Ijen: Το πρώτο zero waste εστιατόριο του Μπαλί έχει τον πιο εντυπωσιακά οικολογικό σχεδιασμό

Ijen: Το πρώτο zero waste εστιατόριο του Μπαλί έχει τον πιο εντυπωσιακά οικολογικό σχεδιασμό | tlife.gr

Ο οικολογικός σχεδιασμός είναι τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο του design κόσμου, με ολοένα και περισσότερους καλλιτέχνες και designers να “αγκαλιάζουν” την eco-friendly τάση, προκειμένου να δημιουργήσουν τα προϊόντα τους. Κάπως έτσι, το κλίμα αυτό έχει αρχίσει να συνδέει και διαφορετικούς μεταξύ τους κλάδους, όπως στην προκειμένη περίπτωση, το interior design και την αρχιτεκτονική με την εστίαση και την διακόσμηση. Μέσα από αυτή την σύνδεση, γεννήθηκε το Ijen, το πρώτο zero-waste εστιατόριο του Bali, το οποίο εμπνεύστηκε και υλοποιήθηκε από την επιχείρηση διασκέδασης και φιλοξενίας Potato Head του διάσημου ομώνυμου Beach Club, που είναι πλέον γνωστή για την προσπάθειά της να προάγει το οικολογικό lifestyle μέσα από τα διαφορετικά locations που διαθέτει στην Ινδονησία. Στόχος του Ijen είναι να έχει την ελάχιστη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον, μέσα από τις μεθόδους μαγειρέματος και των πρώτων υλών, αλλά και μέσω του σχεδιασμού του από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά!

Στο interior design συναντά κανείς έπιπλα από φυσικό ξύλο που έχει προμηθευτεί με αξιοπιστία από τοπικούς καλλιεργητές και αφρώδες υλικό που προέρχεται από αχρηστευμένες σέλες μηχανών. Επιπλέον, οι κατάλογοι με το μενού χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί που με βιώσιμους τρόπους έχει ανακατευτεί με σκόνη από παλιά λάστιχα αυτοκινήτου, το terrazzo δάπεδο είναι μια μίξη τσιμέντου με σπασμένα πιάτα και ποτήρια, ενώ τα διακοσμητικά κεριά προέρχονται από χρησιμοποιημένα λάδια της κουζίνα του Ijen που έχουν τοποθετηθεί σε κομμένα μπουκάλια κρασιού.

Πέρα, όμως, από τα δομικά και σχεδιαστικά υλικά, αλλά και τις οικολογικές μεθόδους μαγειρικής από την τοπική αλιεία, το εστιατόριο Ijen διαχωρίζει τα οργανικά και συνθετικά απόβλητα της κουζίνας του σε πέντε διαφορετικούς κάδους, με τα τροφικά υπολείμματα να γίνονται τροφή χοίρων σε τοπικές φάρμες ή να κομποστοποιούνται επιτόπου, το κέλυφος των θαλασσινών να κονιορτοποιείται σε ζωοτροφές και λιπάσματα, ενώ τα μη οργανικά απόβλητα μεταφέρονται σε υπηρεσίες ανακύκλωσης του νησιού. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια αυθεντικά zero waste επιχείρηση, με έμφαση στον περιβαλλοντικά βιώσιμο σχεδιασμό!

READ more