“Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη συνεργάζεται με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο κι ο ουρανίσκος μου βιώνει την απόλυτη τραγανότητα!

Μια φορά κι έναν καιρό, το 1948, άνοιξε στον Πλάτανο της Κρήτης ένας μικρός φούρνος από τον Χαρίτο Τσατσαρωνάκη. Στην επιχείρησή του έδωσε την ονομασία “το Μάννα”. Στην επιχείρησή του έδωσε την ονομασία “το Μάννα”. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, σήμερα δηλαδή, με ιδρυτή της εταιρίας και γιο του Χαρίτο, Νίκο Τσατσαρωνάκη, η ελληνική κρητική αρτοποιία “ΤΟ ΜΑΝΝΑ” Ν.ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ παραμένει πιστή στις αρχές του τοπικού και ποιοτικού της χαρακτήρα συνεχίζοντας να δραστηριοποιείται στον ίδιο τόπο, έχοντας τις εγκαταστάσεις και το εργοστάσιο της εταιρίας στον Πλάτανο Χανίων και μία μεγάλη μονάδα παραγωγής αρτοσκευασμάτων, όπου παράγονται 53 διαφορετικά προϊόντα.

Εκεί ακριβώς προσγειώθηκα. Εκεί ακριβώς ξεκίνησε το πιο γευστικό μου press trip. Σε εκείνον τον πρώτο, τον παλιό παραδοσιακό φούρνο από όπου ξεκίνησε η ιστορία της επιχείρησης. Εκεί μας υποδέχτηκε η οικογένεια Τσατσαρωνάκη, εκεί συναντήσαμε και τον καταξιωμένο chef, Δημήτρη Σκαρμούτσο, όπου και μας ανακοινώθηκε ότι είναι πια το νέο μέλος της οικογένειας “ΤΟ ΜΑΝΝΑ”. Εκεί, ακριβώς που νιώσαμε κι εμείς μέλη αυτής της μεγάλης και τόσο δυνατά ενωμένης οικογένειας. Και το ταξίδι στην αθάνατη κρητική φιλοξενία ξεκινά…

Οι αγκαλιές ανοιχτές. Τα τραπέζια γεμάτα. Οι μυρωδιές από τα φρεσκοφουρνισμένα ψωμιά, λίγο πριν γίνουν παξιμάδια. Τα χαμόγελα. Ο πάτερ φαμίλιας. Τα όνειρα, οι στόχοι που έγιναν πραγματικότητα. Το πείσμα. Οι δυναμικές γυναίκες της οικογένειας. Η παράδοση και οι αξίες της Κρητικής γης, παντού διάχυτες. Ο σεβασμός στο παρελθόν, η πίστη στο παρόν και το όραμα για το μέλλον. Δουλευταράδες ξεκάθαρα. Τίποτα δεν έγινε τυχαία.

Φουρνίζουν, ξεφουρνίζουν. Οι δουλειές γίνονται με τα χέρια. Χειροποίητα καλλούδια στην κυριολεξία. Σεβασμός στην καθαριότητα, αυστηρός επαγγελματισμός, υπόκλιση στην ποιότητα χωρίς εκπτώσεις. Γενναιοδωρία. Λαρτζοσύνη σε όλο της το μεγαλείο. Στο συναίσθημα, στην προσπάθεια, στον καταναλωτή, στους φιλοξενούμενους. Μας ανοίγουν τις πόρτες στα μυστικά τους, μας ξεναγούν στο εργοστάσιό τους και στην ιστορία τους, από τη στιγμή που το ταπεινό παξιμάδι εξελίσσεται, αναγνωρίζεται η διατροφική του αξία στα πέρατα του κόσμου.

Τα κεράσματα δεν σταματούν. Οι νοστιμιές φλερτάρουν με τον ουρανίσκο μου ασταμάτητα. Και αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η οικογένεια. Η μέγιστη ελληνική αξία που εδώ τη βιώνεις στο απόλυτό της. Πατέρας και κόρες στο τιμόνι, αναλαμβάνουν έναν μικρό φούρνο και τον μεταμορφώνουν σε επιτυχημένη επιχείρηση που η χάρη της φτάνει μέχρι H.Π.Α, Καναδά, Αυστραλία, Ν.Αφρική και πολλές ευρωπαϊκές χώρες φυσικά. Η διεθνής αγορά υποκλίνεται στην παράδοση της οικογένειας Τσατσαρωνάκη και στη διατροφική ποιότητα. Ναι, οι συσκευασίες που φτάνουν στο σπίτι σου περιέχουν νοστιμιές που και οι ίδιοι γεύονται, καλλούδια που υπάρχουν και στο δικό τους τραπέζι, προϊόντα που τρώνε και τα εγγόνια τους. Τίμιες γεύσεις, σπιτική ποιότητα, υψηλό επίπεδο.

