Οι εικαστικές εγκαταστάσεις που “στόλισαν” το κατάστημα SYLLOGES για τα Χριστούγεννα

Οι εικαστικές εγκαταστάσεις που “στόλισαν” το κατάστημα SYLLOGES για τα Χριστούγεννα | tlife.gr

Το κατάστημα SYLLOGES συνεργάστηκε με το διακοσμητικό γραφείο v.michelis, για τη δημιουργία τριών εγκαταστάσεων με έμπνευση την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Για την κάθε εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα τριών εταιριών των οποίων οι SYLLOGES είναι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα της εταιρείας ELITIS, στη δεύτερη προϊόντα του ομίλου COLEFAX & FOWLER και στην τρίτη προϊόντα της εταιρείας CHRISTIAN LACROIX.

Η έμπνευση για την εγκατάσταση με τα προϊόντα ELITIS προήλθε από τις ταινίες του Tim Burton. Ένα τοπίο που παραπέμπει σε χιονισμένο δάσος με τον χιονάνθρωπο να ξεπροβάλει σε υπερφυσικό μέγεθος, τυλιγμένος με βελούδινο ύφασμα το οποίο για τις ανάγκες του installation μετατράπηκε σε κορδέλα. Το χειροποίητο καρό wallpaper από φίλντισι και πεπιεσμένο χαρτί σε απόχρωση του ροζ, επιβεβαιώνει την έμπνευση. Τα έλατα επενδυμένα με υφάσματα επίπλωσης (βελούδο, μάλλινο με ίνες lurex κλπ.) προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συλλογή του ELITIS, εναρμονισμένα στην κεντρική ιδέα, υπενθυμίζοντας στον καταναλωτή το πόσο άρτια τεχνική πρέπει να χρησιμοποιείται για να αναδειχθούν. Οι πετονιές που στηρίζουν τα στοιχεία της εγκατάστασης, παραπέμπουν σε σκηνικό παράστασης με μαριονέτες, με τον χιονάνθρωπο να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με αφορμή ένα παραμύθι -ο Άγιος Βασίλης απελπισμένος ζητά τη βοήθεια της νεράιδας Ελπίδας που ζει στο Σμαραγδένιο δάσος, ανάβοντας φωτιά μέσα στο χρυσό κύκλο- δημιουργήθηκε η εγκατάσταση με τα προϊόντα του ομίλου COLEFAX & FOWLER. Έχοντας σαν βάση το βαμβακερό σατέν σε χρώμα σμαραγδί, τοποθετήθηκαν ανισοπαχείς κορμοί δέντρων επενδυμένοι με υφάσματα των εταιρειών MANUEL CANOVAS, COLEFAX & FOWLER, JANE CHURCHILL και LARSEN, σε συνδυασμό με τις κιτρινοπράσινες αποχρώσεις, τις διαφορετικές ποιότητες (βελούδο, σατέν, μουαρέ, κέντημα πάνω σε μετάξι κλπ.) και την εναλλαγή των σχεδίων που συνθέτουν το σμαραγδένιο δάσος. Ο χρυσός κύκλος, σύμβολο της τελειότητας και της αιώνιας ζωής, της αρχής και του τέλους, μαζί με τους επενδυμένους κυλίνδρους από wallpaper της εταιρείας JANE CHURCHILL και την περίτεχνη φλόγα προσδίδουν το μεταφυσικό στίγμα της έμπνευσης.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, τα δώρα έχουν την τιμητική τους, μικρά ή μεγάλα, με ευφάνταστα περιτυλίγματα και περίτεχνες κορδέλες, καθώς μας βάζουν σε εορταστική διάθεση. Η λέξη δώρο προέρχεται από τα Μυκηναϊκά χρόνια που βρέθηκε στις πινακίδες της μυκηναϊκής Β’ γραφής ως do-ro, που αναφερόταν στα αναθήματα των θεών και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να έχει την ίδια δύναμη. Αυτή ήταν και η έμπνευση της εγκατάστασης με προϊόντα της εταιρείας CHRISTIAN LACROIX. Πολύχρωμα βελούδα, κεντημένα υφάσματα, ζακάρ, περίτεχνα wallpaper μεταμορφώθηκαν σε αμπαλάζ Χριστουγεννιάτικων δώρων και το ριγέ ασπρόμαυρο ύφασμα μετατράπηκε σε κορδέλα δημιουργώντας παιχνιδιάρικους φιόγκους, δηλώνοντας την καλοδεχούμενη υπερβολή στην ανταλλαγή δώρων τα Χριστούγεννα.

Ο Ευάγγελος Μιχέλης, ο επικεφαλής του διακοσμητικού γραφείου v.michelis, θέλησε να δώσει με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μια άλλη προσέγγιση στον χριστουγεννιάτικο στολισμό και ένα δημιουργικό μήνυμα για τη νέα χρονιά.

READ more