Αυτό το “παγετωνικό” installation στο Λονδίνου δεν είναι… χριστουγεννιάτικο, αλλά ακτιβιστικό

Με την κλιματική αλλαγή να μπαίνει στο στόχαστρο των καλλιτεχνών και των designers, δεν είναι άξιο απορίας που ο Δανο-Ισλανδός καλλιτέχνης, Olafur Eliasson, αποφάσισε να “στήσει” το μεγαλειώδες installation του με άμεση αναφορά στην οικολογική καταστροφή που υφίσταται ο πλανήτης! Με ποιο τρόπο το κατάφερε; Μεταφέροντας 30 όγκους παγετωνικού πάγου από την Γροιλανδία και εγκαθιστώντας τους σε δύο κεντρικά σημεία του Λονδίνου! Η εικαστική παρέμβαση ονομάστηκε Ice Watch και ο προσωρινός χαρακτήρας της έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον και τις ζωές μας!

Από τις 11 Δεκεμβρίου έως την πλήρη υγροποίηση των πάγων, το installation θα παραμείνει σε κοινή θέα έξω από την Tate Modern και τα κεντρικά γραφεία του Bloomberg, στο κέντρο του Λονδίνου. Ο Olafur Eliasson ευελπιστεί πως με αυτό το έργο του “θα δώσει συναισθηματικό υπόβαθρο σε αντικείμενα που διαφορετικά είναι ουδέτερα, ενώ θα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, την πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα και τις μεγάλες επιχειρήσεις απέναντι στο πρόβλημα”. Όπως επισημαίνει και ο ίδιος: “Είναι τόσο αφηρημένη έννοια (της κλιματικής αλλαγής), η Γροιλανδία βρίσκεται τόσο μακριά μας, που πραγματικά δεν περνάει από το μυαλό μας αυτή η σκέψη και θέλησα με απλό και συναισθηματικό τρόπο να το φέρω πιο κοντά μας”.

Για να συλλεχθεί και να μεταφερθεί ο πάγος από την Γροιλανδία, ο Eliasson συνεργάστηκε με τον γεωλόγο Minik Rosing, ώστε να έρθουν στο Λονδίνο 100 τόνοι πάγου που είχαν αποσπαστεί από τους κύριους όγκους τους και επέπλεαν πλέον στον ωκεανό.

Το κοινό μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα πελώρια κομμάτια πάγου, να τα αγγίξει, να καθίσει επάνω τους και να τα περιεργαστεί, μέχρι να λιώσουν και να εξαφανιστούν.

Read More

And More