Medulla project: Όταν ο οικολογικός σχεδιασμός αγγίζει τις βαθύτερες πτυχές του design

Μιλώντας για οικολογικό σχεδιασμό, ολοένα και περισσότεροι designers αναζητούν τρόπους να συνθέσουν τα προϊόντα τους με τα πιο καινοτόμα και περιβαλλοντικά συμφέροντα υλικά! Γι’ αυτό και τακτικά βλέπεις πρωτότυπες ιδέες να “ξεπηδούν” από τα designers’ studios του κόσμου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Don Kwaning που εφηύρε ένα οικολογικό υλικό συσκευασίας, το οποίο κατασκευάζεται από το φυτό soft rush, ένα είδος καλαμιού. Η εν λόγω δουλειά ονομάζεται Medulla project και προέκυψε όταν ο σχεδιαστής αναζητούσε διαφορετικές χρήσεις του συγκεκριμένου υδρόβιου φυτού και ενώ ξεκίνησε να διαχωρίζει τις εξωτερικές ίνες του από το εσωτερικό του καλαμιού.

Ο λόγος που ο designer επέλεξε αυτό το φυτό για να βασίσει την δουλειά του είναι το γεγονός πως σε ετήσια βάση στην Ολλανδία, η κρατική δασοκομία αφαιρεί χιλιάδες κιλά του φυτού, ενώ οι ποσότητες αυτές στην συνέχεια ζυμώνονται και μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη. Εναλλακτικά, οι ίνες χρησιμοποιούνται για την λίπανση του χώματος. Η έρευνα, όμως, του Kwaning κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ίνες αυτές μπορούν να μετατραπούν σε υλικά παρόμοια με το χαρτί, το χαρτόνι, το σκοινί και το ύφασμα, ενώ το εσωτερικό του καλαμιού χρησιμοποιείται και ως αφρώδες υλικό.

“Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορείς να φτιάξεις έπιπλα και υλικά συσκευασίας από το ίδιο υλικό, δηλαδή τόσο σημαντικά και χρηστικά προϊόντα, από το ίδιο υλικό” λέει ο σχεδιαστής, ο οποίος περιγράφει το νέο αυτό υλικό σαν το κατασκευαστικό MDF από ξύλο, χωρίς όμως να περιλαμβάνει κάποια κολλητική ουσία στην σύστασή του. Ο ίδιος τονίζει: “Ένα κουτί από αυτό το υλικό μπορεί να είναι το οικολογικό υποκατάστατο των πολυεστερικών υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούμε τώρα”.

Read More

And More