Peel Saver: Ένα πρωτότυπο και στιλάτο packaging από 100% φυσικό φλοιό πατάτας

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος designer αποφασίζει να επικεντρωθεί στην δημιουργία συσκευασιών με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά και με βιοδιασπώμενη σύσταση, προκειμένου να προτείνει μια εναλλακτική λύση στην εκτεταμένη χρήση πλαστικού και χαρτιού! Είναι, όμως, η πρώτη φορά που κάποιος εστιάζει σε μια πολύ συγκεκριμένη μερίδα της αγοράς, όπως είναι εκείνη της τηγανητής πατάτας! Αυτή είναι η περίπτωση των Ιταλών σχεδιαστών Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile και Pietro Gaeli, οι οποίοι αποφάσισαν με το καινοτόμο project τους να εκμεταλλευτούν την τεράστια σπατάλη φλοιού πατάτας που συντελείται από τα καταστήματα fast food και να χρησιμοποιήσουν αυτό το απόβλητο για την δημιουργία ενός βιολογικού packaging για το σερβίρισμα και την πώληση πατάτας! Και έτσι “γεννήθηκε” το Peel Saver!

Για τις ανάγκες κατασκευής των συσκευασιών, οι designers προμηθεύονται άχρηστους φλοιούς πατάτας, τους οποίους στην συνέχεια πολτοποιούν και στεγνώνουν με φυσικό τρόπο μέσα σε ειδικά καλούπια. Έπειτα, το “φύλλο” που προκύπτει τυλίγεται σε κωνικό σχήμα, παρόμοιο με εκείνο που έχει ένα χωνάκι για παγωτό! Η αρχική ιδέα τους ήταν να αναμείξουν τους φλοιούς με φυσικές συγκολλητικές ουσίες, όπως η ζελατίνη ή το latex, αλλά στην πορεία ανακάλυψαν πως ο φλοιός μπορεί μόνος του να αποτελέσει την “κόλλα” για τον εαυτό του, αν υποβληθεί σε συγκεκριμένες κατεργασίες.

Το πρωτότυπο Peel Saver είναι ένα packaging φτιαγμένο από 100% φυσικό φλοιό πατάτας, γεγονός που το καθιστά πλήρως βιοδιασπώμενο, επιστρέφοντάς το στον βιολογικό κύκλο είτε με την μορφή λιπάσματος για τα φυτά ή ως τροφή για τα ζώα!

Read More

And More