Black 3.0: Το πιο μαύρο ακρυλικό χρώμα του κόσμου είναι γεγονός και μπορείς να το αποκτήσεις

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Stuart Semple δημιούργησε το πιο μαύρο χρώμα του κόσμου, με την πιο εύκολη εφαρμογή και ο πόλεμος με τον Anish Kapoor καλά κρατεί! Η νέα δημιουργία του contemporary artist ονομάζεται Black 3.0 και είναι “η πιο αμετάβλητη και ματ μαύρη ακρυλική μπογιά του κόσμου”, όπως περιγράφεται, ενώ ο ίδιος την χαρακτηρίζει ως “μια μαύρη τρύπα σε ένα μπουκάλι”. Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω χρώματος έγκειται στο γεγονός πως απορροφά περίπου το 99% του ορατού φωτός, αποτελώντας έτσι την πιο μαύρη απόχρωση που γίνεται ορατή με γυμνό μάτι! Μάλιστα, ο καθένας μας μπορεί να αποκτήσει το χρώμα από το eshop του καλλιτέχνη έναντι μόλις £11.99, εκτός κι αν είσαι ο Anish Kapoor, οπότε και απαγορεύεται ρητώς να αγοράσεις την μπογιά!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Αν όλη η παραπάνω περιγραφή σου θυμίζει κάτι, τότε σίγουρα σκέφτεσαι το Vantablack, το πρώτο απολύτως μαύρο χρώμα που δημιουργήθηκε ποτέ και έχει χαρακτηριστεί “το πιο μαύρο μαύρο” (the blackest black). Και κάπου εκεί, ξεκινά και η διαμάχη του Stuart Semple με τον γλύπτη Anish Kapoor, αφού ο τελευταίος φρόντισε το 2016 να αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του Vantablack και να αφαιρέσει το δικαίωμα εφαρμογής του από όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο! Τότε ήταν που ο Semple αποφάσισε να φτιάξει το “πιο ροζ ροζ του κόσμου”, έπειτα το “πιο πράσινο πράσινο του κόσμου”, το “πιο κίτρινο κίτρινο του κόσμου” και ούτω καθεξής, απαγορεύοντας στον Kapoor έστω και να αγγίξει ένα από τα χρώματά του! Φυσικά, στο πλευρό του Semple συστρατεύθηκαν αμέτρητοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αφού θεωρήθηκε από ολόκληρη την κοινότητα αφόρητη αδικία ο αποκλεισμός τους από την χρήση του Vantablack!

Πλέον, όμως, ο καινοτόμος και edgy Stuart Semple έχει το δικό του κατάμαυρο μαύρο και μάλιστα πρόκειται για το πιο εύχρηστο χρώμα της κατηγορίας του. Βλέπεις, στην περίπτωση του Vantablack, το χρώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ελεύθερες συνθήκες, μιας και η σύστασή του αλλοιώνεται πολύ εύκολα και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται περισσότερο “εργαστηριακό”. Αντιθέτως, το Black 3.0, όπως κάθε ακρυλικό χρώμα, μπορείς να το ψεκάσεις από φιάλη σπρέι, να το εφαρμόσεις με πινέλο ή να το χρησιμοποιήσεις με ρολό βαψίματος και να μην πάθει τίποτα, αλλά να μην κινδυνεύει ούτε η δική σου υγεία από τις χημικές ενώσεις του!

Read More

And More