Το TLIFE στη Χίο – 200 χρόνια από τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων: Εκδήλωση μνήμης στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό και την καταστροφική τους μανία, διοργάνωσε το Σάββατο 7 Μαΐου εκδήλωση μνήμης στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά.

Με αφορμή την εκδήλωση, στην πανέμορφη, μυροβόλο Χίο, ταξίδεψε ομάδα δημοσιογράφων από πανελλαδικά ΜΜΕ κι από την Κύπρο σε ένα οδοιπορικό περιήγησης και γνωριμίας με το νησί της Χίου. Σκοπός της επίσκεψης, η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου κι η προβολή της ομορφιάς του τόπου.

Σε μία τελετή με χαμηλούς τόνους, παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, του Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου, τοπικών φορέων του νησιού, δημοσιογράφων, πληροφορηθήκαμε με συγκίνηση ότι γίνονται προσπάθειες ώστε ο πρωτότυπος πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η σφαγή της Χίου», να «επιστρέψει στο σπίτι του» και να εκτεθεί στην Αθήνα από το Μουσείο του Λούβρου.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε τη συνεργασία της Περιφέρειας με τον καθηγητή Μάνο Στεφανίδη και προσκάλεσε τις δυνάμεις του τόπου σε συστράτευση ώστε να φιλοξενηθεί ερχόμενος από το Λούβρο για έκθεση στην Ελλάδα ο καθοριστικός για την πορεία της Επανάστασης και του Ελληνικού Κράτους, πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου», ως ελάχιστος φόρος τιμής για τη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τους Οθωμανούς ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οδοιπορικό στη Χίο

Αναμφίβολα, η Χίος είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδας που χρειάζεται χρόνο για να την εξερευνήσεις. Σε κερδίζει όμως από την πρώτη στιγμή, τόσο για τα πανέμορφα τοπία της, όσο και με τους ανθρώπους της. Οι ντόπιοι είναι τόσο φιλόξενοι, που δεν σε αφήνουν με παράπονο.

Η ομάδα των δημοσιογράφων ξεναγήθηκε από τα βόρεια ως τα νότια της Χίου. Εκτός από την πόλη, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Πυργί, τα Μεστά, τον Κάμπο, τη Βολισσός και τη Λαγκάδα, μερικά από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού, να συνομιλήσουμε με τους ντόπιους, να γευτούμε υπέροχα φαγητά, να «συναντηθούμε» με μυρωδιές…

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως αν υπάρχει ένας τόπος που να μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν απέραντη ευτυχία μόνο και μόνο επειδή είναι ζωντανοί, αυτός πρέπει να είναι η Χίος.

Μερικές εικόνες από το νησί της Χίου:

Ντόπιοι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές μαζί με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Read More

And More