Bioplastic Skin: Αυτό το βιολογικό υλικό συσκευασίας τροφίμων είναι φτιαγμένο από κάτι που δεν περιμένεις

Ok, προφανώς δεν πρόκειται να σου μιλήσω για ένα διακοσμητικό αντικείμενο, όπως έχεις καταλάβει και από τον τίτλο, αλλά πώς θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με μια τόσο καινοτόμα προσέγγιση στον χώρο του design, όπως είναι το ζωικής προέλευσης “πλαστικό” συσκευασίας; Εντάξει, για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το eco friendly design είναι η νέα μεγάλη κατηγορία που απασχολεί όλο και περισσότερους σχεδιαστές και δημιουργικά studio ανά τον κόσμο. Γι’ αυτό και τα νέα πως το ισλανδικό σχεδιαστικό γραφείο At10 ανέλαβε να κατασκευάσει μια μεμβράνη συσκευασίας τροφίμων από βιολογικό υλικό αποτελεί μια είδηση τεράστιου οικολογικού ενδιαφέροντος! Βλέπεις, το design studio επέλεξε να παράξει ένα βιοπλαστικό προϊόν, το οποίο προορίζεται για την αεροστεγή συσκευασία επεξεργασμένου κρέατος, όπως είναι τα αλλαντικά. Και το όνομα αυτού του πρωτοποριακού υλικού; Bioplastic Skin!

Ακριβώς όπως φανερώνει και η ονομασία του, το Bioplastic Skin είναι μια μεμβράνη που μιμείται το πλαστικό, ενώ στην πραγματικότητα έχει παρασκευαστεί από το κολλαγόνο και την ζελατίνη που περιέχεται στο δέρμα των ζώων. Και πριν προλάβεις να χαρακτηρίσεις αυτή την διαδικασία gore, να επισημάνω πως στόχος του studio είναι να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές κρέατος, ώστε να μειωθούν τα “απόβλητα” των ζώων, που θεωρούνται από την βιομηχανία ως άχρηστα και αντιθέτως να βρεθούν νέοι τρόποι αξιοποίησής τους! Και το δέρμα είναι το πρώτο μέρος του ζώου, το οποίο καταλήγει στα απορρίμματα. “Η κατανάλωση κρέατος είναι τεράστια ευθύνη. Έχουμε αποκοπεί τόσο πολύ από την ζωή που κρύβεται πίσω από το προϊόν που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ κομμένο σε τέλειες μερίδες και τυλιγμένο σε πλαστικό. Το δέρμα των ζώων θεωρείται συνήθως υπορποϊόν στην βιομηχανία του κρέατος και εφόσον επιλέγουμε να καταναλώνουμε κρέας, είμαστε υπεύθυνοι για την αξιοποίηση ολόκληρου του ζώου και να το κάνουμε με την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος” εξηγεί το design studio At10.

Πάντως, πέρα από την δημιουργία ενός οικολογικού υποκατάστατου στο συνθετικό πλαστικό, η σχεδιαστική ομάδα ευελπιστεί πως το αντισυμβατικό υλικό τους θα προκαλέσει συζητήσεις και διάλογο γύρω από την κατανάλωση κρέατος εν γένει!

Read More

And More