Nero collection: Η απόλυτη εμπειρία καφέ ξεκινά από έπιπλα φτιαγμένα από… καφέ!

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν σχεδιαστή να αναζητά νέες οικολογικές διεξόδους για την δουλειά του, ενώ δεν είναι καν η πρώτη φορά που συναντάμε τους κόκκους καφέ ως κατασκευαστικό υλικό. Ωστόσο, η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως για πρώτη φορά δημιουργούνται ολόκληρα έπιπλα από τους χρησιμοποιημένους κόκκους! Βλέπεις, ο Μεξικανός designer Xavier Loránd έφτιαξε την συλλογή επίπλων του Nero αφού συνέλεξε χρησιμοποιημένο καφέ από τις καφετέριες κοντά στο studio του στην Πόλη του Μεξικού! Μάλιστα, η Nero collection αποτελείται από ένα side table και ένα σκαμπό, τα οποία προέκυψαν από τους πειραματισμούς του σχεδιαστή με αυτό το “ποταπό” υλικό.

“Ξεκίνησε ως ένα προσωπικό project, εξαιτίας της αγάπης που τρέφω για τον καφέ και όσα αυτός πρεσβεύει. Είμαι από την Βερακρούς, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής καφέ στο Μεξικό” λέει ο Loránd. Ο ίδιος συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες καφέ, τον οποίο στην συνέχεια ανακάτεψε με βιολογικές κολλητικές ουσίες, όπως η ρητίνη που παράγεται από φυτά, και έπειτα άφησε το μείγμα να στερεοποιηθεί και να σκληρύνει σε ειδικά καλούπια.

Για τις ανάγκες της δημιουργίας αυτής της συλλογής, ο σχεδιαστής συνεργάστηκε με την εταιρία τσιμεντοκονίας Muro Blanco, προσθέτοντας τμήματα από βιομηχανικό μπετόν στα σχέδιά του. Έτσι, η κοκκώδεις επιφάνειες του τραπεζιού και του σκαμπό, τις οποίες ο ίδιος περιγράφει ως αίσθηση “κάτι ανάμεσα σε φελλό και MDF, με ελαφρύ άρωμα καφέ”, συνδυάζονται με σκουρόχρωμες βάσεις φτιαγμένες από τσιμέντο και μαύρη πέτρα (recinto). Ταυτόχρονα, στην περίπτωση του side table, μέρος της επιφάνειας έχει φινιριστεί με το μείγμα καφέ και τσιμέντου, δίνοντας πιο λείο αποτέλεσμα, ενώ η βάση του κατασκευάστηκε από μπετόν και terrazzo.

Τέλος, για να συμπληρώσει την συλλογή επίπλων του, ο Xavier Loránd σχεδίασε ένα μπλε κεραμικό σετ για καφέ, που ονόμασε Provincia και αποτελείται από μια κανάτα με πτυχώσεις και δύο κούπες.

Read More

And More