S-1500: Η νέα καρέκλα της Snøhetta είναι… ανακυκλωμένη και βασισμένη σε ένα iconic σχέδιο!

Είναι ανάμεσα στα κορυφαία και διεθνώς αναγνωρισμένα αρχιτεκτονικά γραφεία αυτή την στιγμή και όχι άδικα, μιας και συστήνουν σε παγκόσμιο επίπεδο την αισθητική ανωτερότητα και την καινοτόμα ματιά του σύγχρονου νορβηγικού σχεδιασμού. Ανάμεσα, λοιπόν, στις πρωτοπόρες δουλειές της Snøhetta (μόλις την περασμένη εβδομάδα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια των headquarters της Swarovski που σχεδίασε και κατασκεύασε η αρχιτεκτονική ομάδα) βρίσκεται και η νέα καρέκλα S-1500 που μόλις έκανε το ντεμπούτο της! Η εντυπωσιακή καρέκλα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία Nordic Comfort Products (NCP) είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό και μέταλλο από τις τοπικές αλιευτικές μονάδες στην βόρεια Νορβηγία!

Χρησιμοποιημένα και φθαρμένα δίχτυα, σκοινιά και σωλήνες μετατρέπονται σε ένα κοκκώδες υλικό, το οποίο στην συνέχεια περνάει από καλούπια, καταλήγοντας στο εκπληκτικό design της S-1500 chair! “Αντί να προμηθευτούμε καινούριο πλαστικό από την άλλη άκρη του πλανήτη, η δυνατότητα να πάρουμε στα χέρια μας υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένο πλαστικό από την τοπική βιομηχανία δημιούργησε μια ιδανική συνθήκη για όλες τις πλευρές” επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Stian Alessandro Ekkernes Rossi από την Snøhetta και συνεχίζει: “Μερικές φορές οι σωστές λύσεις είναι πολύ πιο προσιτές απ’ ό,τι νομίζεις, αρκεί να κάνεις και τις κατάλληλες ερωτήσεις”.

Παρά το γεγονός πως η S-1500 chair είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό, το τελικό οπτικό αποτέλεσμα με το καταπράσινο ματ φινίρισμα θυμίζει περισσότερο μάρμαρο! Ταυτόχρονα, μέσα από την χρήση ανακυκλωμένων υλικών, αυτή η καρέκλα καθίσταται εκείνη με το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον!

Το σχέδιο της S-1500 chair έχει βασιστεί στην εμβληματική καρέκλα R-48 που κατασκευάστηκε στα τέλη του ’60 από τον διάσημο Νορβηγό σχεδιαστή Bendt Winge, η οποία επίσης παραγόταν από την εταιρία NCP. Μάλιστα, χάρη στην δημοφιλία αυτής της iconic καρέκλας, η NCP ζήτησε μια σύγχρονη “μετάφρασή” της από την Snøhetta, που ευελπιστεί πως η νέα δημιουργία της θα γίνει και ένα οικιακό έπιπλο!

Η iconic R-48 chair του Bendt Winge

Read More

And More