IKEA x Tom Dixon: Η νέα συνεργασία του σουηδικού κολοσσού που θα μας ξετρελάνει!

Άλλη μια συνεργασία-κόλαφος έρχεται από το σκανδιναβικό κολοσσό του design, αφού η IKEA μετά την τεράστια επιτυχία της συλλογής που κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο από κοινού με την contemporary εταιρία HAY (δες εδώ), έρχεται τώρα να κλέψει για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις μέσα από τις εμπνεύσεις του κορυφαίου Βρετανού σχεδιαστή Tom Dixon! Το “χρυσό αγόρι” των 80s, αυτός ο αυτοδίδακτος οραματιστής που κατάφερε με τα έργα του να “εισβάλει” στα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης του κόσμου, από τη MoMA της Νέας Υόρκης και το V&A του Λονδίνου μέχρι το Centre Pompidou του Παρισιού, αποφάσισε να… χακάρει την IKEA με τον πιο πρωτότυπο και φιλόδοξο τρόπο! Το project που αποτέλεσε τον καρπό αυτής της μεγαλειώδους συνεργασίας ονομάστηκε DELAKTIG (στα σουηδικά σημαίνει “το να εμπλέκεσαι”) και πρόκειται να κυκλοφορήσει στα καταστήματα της σουηδικής αυτοκρατορίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο! Τι είναι, όμως, το DELAKTIG;

Ο μεγάλος designer αποφάσισε για τη νέα δουλειά του να χρησιμοποιήσει μια βάση αλουμινίου (πλατφόρμα), “ανοιχτή” σε κάθε πιθανή μετάφραση από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη της! Αυτό το “δημοκρατικό”, όπως χαρακτηρίζεται από τον Dixon και την IKEA, δημιούργημα είναι στην πραγματικότητα ένα ελαφρύς και μεταβλητός σκελετός κρεβατιού, ο οποίος μπορεί να μεταμορφωθεί σε καναπέ και πολυθρόνα, ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες και τον τρόπο ζωής του χρήστη του! Για αυτό και ο σχεδιαστής με την ομάδα του συνέχισαν και κατασκεύασαν μια σειρά από διαφορετικά props, τα οποία μπορούν να αλλάξουν εντελώς τόσο τη χρήση της πλατφόρμας, όσο και την εικόνα της! Ανάμεσά τους, βραχίονες, λάμπες και φωτιστικά, μαξιλάρια στήριξης και βοηθητικά τραπέζια. Με λίγα λόγια, αποκτώντας το σύστημα DELAKTIG, μπορείς ανά πάσα στιγμή να έχεις όσα διαφορετικά έπιπλα θέλεις, σύμφωνα με τα “θέλω” και τη διάθεσή σου -εξ ου και “δημοκρατικό έπιπλο”!

Φτιαγμένη για έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει, η σειρά χρησιμοποιεί το αλουμίνιο για την ελαφριά και ανθεκτική δομή του, ενώ ταυτόχρονα είναι το κατάλληλο για να αναδείξει τις industrial επιρροές του σχεδιαστή. Επιπλέον, τα στοιχεία που καταφέρνει να ενσωματώσει η DELAKTIG είναι η υψηλή αισθητική, η προσιτή τιμή, η αντοχή και η διαχρονικότητα και φυσικά ο δημοκρατικός τρόπος σκέψης που δεν περιορίζει το χρήστη στις φόρμες που επιβάλλει ο σχεδιαστής!

Στις φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθεί μπορείς να πάρεις μια γεύση από την εκπληκτική νέα σειρά, ενώ σύντομα θα μπορείς να τη δεις από κοντά στα καταστήματα της IKEA!

Read More

And More