Coachella Art: Η τέχνη καταλαμβάνει για άλλη μια χρονιά το πιο διάσημο και επιτυχημένο φεστιβάλ

Αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική και την εκλεπτυσμένη μαζικότητα μιας διοργάνωσης που καταφέρνει κάθε χρόνο να συναρπάζει χιλιάδες κόσμου, νέοι, ανερχόμενοι και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να συμμετάσχουν μέσα από την τέχνη τους σε αυτό το huge event! Και κάπως έτσι, το Coachella, το πιο διάσημο και επιτυχημένο μουσικό φεστιβάλ, μετατράπηκε το ίδιο σε ένα χώρο τέχνης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο μια σειρά από εκπληκτικά και καινοτόμα installations, ιδανικά για να προσελκύσουν το κοινό του φεστιβάλ. Για ακόμη μια χρονιά, λοιπόν, από σήμερα έως τις 15 και από τις 20 έως τις 22 Απριλίου, η έρημος της Καλιφόρνια θα φιλοξενήσει μια σειρά από εκπληκτικές εγκαταστάσεις, που υπόσχονται να “απογειώσουν” τη συνολική εμπειρία της διοργάνωσης!

Όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες art συμμετοχές, αλλά και την ίδια την αντιμετώπιση του Coachella απέναντί τους, η “εφήμερη” τέχνη, όπως την αντιλαμβάνονται οι designers και οι καλλιτέχνες που απευθύνονται στη σύγχρονη γενιά των millennials και στην εποχή της επέλασης του Instagram, είναι εκείνη που κερδίζει συνεχώς έδαφος, κατακτώντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις χάρη στον πρόσκαιρο χαρακτήρα της! Πλέον, λοιπόν, η τέχνη βγαίνει από τις “άψυχες” λευκές αίθουσες των γκαλερί και αποκτά υπόσταση στην τέταρτη διάσταση, εκείνη του χρόνου! Με λίγα λόγια, δεν έχει μόνο σημασία “τι” είδες, αλλά και αν “πρόλαβες” να το δεις, αν κατάφερες να παρευρεθείς στην κατάλληλη τοποθεσία, την ακριβή στιγμή που η τέχνη έλαβε χώρα! Και κάπως έτσι, πέρα από ένα τεράστιο μουσικό γεγονός, που έχει καταλάβει και το χώρο της μόδας, το Coachella παραμένει πιστό στις καλλιτεχνικές καταβολές του -άλλωστε, μιλάμε για τη μουσική, την πιο διαδεδομένη και ενωτική τέχνη- και φέρνει τον κόσμο λίγο πιο κοντά στην contemporary art!

Ανάμεσα στις φετινές συμμετοχές, αναμένεται να δούμε:

Lodestar του Randy Polumbo

Ένα τεράστιο floral installation που συναρμολογήθηκε από τμήματα ενός πολεμικού αεροσκάφους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, με στόχο να δείξει πως πράγματα που κάποτε χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα, πλέον “αποτελούν ένα προκλητικό καμβά μέσω του οποίου οι θεατές μπορούν να εξερευνήσουν την περιέργειά τους”, όπως επισημαίνει ο καλλιτέχνης.

Προηγούμενη δουλειά του καλλιτέχνη

Spectra των NEWSUBSTANCE

Ένα επταώροφο (1800 m) χρωματικό φάσμα που προσφέρει θέα 360° στην κοιλάδα του Coachella! Εξωτερικά είναι ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα, ενώ στο εσωτερικό του “απογυμνώνεται” για να δώσει έμφαση στην εμπειρία της θέασης του συνολικού περιβάλλοντος! Το φως, το χρώμα και η προοπτική αλλάζουν ανάλογα με τη θέση του θεατή. “Μειώνει ελαφρώς τον ήχο του φεστιβάλ και παρέχει ένα χώρο για στοχασμούς” περιγράφει ο creative director, Patrick O’Mahony

Προηγούμενη δουλειά του studio

Supernova των Roberto Behar & Rosario Marquardt (R&R Studios)

Μια “έκρηξη” φωτός και χρώματος! Αυτό το πολυχρωματικό αστέρι περιλαμβάνει 12 μικρότερα αστέρια, τα οποία προεξέχουν κατά 12 μέτρα προς κάθε κατεύθυνση. Στη διάρκεια της ημέρας, το installation Supernova θα προσφέρει σκιά, ενώ τα βράδια θα φωτίζεται ολόκληρο, αποτελώντας ένα σύμβολο για την προσωπική εμπειρία και την ατομική μνήμη που ο καθένας αποκομίζει από το φεστιβάλ!

Προηγούμενη δουλειά των καλλιτεχνών

Etherea του Edoardo Tresoldi

Τρία γλυπτά από μεταλλικά καλώδια, τα οποία “γειώνονται” στο έδαφος και αποτελώντας στοιχεία τα οποία δεν θα έπρεπε να είναι καν εκεί, μιας και πρόκειται και νεοκλασικά και μπαρόκ αρχιτεκτονήματα πανομοιότυπης μορφής που φτάνουν έως και τα 21 μέτρα σε ύψος!

Προηγούμενη δουλειά του καλλιτέχνη

Meta & Ditto του Adam Ferriss
Δύο εγκαταστάσεις Augmented Reality (Επαυξημένης Πραγματικότητας), οι οποίες θα είναι “προσβάσιμες” μέσω του εργαλείου Coachella Camera, που βρίσκει κανείς στο application του Coachella. Κοιτάζοντας γύρω τους οι θεατές, μέσω του Meta, το “κάδρο” θα παρουσιάζεται ως μια ηλιοκαμένη λήψη Polaroid, ενώ μέσω του Ditto ο χρήστης μπορεί να “σχεδιάσει” πάνω στην εικόνα που λαμβάνει!

Προηγούμενη δουλειά του καλλιτέχνη

Read More

And More