Ένα εστιατόριο με μηδενικό αποτύπωμα, φτιαγμένο εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά!

Ένα εστιατόριο με μηδενικό αποτύπωμα, φτιαγμένο εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά! | tlife.gr

Σε δημιουργικό… αναβρασμό βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Νέα Υόρκη, αφού οι διεθνείς εκθέσεις για το design και τα παρακλάδια τους μεσουρανούν αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική μητρόπολη! Μία από τις εγκαταστάσεις, όμως, που έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει το κοινό και τους κριτικούς, πριν καλά-καλά παρουσιαστεί στο πλαίσιο του WantedDesign στο Manhattan, είναι το εκπληκτικό pop-up εστιατόριο Zero Waste Bistro! Με την αιγίδα του Φινλανδικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης και υπό τη σχεδιαστική καθοδήγηση των Φιλανδών designers, Harri Koskinen και Linda Bergroth, το installation είναι ένα εστιατόριο με μηδενικό δείκτη αποβλήτων στο περιβάλλον! Με έμπνευση από το διάσημη εστιατόριο του Ελσίνκι, Nolla, που βασίζεται στην ίδια ιδέα του μηδενικού αποτυπώματος και είναι το πρώτο zero waste κατάστημα της Σκανδιναβίας.

Πρωταρχικός στόχος του εστιατορίου και του head chef, Luka Balac, είναι το φαγητό που σερβίρει να προέρχεται από υλικά τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσαν απορρίμματα, ενώ ταυτόχρονα δεν παραλαμβάνονται συσκευασμένα από τους προμηθευτές, ώστε να μην δημιουργεί το κατάστημα… σκουπίδια. Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια σχεδιαστών, μηχανολόγων και αρχιτεκτόνων, βρίσκονται λύσεις για την ανακύκλωση των λιγοστών συσκευασιών, αλλά και για τη μείωση του νερού που χρησιμοποιείται στις εργασίες της κουζίνας.

Ωστόσο, πέρα από την “πράσινη κοσμοθεωρία” που χαρακτηρίζει την κουζίνα του Zero Waste Bistro, ο χώρος που στήθηκε για να φιλοξενήσει το pop-up εστιατόριο είναι εκείνος που έχει εντυπωσιάσει τον κόσμο στη διεθνή έκθεση! Η designer Linda Bergroth είναι υπεύθυνη για την κατασκευή της εγκατάστασης, η οποία έχει δημιουργηθεί εξολοκλήρου από ανακυκλωμένες συσκευασίες! Για το χτίσιμο του installation, η σχεδιάστρια επέλεξε να “σηκώσει” τοίχους από ανακυκλωμένο Tetra Pak, ένα υλικό ευρείας χρήσης στις συσκευασία γάλακτος. Το αποτέλεσμα είναι ένα φωτεινό (σχεδόν ιριδίζον) γαλάζιο-γκρι περιβάλλον! Επιπλέον, η Bergroth σχεδίασε μια σειρά από σερβίτσια, τα Palace, αποκλειστικά για την έκθεση, τα οποία προέρχονται από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Το στενόμακρο, σαν διάδρομος, εστιατόριο διακοσμήθηκε και με έπιπλα και φωτιστικά από διάσημες φινλανδικές εταιρίες, όπως τα σκαμπό της Artek και τα φωτιστικά της Iittala, δίνοντας μία ακόμη “νότα” βιωσιμότητας, χάρη στο ανθεκτικό και ποιοτικό design τους, που είναι ενδεικτικό της διαχρονικότητάς τους -σε αντίθεση με τα σύγχρονα έπιπλα μαζικής διανομής, τα οποία προμηθευόμαστε σε χαμηλές τιμές και προορίζονται για σύντομη χρήση!

“Έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο που τρώμε και τα υλικά που χρησιμοποιούμε” τονίζει η executive director του Φινλανδικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου, Kaarina Gould και συνεχίζει: “Με το Zero Waste Bistro προτείνουμε ένα μέλλον που μειώνει τα απόβλητα και βοηθάει στην αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, διατηρώντας το ζωντανό για τις επόμενες γενιές, ένα μέλλον που θα μπορούσε να είναι ήδη εδώ αν κάναμε τις σωστές επιλογές”.

 

READ more