Το στομάχι μου χειροκροτά από χαρά, όσο ξεναγούμαι στους τεράστιους φούρνους. Οι τσέπες μου γεμίζουν ανθρώπινα, ειλικρινή χαμόγελα καθώς περνάω δίπλα από τους εργαζόμενους που με τα χέρια τους κόβουν και συσκευάζουν τα παξιμάδια. #μεαγάπη. Ξεκάθαρα. Αυτό τους ενώνει όλους. Η αγάπη για αυτό που κάνουν. Και η υπερηφάνεια για ένα δημιούργημα που η μαγιά του είναι η ελληνικότητα και αυτός ο ευλογημένος τόπος, η Κρήτη. Το πείσμα του κ.Τσατσαρωνάκη να καταφέρει να κάνει κάτι ταπεινό μεγαλειώδες και η εργατικότητα. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά. Και οι αγνές πρώτες ύλες της ελληνικής γης. Χωρίς συντηρητικά. Αγνότητα. Όπως και οι προθέσεις που βιώνω γύρω μου. Όπως και η συγκίνησή τους όταν αφηγούνται την ιστορία τους.

Εκεί, στον Πλάτανο Κισσάμου, Κρήτης. Η βόλτα συνεχίζεται μέχρι την πλατεία του χωριού. Ο Δημήτρης Σκαρμπούτσος είναι ήδη στην κουζίνα και προβλέπεται γευστική ευδαιμονία από τις λίγες. Βασικό συστατικό “ΤΟ ΜΑΝΝΑ”. Βασικό συναίσθημα… μέχρι σκασμού! Αδυνατώ να συγκρατηθώ. Αδυνατώ να σταματήσω. Αδυνατώ να αρνηθώ να δοκιμάσω και να ξαναδοκιμάσω. Ο σεφ μας ταξιδεύει στις κρητικές γεύσεις, το αναγνωρισμένο του επίπεδο μας παρασύρει στην υπερβολή και η αυτοσυγκράτηση ξεχνιέται για δυο μέρες. Η ζυγαριά μου υπόσχεται να κάνει τα στραβά μάτια. Φάε! Πιες! Έχει στηθεί ένα τεράστιο οικογενειακό τραπέζι. Αρχίζω να ξεχνάω την επαγγελματική μου ιδιότητα. Η φιλοξενία τους είναι τόσο ζεστή που σε κάνουν να νιώθεις δικός τους άνθρωπος. Εδώ δεν υπάρχουν τυπικότητες, ούτε δήθεν συμπεριφορές. Εδώ υπάρχει μεγαλοσύνη, συναίσθημα. Μας κάλεσαν σπίτι τους στην κυριολεξία. Η πλατεία του χωριού γεμίζει γέλια και ανθρώπους που μόλις γνωρίστηκαν, αλλά δέθηκαν σαν να γνωρίζονται χρόνια. Κρήτη. Αθάνατη Κρήτη.

Η ρακή έχει κάνει το θαύμα της. Ο πλάτανος το δικό του. Ο καθαρός αέρας το δικό του. Οι γεύσεις το δικό τους. Το Μάννα το δικό του. Πολλά θαύματα μαζί μεταμορφώνουν την ψυχολογία μου και ξεχνάω τις υποχρεώσεις μια για πάντα. Γυρίζουμε στο ξενοδοχείο, αλλά το πολύ πρωινό ξύπνημα δεν με πτοεί. Νιώθω ζωντανή. Πλήρης. Και κάνω μια βόλτα στην παραλία. Βγάζω τα παπούτσια μου και γειώνομαι. Ενώνομαι με το κρητικό χώμα. Έχω λίγο ελεύθερο χρόνο και εισπνέω την καλοπέραση και την καλή μου τύχη.

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στις επάλξεις. Ετοιμάζεται ήδη για το βραδινό. Μου μιλάει για αυτήν τη συνεργασία με μεγάλη χαρά. Το εννοεί. Λατρεύει την Κρήτη. Τον ενώνουν πολλά πράγματα με τον τόπο. Τώρα και κάτι ακόμα.

