγούμης – Πηνελόπη Δέλτα – Μαρίκα Κοτοπούλη , οι Χαρίλαος Τρικούπης – Σοφία Τρικούπη, οι βασιλιάς Όθωνας – Αμαλία, οι Ιωάννης Καποδίστριας – Ρωξάνδρα Στούρτζα, οι Μαντώ Μαυρογένους – Δημήτριος Υψηλάντης, έρχονται στην οθόνη σου σε εννέα διαφορετικές ημέρες. Όσα και τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, παραγωγής εξ’ ολοκλήρου από την COSMOTE TV.

Την εγκυρότητα των γεγονότων εξασφαλίζουν 58 ιστορικοί, μελετητές ή απόγονοι των ηρώων μας, αλλά και η επιστημονική έρευνα της Λένας Διβάνη. O απαιτητικός της εαυτός δεν άφησε τίποτα στην τύχη του, στη νομοτέλεια της φύσης και της ζωής. Και, αν αυτό, δεν αποτελεί λόγο, για να παρακολουθήσεις φανατικά τη σειρά, ξανασκέψου το 🙂

Τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία» θα προβάλλονται σε Α’ τηλεοπτική προβολή κάθε Παρασκευή βράδυ στις 22.00 και σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 19.00. Μετά την προβολή τους, όλα τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Εγώ βρήκα τι θα κάνω φέτος του Αγίου Βαλεντίνου! Εσύ;

 

Read More

And More