Αυτές οι πολυθρόνες φτιάχτηκαν για να σε φτάσουν σε… νιρβάνα

Αυτές οι πολυθρόνες φτιάχτηκαν για να σε φτάσουν σε… νιρβάνα | tlife.gr

Πολλά είναι τα… καλούδια που προέκυψαν από τη φετινή διεθνή έκθεση design της Στοκχόλμης, Stockholm Design Week και ένα από αυτά ήταν η συμμετοχή των φοιτητών του Aalto University από το Ελσίνκι! Οι σπουδαστές κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια σειρά από καθίσματα με στόχο την επίτευξη της απόλυτης χαλάρωσης στο χρήστη τους. Το αποτέλεσμα είναι 12 καρέκλες-πολυθρόνες, οι οποίες ονομάστηκαν Nirvana chairs και αποτελούν πρωτοποριακές προτάσεις στο χώρο του interior design!

Βασική οδηγία προς τους φοιτητές ήταν όλες οι δημιουργίες τους να είναι φτιαγμένες από ατσάλι και φύλλα αλουμινίου. Πάνω σε αυτή τη βάση, κάθε “εκκολαπτόμενος” σχεδιαστής κατάφερε α δώσει την προσωπική μετάφρασή του σε αυτό που ονομάζεται “ξεκούραση”. Οι μορφές που προσδόθηκαν στα 12 καθίσματα, άλλοτε ακολουθούν τις φυσικές καμπύλες οι οποίες συναντώνται στο φυσικό περιβάλλον και έχουν ως στόχο τη “βύθιση” του χρήστη στη θέση του και άλλοτε χρησιμοποιούν δυναμικές αιχμές και έντονη γεωμετρική οπτική, ιδανική για την υποστήριξη της στάσης του σώματος. Με χρωματικό φάσμα που καλύπτει μεγάλη… διαδρομή, από το έντονο κίτρινο στο βαθύ κόκκινο, η κεντρική ιδέα στην οποία στηρίχθηκαν οι δημιουργίες ήταν εκείνη της “απραξίας” -μια θεματική που διδάχθηκαν οι σπουδαστές για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο και κατά την οποία καλούνται να εξετάσουν τις επιδράσεις της απραξίας στο interior design και την αρχιτεκτονική.

“Η ιδέα πίσω από τη χρήση ελάχιστων υλικών και προκαθορισμένων διαστάσεων στηρίχθηκε στην παρότρυνση των φοιτητών να συγκεντρωθούν στα βασικά και σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία στο design, και τελικά στην προσωπική καλλιτεχνική έκφρασή τους” εξηγεί ο καθηγητής Martin Relander, ενώ εκπρόσωπος των φοιτητών που συμμετείχαν στην έκθεση τόνισε: “Ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τις καρέκλες για χαλάρωση και πάνω από όλα γύρω από ό,τι σημαίνει αυτό ως τρόπος σκέψης και νοητική κατάσταση. ‘Πειραματιστήκαμε’ με τη δυνατότητα του χρήστη, κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης, να ‘καθαρίζει’ το μυαλό του και να φτάνει στη νιρβάνα”.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να δεις πώς μοιάζουν μερικές από τις Nirvana chairs!

READ more