Πώς είναι η κατοικία του Προέδρου των ΗΠΑ μέσα στο Λευκό Οίκο; Φωτογραφίες

Μια μέρα πριν τις αμερικανικές εκλογές “τρυπώνουμε” στο Λευκό Οίκο για να δούμε πού κατοικούσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την οικογένειά του και ειδικότερα το διακοσμητικό στιλ της Μισέλ Ομπάμα όσο ήταν Πρώτη Κυρία.

Ο Λευκός Οίκος χτίστηκε γύρω στο 1800 και από τότε η εσωτερική του διακόσμηση αλλάζει σχεδόν με την έλευση κάθε νέου προέδρου. Κάθε Πρώτη Κυρία φιλοδοξεί να αφήσει το δικό της στίγμα στους χώρους, με κορυφαία ίσως την Τζάκι Κένεντι.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι πρόεδροι, εκτός από τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον, κατοίκησαν εκεί. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν δυνατό για τον κάθε πολίτη να επισκεφτεί τον Πρόεδρο δίχως μεγάλα προβλήματα. Από τότε όμως στο κοινό απαγορεύεται γενικώς η είσοδος για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί ορισμένα τμήματα του Λευκού Οίκου σε ομάδες, ορισμένες ώρες και ημέρες, συνοδευόμενο από ξεναγό.

Όπως καταλαβαίνεις, ο Λευκός Οίκος δεν είναι ένα απλό… σπίτι. Είναι ένα… μεγαθήριο που στεγάζει τόσο γραφεία του Προέδρου και των συνεργατών, όσο και την προσωρινή του κατοικία όσο είναι πρόεδρος.


Η νότια πτέρυγα του Λευκού Οίκου όπου βρίσκεται και το λεγόμενο Οβάλ Γραφείο καθώς και άλλα… οβάλ δωμάτια.

Σε αυτό το ποστ θα δεις φωτογραφίες που δημοσίευεσε το έγκριτο περιοδικό αρχιτεκτονικής Architectural Digest από τους εσωτερικούς χώρους του Λευκού Οίκου όπου κατοικεί η οικογένεια Ομπάμα, δηλαδή την προσωρινή, ιδιωτική κατοικία του προέδρου μέσα στο Λευκό Οίκο.
Η διακόσμηση έγινε με την επιμέλεια του διακοσμητή Michael Smith και σύμφωνα με δήλωση της Μισέλ Ομπάμα, ο Smith όχι μόνο κατάφερε να σεβαστεί την ιστορία του κτιρίου αλλά να διαμορφώσει και χώρους που να θυμίζουν ένα κανονικό σπίτι για μια οικογένεια.

Ο Λευκός Οίκος είναι διώροφο μέγαρο με υπόγειο, έχει συνολικά 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, πισίνα, γήπεδο του τένις, μια αίθουσα μπόουλινγκ και μια αίθουσα κινηματογράφου.

Το δεύτερο πάτωμα χρησιμοποιείται ως η κύρια κατοικία του προεδρικού ζεύγους. Κύριο δωμάτιο είναι το “οβάλ γραφείο” όπου και το επίσημο γραφείο του Προέδρου. Στην πραγματικότητα είναι ημικυκλικό αλλά λέγεται “οβάλ”. Το όλο οικοδόμημα περιβάλλεται με εκτάσεις χλόης και δένδρων, στο χώρο των οποίων γίνονται και επίσημες υπαίθριες ανακοινώσεις.

The Yellow Oval Room

Πολλές ιστορικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί σε αυτό το δωμάτιο που χαρακτηρίζεται από τα κίτρινα και χρυσά του χρώματα. Κάθε αίθουσα άλλωστε έχει πάρει το όνομά της ανάλογα με το χρώμα που κυριαρχεί όπως αυτό εδώ που ονομάζεται το Κίτρινο Οβάλ Δωμάτιο που είναι και ο χώρος επίσημης υποδοχής των καλεσμένων του προέδρου.

The Family Dining Room

Ο Λευκός Οίκος έχει πολλές τραπεζαρίες. Αυτή εδώ όμως είναι η μόνη που για πρώτη φορά και μετά την ανακαίνισή της η Μισέλ Ομπάμα το 2015 την άνοιξε για το κοινό.


Ο χώρος είναι μεν ιστορικός, διαθέτει όμως και μοντέρνες πινελιές!

Old Family Dining Room

Αυτή είναι άλλη μία τραπεζαρία, πιο επίσημη όπου συχνά ο πρόεδρος παραθέτει κάποιο γεύμα.

The Treaty Room

Αυτό είναι ουσιαστικά το ιδιωτικό γραφείο του προέδρου μέσα στο Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος Ομπάμα συνήθιζε να περνάει τα βράδια του εδώ.

Τhe Family Sitting Room

Αυτό είναι ας πούμε το οικογενειακό καθιστικό της οικογένειας Ομπάμα. Η διακόσμηση είναι σε γήινους τόνους και προσιτή ώστε να θυμίζει κατοικία και όχι προεδρικό μέγαρο.


Και ιδού μια απόδειξη! Στον καναπέ του Family Sitting Room ο Πρόεδρος Ομπάμα κάθεται αναπαυτικά με τις κόρες του Σάσα και Μαλία.


Μοντέρνοι πίνακες ζωγραφικής κοσμούν τους τοίχους.

Η κρεβατοκάμαρα του Προέδρου

Αυτό το δωμάτιο σίγουρα έχει υποστεί αμέτρητες αλλαγές! Και είναι λογικό αφού κάθε Πρόεδρος και κυρίως κάθε Πρώτη Κυρία θέλει να το διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες του!

The Solarium

Αυτό είναι ίσως το εντυπωσιακότερο δωμάτιο του Λευκού Οίκου. Βρίσκεται στην κορυφή του, είναι οβάλ και έχει θέα σε όλη την Ουάσιγκτον. Μάλιστα στο βάθος διακρίνεται και το διάσημο Μνημείο του Ουάσιγκτον.

And More