The Coal Office: Στις ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις του κορυφαίου σχεδιαστή Tom Dixon

Έχει χαρακτηριστεί ως “το χρυσό αγόρι” των 80s, μιας και αυτός ο αυτοδίδακτος οραματιστής κατάφερε με τα έργα του να “εισβάλει” στα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης του κόσμου, από τη MoMA της Νέας Υόρκης και το V&A του Λονδίνου μέχρι το Centre Pompidou του Παρισιού, χωρίς καμία βοήθεια και ειδική εκπαίδευση, αλλά χρησιμοποιώντας απλά και μόνο με το αστείρευτο ταλέντο του! Πλέον, ο κορυφαίος Βρετανός σχεδιαστής, Tom Dixon, ανοίγει τις πόρτες του ολοκαίνουριου και άκρως εντυπωσιακού flagship store του ομώνυμου label (Tom Dixon) στο Λονδίνο, το οποίο λειτουργεί και ως showroom, ενώ στεγάζει παράλληλα τα γραφεία της εταιρίας! Και όλα τα παραπάνω, εντός μιας βικτοριανής αποθήκης κάρβουνου στην άλλοτε υποβαθμισμένη περιοχή του King’s Cross που κάποτε αποτελούσε τη “red light district” του βόρειου Λονδίνου! Άλλωστε, τι θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό στον πιο επιτυχημένο industrial designer, από αυτή την urban και “κακόφημη” γειτονιά;

Το επιβλητικό και καινοτόμο The Coal Office, όπως ονομάστηκαν τα… headquarters του σχεδιαστή, αποτελεί πλέον το “σπίτι” της επιχείρησής του, αφού εκεί μετακόμισαν όλες οι δραστηριότητες της εταιρίας, έπειτα από μια ριζική ανακαίνιση του χώρου από τον ίδιο και την ομάδα του! Με έκταση 1625 τ.μ., το πολυεπίπεδο κτιριακό συγκρότημα που χρονολογείται από το 1851 βρίσκεται πλάι στον ποταμό Regent’s Canal και στεγάζει τα γραφεία για το προσωπικό της εταιρίας και μια γκαλερί, ενώ το flagship store και το showroom μοιράζονται σε επτά σιδηροδρομικές στοές που βρίσκονται κάτω από το κτίριο! Μάλιστα, το κατάστημα ανοίγει τις πόρτες του σήμερα (20 Απριλίου), ενώ τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και το εστιατόριο και το cafe του σχεδιαστή!

“Είχε φτάσει η στιγμή να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο, αλλά ήταν δύσκολο να βρούμε την τοποθεσία που θα μας επέτρεπε να έχουμε την κατάλληλη ‘μείξη’ επαγγελματικού χώρου και καταστήματος -γεγονός που πραγματοποιήθηκε στο King’s Cross” εξηγεί ο Tom Dixon και συνεχίζει: “Η συνδεσιμότητα ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, μιας και από εδώ μπορείς να μετακινηθείς σε όλη την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την Ευρώπη. Και όπως συνηθίζω να λέω, ένα brand είναι όσο καλό αποδεικνύεται πως είναι το δίκτυό του, είτε πρόκειται για το Instagram, είτε για τις εγκαταστάσεις του”.

Το εμβληματικό κτίριο που φιλοξενεί πλέον το Coal Office αποτελούσε κατά το 19ο αιώνα το σημαντικότερο κέντρο διανομής κάρβουνου σε όλη την Αγγλία και αρκετά από τα αρχικά σχεδιαστικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν διατηρήθηκαν ατόφια και στη νέα δομή του από τον Tom Dixon. Στο εσωτερικό του, οι περισσότεροι πλίνθινοι τοίχοι αφέθηκαν εκτεθειμένοι, με μερικές επιφάνειές τους να καλύπτονται από μαύρα πάνελ ξύλου. Ταυτόχρονα, όπως είναι φυσικό, οι χώροι διακοσμήθηκαν με τα έπιπλα και τα φωτιστικά του Tom Dixon! Στις εγκαταστάσεις, σύντομα πρόκειται να λειτουργήσουν τόσο το εστιατόριο και το cafe, όσο και ο χώρος της παραγωγής των προϊόντων, γεγονότα που ο Dixon σχολιάζει: “Χρειαζόμαστε ένα υπέροχο μέρος για να δουλεύουν οι άνθρωποι της εταιρίας, το οποίο να πρεσβεύει πολλά περισσότερα από το design του. Προσωπικά, με ενδιαφέρει πολύ να δω πώς το φαγητό θα ταιριάξει με το σχεδιασμό, ενώ ταυτόχρονα θέλω ένα μέρος για να αρχίσω να κατασκευάζω πράγματα ξανά, όπως όταν πρωτοξεκίνησα”.

Η περιοχή του King’s Cross βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό νέες… ζυμώσεις, με τη διάσημη σχολή Saint Martins art college να έχει μεταφερθεί εκεί από το 2011, ενώ και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες και τις εγκαταστάσεις του από το 2012. Μάλιστα, πολύ σύντομα θα μεταφερθούν εκεί και τα headquarters τόσο του Facebook, όσο και της Google!

Read More

And More