Η σημασία της μεσογειακής διατροφής, η διατροφική αξία του παξιμαδιού “το Μάννα”, οι ευεργετικές φυτικές τους ίνες. Η υψηλή ποιότητα, η μοναδική γεύση. Το ταλέντο του καταξιωμένου σεφ και οι συνταγές του που ενώνουν την παράδοση με τη σύγχρονη διατροφική κουλτούρα με τον πιο μοναδικό τρόπο. Λατρεύει τη δουλειά του και αυτό φαίνεται από τις πρώτες δυο κουβέντες μαζί του. Ανοιχτός άνθρωπος, πολυταξιδεμένος, με χιούμορ και συναίσθημα. Το “γιατί” της συνεργασίας είναι ξεκάθαρο. Τους ενώνουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Η ηθική και οι αξίες.

“Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος, φημισμένος για τα προϊόντα της, τους ανθρώπους της και την ξεχωριστή της κουλτούρα. Είμαι ενθουσιασμένος για τη συνεργασία μου με αυτήν την ξεχωριστή οικογένεια θέτοντας ως κοινό στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τους μοναδικούς διατροφικούς συνδυασμούς του παξιμαδιού “το Μάννα”. Συνδυασμοί που αφορούν όλα τα γεύματα της ημέρας με πολλά διαφορετικά προϊόντα, πέρα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να το συνδυάζουμε έως τώρα” υπογραμμίζει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Και οι δρόμοι μας χωρίζουν. Εγώ συνεχίζω τη βόλτα μου στην παραλία κι εκείνος επιστρέφει στην κουζίνα του. Αφού με προειδοποιεί για το βραδινό γευστικό ντελίριο. Χα! Για αυτό περπατάω. Για να μεταβολίσω, για να κάψω και να είμαι προετοιμασμένη. Είναι ξεκάθαρο το τι θα επακολουθήσει. Το χαμόγελό του είναι ήδη γεμάτο δημιουργική ευχαρίστηση…

Το γλέντι στήνεται και μοιάζει ήδη τρικούβερτο. Ήρθαν και τα όργανα. Ήρθαν και οι χορευτές. Τα φαγητά εννοείται πως δεν σταμάτησαν να έρχονται. Είμαστε δίπλα στη θάλασσα, ο καιρός είναι γλυκός και το στομάχι μας υποδέχεται παραδοσιακά πιάτα με την υπογραφή του Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Έχω ταξιδέψει πολύ. Σαν την κρητική φιλοξενία δεν έχει. Μεγάλοι άνθρωποι. Γεμάτοι. Γεμίζουν δίνοντας. Γεμίζουν από το δικό σου γέμισμα. Υπέροχο. Σου δίνουν τα πάντα. Σε θεωρούν οικογένεια, όχι απλά φίλο. Κρήτη!

Η Κρήτη είναι ο τόπος που “γέννησε” το παξιμάδι. Μια πολύτιμη παρακαταθήκη υγείας και σπουδαία κληρονομιά του γαστρονομικού μας πολιτισμού χωρίς καμία αμφιβολία. Ένα προϊόν που συναντάται από το οικογενειακό τραπέζι μέχρι το μενού αξιόλογων σεφ και διάσημων γαστρονόμων. Αυτή είναι και η βάση της οικογένειας “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη, η οποία παραμένει πιστή στην παράδοση, ακολουθώντας παράλληλα τις αλλαγές της σύγχρονης διατροφικής ζωής.

Σηκωνόμαστε για χορό. Οι προσωπικές μας μαντινάδες, κομμένες και ραμμένες με αγάπη, γραμμένες με μαεστρία δίνουν το ρυθμό. Γέλια και κρητικοί χοροί. Στην υγειά μας! Στην κυριολεξία… Αυτό. Εδώ τίποτα δεν είναι μεταφορικό. Όλα είναι στην κυριολεξία τους. Απόλυτα και μεγαλειωδώς.

Καληνύχτα!

