Μια μεγαλειώδης έκθεση σύγχρονου design, που αναζητά την εμβληματική ιστορικότητα στο σήμερα

Μια μεγαλειώδης έκθεση σύγχρονου design, που αναζητά την εμβληματική ιστορικότητα στο σήμερα | tlife.gr

Πώς θα μπορούσαν τέσσερις σύγχρονοι designers να διαχειριστούν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μιας εμβληματικής αυστριακής έπαυλης; Πώς διαχειρίζεται ο κάθε άνθρωπος την ιστορία του και κατά πόσο επεμβαίνει σε αυτή αισθητικά; Οφείλουμε να διατηρήσουμε ανέπαφη την ιστορικότητα του περιβάλλοντος που μας πλαισιώνει ή μπορούμε να την εκμοντερνίσουμε; Σε αυτά τα ερωτήματα επέλεξε να απαντήσει η τελευταία έκθεση του project Schloß Hollenegg for Design και για τις ανάγκες της κάλεσε τέσσερα design studio να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του Κάστρου Hollenegg, ώστε να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τα έργα τους, σε έναν ανοιχτό διάλογο με την ιστορία του πύργου! Το αποτέλεσμα είναι η έκθεση Legacy με τις contemporary προσθήκες σε ένα μεγαλειώδες “σκηνικό”!

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Κάστρο Hollenegg, οι σχεδιαστές χρειάστηκε να “βυθιστούν” στην ιστορία του χώρου ώστε να δουλέψουν στη θεματική της “κληρονομιάς” (legacy). Εξερεύνησαν και μελέτησαν την έπαυλη, με στόχο να εμπνευστούν από τα αντικείμενα που την απαρτίζουν και τους ανθρώπους που την κατοικούν, τόσο στο παρόν, όσο και στο παρελθόν.

Αναζητώντας τα στοιχεία που θα λειτουργούσαν ως “πηγή” ιδεών για τις νέες δημιουργίες τους, οι designers ήρθαν τελικά αντιμέτωποι με μία σημαντική πραγματικότητα που διατυπώνεται στη σύγχρονη καθημερινότητα: την αξία όσων αφήνουμε πίσω μας. Γι’ αυτό και η έκθεση Legacy ερευνά τη σημασία της κληρονομιάς, τόσο σε ατομικό, όσο και συλλογικό επίπεδο, με βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον. Κάπως έτσι, τα έργα των σχεδιαστών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και “βιογραφικά”, αφού βασίζονται σε έννοιες, όπως η οικογένεια, οι Τέχνες, η κοινωνική δικαιοσύνη, η οικολογία, η ιστορία και ο φεμινισμός.

Τα αντικείμενα που εκτίθενται ως μέρος της Legacy Exhibition καταφέρνουν να ξεπεράσουν το λειτουργικό ρόλο τους και να γίνουν φορείς ενός μηνύματος, χάρη στους συμβολισμούς τους. Αυτά είναι ο λόγος που ο κάθε θεατής θα αναμετρηθεί με την ιστορία, τόσο την προσωπική, όσο και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Και μόνο έτσι, ανεβαίνουν στην επιφάνεια θεμελιώδη ερωτήματα, όπως “από πού προέρχομαι;”, “τι παράγω στο τώρα;” και “τι θα αφήσω κληρονομιά στις επόμενες γενιές;”.

Οι designers και τα σχεδιαστικά studio που συμμετείχαν στην έκθεση Legacy είναι οι: Commonplace Studio, Buro Belén, Odd Matter και breadedEscalope, ενώ το project ήταν μια πρωτοβουλία της τωρινής ιδιοκτήτριας του Κάστρου Hollenegg, Alice Stori Liechtenstein, η οποία είναι και η δημιουργός του Schloß Hollenegg for Design!

READ more