Δεν θα πιστέψεις ποτέ πόσο κοστίζει ένα παλιό έπιπλο από την IKEA

Ο περισσότερος κόσμος, όταν σκέφτεται να αγοράσει καινούρια έπιπλα για το σπίτι του, το πιο πιθανό είναι πως η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό του είναι “IKEA”. Ειδικά, όταν λειτουργεί με χαμηλό budget και θέλει η διακόσμησή του να είναι up to date! Αυτό το δεδομένο, όμως, αναταράσσεται από μία καινούρια πληροφορία, μιας και τα… vintage έπιπλα της εταιρείας κοστίζουν μια περιουσία! Μάλιστα. Και υπάρχει ο όρος “vintage IKEA”, και ναι είναι συλλεκτικά αντικείμενα και ναι δεν έχουν καμία σχέση με τις τιμές που έχεις στο μυαλό σου!

Ξεκινώντας την ιστορία της από το 1943, ο σουηδικός κολοσσός του interior design στις αρχικές συλλογές επίπλων που εξέδωσε και ιδιαίτερα σε εκείνες του ’60 και του ’70, αποτύπωσε με απόλυτη ακρίβεια την αισθητική και τη μόδα της εποχής. Δεν είναι, λοιπόν, αξιοπερίεργο το γεγονός πως, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή στις ρίζες του design και τη λατρεία στο retro, τα πρώτα έπιπλα της IKEA γνωρίζουν τεράστια επιτυχία! Εκείνο, όμως, που προκαλεί έκπληξη είναι οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα συγκεκριμένα αντικείμενα, αφού αγγίζουν και τα 50.000 δολάρια!

Σύμφωνα με το σκανδιναβικό site δημοπρασιών Barnebys και τον ιδρυτή του, Pontus Silfverstolpe, αυτή η “στροφή” που επιτελείται προς τα πρώτα έπιπλα της IKEA οφείλεται στην καλύτερη ποιότητα κατασκευής τους (σε σχέση με τα σημερινά), αλλά και στο γεγονός πως έχουν αντέξει σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα, τα έπιπλα της συγκεκριμένης περιόδου κυκλοφόρησαν σε περιορισμένο αριθμό, κάνοντας την τωρινή ύπαρξή τους συλλεκτική, ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγονται δημιουργίες κορυφαίων σχεδιαστών που συνεργάστηκαν με την εταιρεία, όπως ο Δανός Verner Panton!

Παρακάτω μπορείς να δεις μερικά από τα δημοπρατούμενα vintage έπιπλα που κάποτε κόστιζαν 65$ και σήμερα φτάνουν τα 6.500$!

Read More

And More