Και καλημέρα! Με κρητικό πρωινό. #πιο υγιεινό δεν γίνεται! Και εκδρομή, βόλτα, περίπατος στη φύση. Εκεί που γίνεται το λάδι. Το αγνό παρθένο νοστιμότατο ελαιόλαδο. Λίγο πιο κάτω, εκεί που γεννιούνται τα αποστάγματα, η ρακή. Γεμάτα τραπέζια, γεμάτοι άνθρωποι, που θέλουν να μοιραστούν, να δώσουν το πολύ τους. Δουλεμένα χέρια και σεβασμός στη φύση. Ζούνε μαζί της. Ξανά “στην υγειά μας”. Και ξανά. Και ξανά. Αυτός ο ευλογημένος τόπος είναι αυτάρκης. Παξιμάδι με λάδι… Γευστικό ντελίριο! Τι να πεις; Υποκλίνεσαι στο θείο και συνεχίζεις τη ζωή σου γεμίζοντας ερωτηματικά για τη ζωή σου στην πόλη.

Επόμενη στάση, μία από της διασημότερες παραλίες παγκοσμίως. Φαλάσαρνα. Μαγεία. Ο αμφιβληστροειδής μου γεμίζει θαυμαστικά. Και ο σεφ, μας περιμένει ήδη. Beach brunch. Wow! Το περιβάλλον επισκιάζει όλες μου τις σκέψεις και τις διαλύει. Σιωπή εν κρανίω. Και ο Δημήτρης Σκαρμπούτσος, αν και έχει να ανταγωνιστεί αυτό το μεγαλειώδες τοπίο, καταφέρνει και με κάνει να το ξεχάσω όσο μασάω. Respect! Η τραγανότητα του παξιμαδιού δίνει το ρυθμό στο πάρτυ που έχει στηθεί μέσα στο μυαλό μου. Είμαι ευτυχισμένη και κάπως έτσι μοιάζουν όλοι γύρω μου.

Η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία. “Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε τον κ.Δημήτρη Σκαρμούτσο στην οικογένειά μας. Είμαστε μια εταιρία με πλούσια πολιτιστική και διατροφική κληρονομιά και σε συνεργασία με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο το παξιμάδι, αναδεικνύοντας την πλούσια διατροφική αξία του”.

Μην μένεις στους τίτλους. Κράτα ότι αυτό το διήμερο, οι οικοδεσπότες μας ήταν άνθρωποι που καθόντουσαν δίπλα μας. Γελούσαμε, μοιραζόμασταν. Δεμένη οικογένεια. Με ρίζες βαθιές. Και αγάπη. Αγάπη μεταξύ τους. Αγάπη για αυτό που δημιουργούν. Δεν είναι επιχειρηματικά τερτίπια. Είναι αποτέλεσμα ειλικρίνειας. Έχω κάνει αρκετά ταξίδια, έχω συναναστραφεί πολλούς ανθρώπους και μπορώ πια να το αναγνωρίζω. Δεν είναι προϊόν μάρκετινγκ η επιτυχία του παξιμαδιού. Είναι η διατροφική του αξία. Στο πρωινό σου, στο μεσημεριανό σου, στο βραδινό σου…

Λίγο πριν αναχωρήσουμε. Υπέρβαροι από καλοπέραση, επιβάλλεται μια στάση στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολυκέντρο. Εκεί που κατοικεί η τέχνη της δοτικότητας. Η αρτοποιία “ΤΟ ΜΑΝΝΑ” Ν.ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ είναι μια εταιρία με αίσθημα εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που ξεχωρίζει για το κοινωνικό της έργο. Για να μάθουν τα παιδιά και οι ενήλικες μουσική, αγιογραφία, υπολογιστές. Δωρεάν. Το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολυκέντρο είναι μια ευγενής δωρεά της οικογένειας, που χρηματοδότησε εξ’ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό του. Για όσους θέλουν να μάθουν και δεν τους το επιτρέπουν τα οικονομικά τους. Για όσους αγαπούν τον πολιτισμό, τον παραδοσιακό και τον σύγχρονο.

Έφτασα σπίτι μου αργά το βράδυ. Γεμάτη. Και εντυπωσιασμένη από τους ανθρώπους. Τη γενναιοδωρία που σπανίζει στη σύγχρονη καθημερινότητά μου…

Στο πρωινό μου υπάρχει το παξιμάδι, που πέρα από τις φυτικές του ίνες, μου κάνει καλό στην υγεία μου και για έναν άλλο λόγο. Μου υπενθυμίζει να δίνω πριν έχω την απαίτηση να πάρω. Αυτό είναι το success story όλων όσων τα κατάφεραν.

 

 

Read More

And More