Αυτή η συλλογή βάζων του Matteo Thun είναι ένα έργο τέχνης αφιερωμένο στους υαλουργούς του Μουράνο

Με έμπνευση από τις παραδοσιακές τεχνικές της υαλουργίας στο Μουράνο, αλλά και τις βασικές αρχές της γλυπτικής και της επιστήμης του, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Matteo Thun αποφάσισε να δημιουργήσει μία σειρά από βάζα και μπουκάλια για την εταιρία Venini με έδρα το Μουράνο. Τα δοχεία του από φυσητό γυαλί με την opaque όψη και τις ιδιαίτερες αποχρώσεις τους έχουν υποστεί την τεχνική επεξεργασία cold-processing, που συναντάμε κυρίως στην τέχνη της γλυπτικής, ενώ έπειτα τοποθετήθηκαν σε πέτρες Santafiore, αποτελώντας τμήμα της έκθεσης Silence of the Colours στην Venini boutique του Μιλάνου.

Καθένα από τα γυάλινα δοχεία του Thun έχει παραχθεί με χειροποίητα με φύσημα και έπειτα ελαφρύ τρίψιμο της επιφάνειάς τους, ώστε να δημιουργηθεί αυτή η ημιδιαφανής όψη που θυμίζει περισσότερο το πλαστικό. Έτσι, η limited edition συλλογή του αποτυπώνει τον τρόπο που ο αρχιτέκτονας θέλησε να δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία τόσο των μορφών, όσο και των χρωμάτων ανάμεσα στα λεία σαν σατέν γυάλινα βάζα του και την πορώδη υφή των πέτρινων βάσεών τους.

“Για πολλά χρόνια παρατηρούσα τους τεχνίτες του Μουράνο και τον τρόπο που δημιουργούν το φυσητό γυαλί και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να κατανοήσω τι συμβαίνει σε αυτά τα κλάσματα δευτερολέπτου” εξηγεί ο Thun και συνεχίζει: “Θα ήθελα η πολυπλοκότητα του φυσήματος να δημιουργήσει ένα αρχετυπικό αίσθημα, ακριβώς όπως οι πίνακες στις αρχές του 20 αιώνα”.

Read More

And More