Το μέλλον του σπιτιού, του γραφείου και της καθημερινότητάς μας είναι ήδη στα σκαριά της IKEA!

Το μέλλον του σπιτιού, του γραφείου και της καθημερινότητάς μας είναι ήδη στα σκαριά της IKEA! | tlife.gr

Όταν το 1956 ο “πατέρας” της IKEA, Ingvar Kamprad, εισήγαγε στο design την πρωτοποριακή φιλοσοφία του flat-pack, δηλαδή των επίπλων που κατασκευάζονται σε flat μορφή και συναρμολογούνται έπειτα στο σπίτι, άλλαξε ο τρόπος που ζούμε. Κάτι παραπάνω από 60 χρόνια μετά, και η IKEA συνεχίζει να καινοτομεί και να προτείνει νέες διεξόδους για το σπίτι και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το interior design. Ο λόγος πίσω από αυτή την εισαγωγή είναι το γεγονός πως το σουηδικό enterprise βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σχεδιασμού των πρώτων αυτοκινούμενων οχημάτων, με πλήρως εξοπλισμένο interior και με σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινού για διάφορες καθημερινές δουλειές. Τι εννοώ; Πως οι μελέτες για επτά driverless οχήματα, που θα λειτουργούν ως γραφείο, cafe, ιατρείο, λαϊκή αγορά, χώρος ψυχαγωγίας, ξενοδοχείο και pop-up κατάστημα είναι ήδη στα σκαριά από το μικρό “αδερφάκι” της IKEA, Space10.

Το project ονομάστηκε Spaces on Wheels και στόχος του είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες που αναμένεται να αναδυθούν στο μέλλον, όταν πλέον οι δρόμοι θα κυριαρχούνται από αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς. Συγκεκριμένα, το όραμα της IKEA και του εργαστηρίου Space10 είναι να υποστηρίξουν τις καθημερινές δραστηριότητες του κοινού, κατά την διάρκεια των μεταφορών του κόσμου από το ένα μέρος στο άλλο. Μάλιστα, καθένας από τους επτά χώρους θα συνδέεται με το Space10 application, ώστε να μπορεί ο χρήστης να καλεί το όχημα μέσω smartphone.

Όσο για τον σχεδιασμό των επτά οχημάτων, βασικός γνώμονας της εταιρίας είναι να δημιουργηθούν οχήματα προσιτά, ανθρωποκεντρικά και φιλόξενα για το κοινό, μακριά από την φουτουριστική και αποστειρωμένη θεώρηση που ενδεχομένως επικρατεί αυτή την στιγμή στον συλλογικό νου.

“Θα μπορούσε να είναι μια επέκταση των σπιτιών και των γραφείων μας ή ακόμη και της καφετέριας στην γωνία, επομένως θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα για έναν περισσότερο εκτενή διάλογο σχετικά με το πώς θα θέλαμε να είναι αυτοί οι αυτοκινούμενοι χώροι” λέει ο συνιδρυτής της Space10, Simon Caspersen, και συνεχίζει: “Ίσως κάποια μέρα, η τεχνογνωσία της IKEA στην επίπλωση σπιτιών και το compact living να βρει έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, εκείνον της αυτοκίνησης, στον οποίο θα διαπρέψει”.

READ more