Η Balenciaga “μπλέκει” σε νέα δικαστική διαμάχη για ένα νέο design item που κυκλοφόρησε

Σίγουρα κάποια στιγμή θα έχεις φύγει από το βενζινάδικο με δώρο ένα κρεμαστό αρωματικό χώρου για το αυτοκίνητό σου σε σχήμα έλατου. Πώς θα σου φαινόταν αν αυτό -το ακριβές- σχέδιο έφερε την υπογραφή της Balenciaga και κόστιζε $275; Όχι, ο κορυφαίος ισπανικός οίκος δεν λανσάρει καινούρια αρωματικά αυτοκινήτου και σίγουρα δεν το κάνει σε συνεργασία με την εταιρία που τα παράγει. Αντιθέτως, το label και ο creative director της Balenciaga, Demna Gvasalia, μηνύονται από την εταιρία Little Trees για την χρήση του εν λόγω design χωρίς καμία πρότερη έγκριση, ενώ μάλιστα απαιτεί την καταβολή των εσόδων από τις πωλήσεις της Balenciaga. Τι ακριβώς, όμως, έχει συμβεί;

Όλος αυτός ο λόγος γίνεται για το δερμάτινο μπρελόκ της Balenciaga σε σχήμα έλατου, που “πυροδότησε” την διαμάχη ανάμεσα στον οίκο και την εταιρία Little Trees, η οποία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία των πιο χαρακτηριστικών και γνωστών σε όλους μας αρωματικών αυτοκινήτου. Μάλιστα, η εταιρία έχει κατοχυρώσει το trademark του σχεδίου από το 1952.

 

 

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον μεγάλο οίκο μόδας να “οικειοποιείται” κλασικά σχέδια του εμπορίου. Πρώτες ήρθαν οι πλατφόρμες Crocs της Balenciaga, αλλά αυτό ήταν ένα λανσάρισμα στο πλαίσιο συνεργασία των δύο brands. Έπειτα, όλοι θυμόμαστε την διάσημη μπλε τσάντα της IKEA, το σχέδιο της οποίας ο κορυφαίος οίκος αποφάσισε να… μετουσιώσει σε μια δερμάτινη τσάντα που έφερε την υπογραφή της Balenciaga. Άλλωστε, βρίσκεται πολύ ψηλά στα “θέλω” της εταιρίας και του Demna Gvasalia η χρήση cult και χαρακτηριστικών σχεδίων μαζικής παραγωγής, τα οποία μετατρέπονται σε luxury items από τον ισπανικό οίκο. Τώρα, λοιπόν, έχουμε μία ακόμη “μεταφορά” ενός design-συμβόλου, το οποίο χρησιμοποίησε το διάσημο label για ένα νέο αξεσουάρ του.

Μάλιστα, αυτή δεν είναι καν η πρώτη φορά που η Balenciaga μπλέκεται σε δικαστική διαμάχη, αφού ήδη έχει μηνυθεί από την City Merchandise Inc για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με την New York City souvenir tote bag, που είναι η διάσημη τσάντα-ενθύμιο της Νέας Υόρκης.

Read More

And More