Sisyphus Reclined: Ένα ρομπότ σμιλεύει γλυπτά στην boutique της Burberry στο Λονδίνο

Ένα ρομπότ στέκεται στο κέντρο ενός εργοταξίου γεμάτου σκαλωσιές και σμιλεύει νυχθημερόν επιβλητικά αγάλματα από συνθετικό πολυστυρένιο. Το ρομπότ ονομάζεται Kuka και το… εργαστήριό του αποκαλείται Sisyphus Reclined. Ο χώρος εργασίας του βρίσκεται εντός της κεντρικής boutique της Burberry στην Regent Street του Λονδίνου. Πρόκειται για το ολοκαίνουριο installation που φιλοτέχνησε ο Βρετανός καλλιτέχνης Graham Hudson για τον κορυφαίο οίκο μόδας, με στόχο να “εξερευνήσει τον ιδεαλισμό και τον τρόμο της ανθρώπινης δημιουργίας”, όπως επισημαίνει ο ίδιος. Συγκεκριμένα, στο αίθριο του τριώροφου καταστήματος, πολλαπλές μεταλλικές σκαλωσιές περικυκλώνουν το Kuka robot, το οποίο φαινομενικά δημιουργεί τρισδιάστατα έργα τέχνης από μεγάλους όγκους πολυστυρένιου, ενώ στην πραγματικότητα τα γλυπτά είναι ήδη σμιλεμένα από τον καλλιτέχνη και η μηχανική κατασκευή απλώς τα εμφανίζει.

Σχεδιασμένοι σαν “χαιρετισμός στα φαντάσματα και την συλλογική μνήμη”, οι στύλοι της σκαλωσιάς θέλουν να δείξουν την παροδικότητα και τις απρόοπτες καταστάσεις. “Έναν μήνα πριν, αυτές οι σκαλωσιές χρησιμοποιούνταν σε άλλο σημείο στην άλλη άκρη της πόλης. Είναι μια ηχώ, ένα πλαίσιο για κάτι άλλο” λέει ο σχεδιαστής. Όσο για τα γλυπτά που προκύπτουν από την καλλιτεχνική εγκατάσταση: “οι αναφορές είναι πολλές, από τον κλασικισμό και το φανταστικό έως το bodybuilding, τα ιδανικά και τις καθημερινές πραγματικότητες”.

Η εικαστική εγκατάσταση προέκυψε μετά από αίτημα του νέου creative director της Burberry, Riccardo Tisci, ο οποίος ζήτησε από τον καλλιτέχνη τα γλυπτά που θα προκύψουν από την διαδικασία να έχουν ως σημείο αναφοράς την κληρονομιά τόσο του οίκου, όσο και του κτιρίου στο οποίο φιλοξενείται η boutique, το οποίο υπήρξε κάποτε θέατρο και έπειτα γκαλερί.

Read More

And More