Η Θεσσαλονίκη γεμίζει “εκτυπωμένα” έπιπλα από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα

Το research & design studio The New Raw είναι μία από τις πιο πρωτοποριακές πρωτοβουλίες ανακύκλωσης πλαστικού που έχει να επιδείξει ο χώρος του design σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ξέρεις κάτι; Είναι ένα brand που δημιουργήθηκε από δύο νέους Έλληνες αρχιτέκτονες (Φωτεινή Σετάκη και Πάνος Σακκάς) στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας! Στο πλαίσιο των εργασιών του, λοιπόν, το studio εγκαινίασε στον δήμο Θεσσαλονίκης την δράση Print Your City σε συνεργασία με την εταιρία Coca Cola, που στόχο έχει την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου πλαστικού για την δημιουργία επίπλων δημόσιου χώρου. Μάλιστα, τα έπιπλα παράγονται με την διαδικασία του 3D printing στο νεοσύστατο Zero Waste Lab που μόλις εγκαινιάστηκε και επισήμως στην Θεσσαλονίκη, ενώ η πλατεία Χανθ είναι η πρώτη περιοχή της πόλης που “επιπλώθηκε” με τα εκτυπωμένα… πλαστικά απορρίμματα!

Όπως επισημαίνουν οι δύο εμπνευσμένοι δημιουργοί σε πρόσφατη συνέντευξή τους: “Το πλαστικό έχει ένα σχεδιαστικό σφάλμα: έχει φτιαχτεί για να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, αλλά το χρησιμοποιούμε μια φορά και έπειτα το πετάμε. Με την δράση Print Your City προσπαθούμε να δείξουμε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος χρήσης του πλαστικού με μεγαλύτερη διάρκεια και εφαρμογές υψηλής αξίας”.

Το καινοτόμο project προσφέρει στους πολίτες την δυνατότητα να ανακυκλώσουν το πλαστικό που χρησιμοποιούν, ενώ παράλληλα μπορούν να επιλέξουν σε τι θα μετατραπεί αυτός ο όγκος απορριμμάτων. Έτσι, διαλέγοντας ανάμεσα από μια ποικιλία χρωμάτων και μια γκάμα διαφορετικών χρήσεων, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει από ταΐστρες σκύλων και θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, έως γλάστρες και βιβλιοθήκες, που την ίδια στιγμή λειτουργούν και ως καθίσματα δρόμου. Όταν ο χρήστης της υπηρεσίας επιλέγει το σχέδιο που θέλει να φτιάξει, το σύστημα υπολογίζει την ακριβή ποσότητα πλαστικού που θα πρέπει να “δωρίσει” στο project.

Read More

And More