Stripped Down Stripes: Μια σειρά χαλιών από ανακυκλωμένα αθλητικά παπούτσια

Με το ζήτημα της ανακύκλωσης παπουτσιών αποφάσισε να ασχοληθεί ο αθλητικός “κολοσσός” της Adidas για τις ανάγκες του νέου καταστήματος που ανοίγει τις πόρτες του στο Παρίσι. Έτσι, το αγαπημένο brand “στρατολόγησε” την σχεδιάστρια Simone Post, διάσημη για την δουλειά της με ανακυκλωμένα υλικά, για να δημιουργήσει μια σειρά χαλιών εξολοκλήρου κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα αθλητικά παπούτσια. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η εντυπωσιακή σειρά χαλιών Stripped Down Stripes!

Η designer από την Δανία γνώριζε πως τα αθλητικά παπούτσια είναι ένα από τα πιο δύσκολα ανακυκλώσιμα προϊόντα ρουχισμού και για αυτό συνεργάστηκε με την γερμανική εταιρία I:CO, που εξειδικεύεται στην ανακύκλωση παπουτσιών. “Αυτό που κάνει τα παπούτσια τόσο ενδιαφέρον αντικείμενο εργασίας είναι πως τελευταία έχει διευρυνθεί πολύ η αγορά τους. Τα αθλητικά παπούτσια δεν προορίζονται μόνο για άσκηση, αφού ο κόσμος τα φοράει όλη την ώρα. Σχεδόν όλοι έχουν ένα ζευγάρι” λέει η Post για το project που ανέλαβε.

Για την δημιουργία των χαλιών, τα χρησιμοποιημένα αθλητικά παπούτσια κόπηκαν σε μικρά κομμάτια και έπειτα διαχωρίστηκαν τα διαφορετικά υλικά τους, ανάλογα με την ποιότητα. Έτσι, κατέληξαν με τρία είδη κονιορτοποιημένου υλικού, ένα υφασμάτινο, ένα σκληρού πλαστικού και άλλο ένα πιο μαλακού πλαστικού. Και από αυτά τα στοιχεία κατασκευάστηκαν τα χαλιά.

Αρχικά, το αποτέλεσμα από την συνένωση των υλικών κατέληγε σε ένα “άχρωμο” γκρι. Σύντομα, όμως, η σχεδιάστρια ανακάλυψε ότι μπορούσε να δημιουργήσει διαφορετικές αποχρώσεις με διάφορους συνδυασμούς σκόνης. Έτσι, κατέληξε σε αυτή την γκρι και off-black χρωματική δομή για τις χαρακτηριστικές ρίγες της, οι οποίες ωστόσο αποτελούνται από ένα πολύχρωμο μωσαϊκό όταν τις βλέπεις από κοντά. Γι’ αυτό και η Post περιγράφει το αισθητικό αποτέλεσμα ως ένα “σύγχρονου τύπου terrazzo”, ενώ ευελπιστεί πως σύντομα θα κατασκευάσει δάπεδα από αυτό το υλικό.

Read More

And More