Όταν το ανακυκλωμένο πλαστικό δημιουργεί τα πιο stylish σκαμπό για ένα πολυβραβευμένο εστιατόριο

Όταν το ανακυκλωμένο πλαστικό δημιουργεί τα πιο stylish σκαμπό για ένα πολυβραβευμένο εστιατόριο | tlife.gr

Ένα από “Τα 10 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου”, όπως συχνά περιγράφεται το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin, El Celler de Can Roca στη Ζιρόνα της Ισπανίας, συνεργάστηκε με τον Καταλανό σχεδιαστή Andreu Carulla για να δημιουργήσει μια σειρά από σκαμπό που προέρχονται από την ανακύκλωση πλαστικού πολυστυρένιου. Μάλιστα, το πολυτελές εστιατόριο ακολουθεί την πολιτική μηδενικών αποβλήτων και έχει εμπνευστεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης Roca Recicla μέσω του οποίου ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί το γυαλί. Δεν είναι, λοιπόν, έκπληξη που η νέα πρωτοβουλία του, σε συνεργασία με τον Ισπανό designer αφορά μία ακόμη καινοτομία! Ο Carulla αποφάσισε να στρέψει το ενδιαφέρον του και σε άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται από τη διάσημη επιχείρηση, βάζοντας στο “στόχαστρο” τα κιβώτια από πολυστυρένιο, τα οποία χρησιμεύουν στην αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων. Και κάπως έτσι “γεννήθηκε” η ιδέα των εξάγωνων σκαμπό RR201!

“Μας κάλεσαν για να μεταμορφώσουμε υλικά τα οποία είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και το πολυστυρένιο είναι το πρώτο που αποφασίσαμε να ερευνήσουμε” εξηγεί ο Carulla. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με το εστιατόριο σε διάφορα project, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με… τα απόβλητα του καταστήματος.

Το “στοίχημα” του designer υπήρξε εξαρχής η διαχείριση ενός τόσο απαιτητικού υλικού, που δεν είναι ανακυκλώσιμο και γι’ αυτό χρειάστηκε να εφεύρει ένα νέο τρόπο εκμετάλλευσής του. Κάπως έτσι, τα κιβώτια καθαρίζονται διεξοδικά και έπειτα θρυμματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια. Από εκεί διοχετεύονται σε καλούπια, στα οποία προστίθεται συμπιεσμένος ατμός, ο οποίο επιδρά στη σύνθεση του υλικού, βοηθώντας το να διογκωθεί και να συγκολληθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια.

Έτσι παράγονται τα εξάγωνα σκαμπό, που στη συνέχεια επενδύονται με τρεις διαφορετικές οικολογικές αποχρώσεις για να τους παρέχεται η άκαμπτη και αδιάβροχη υφή τους. Μάλιστα, όλη η διαδικασία γίνεται χειρωνακτικά, προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας.

Με βάρος μικρότερο των δύο κιλών, τα RR201 σκαμπό χρησιμοποιούνται στη βεράντα και τους εξωτερικούς χώρους του κορυφαίου εστιατορίου. Επιπλέον, μιας και το κατάστημα χρησιμοποιεί περί τα έξι κιβώτια την ημέρα και δεδομένου ότι κάθε σκαμπό παρασκευάζεται από έξι κιβώτια, το project είναι αρκετό για να κατασκευάζεται (και να ανακυκλώνεται) ένα σκαμπό την ημέρα. Τέλος, όπως τονίζει ο σχεδιαστής: “Τα σκαμπό προορίζονται να διαρκέσουν για μια ζωή. Ωστόσο, αν προκύψει τέτοια ανάγκη, το χρώμα μπορεί να διαχωριστεί από τη δομή τους, ώστε το πολυστυρένιο να επαναχρησιμοποιηθεί και να μετατραπεί σε κάτι νέο”.

READ more