Διακόσμηση Σπιτιού: Τι δείχνουμε, τι κρύβουμε; Πολύτιμα tips για αποθήκευση με στυλ

Η αλήθεια είναι μία: αν δεν έχεις σκεφτεί πού ανήκουν τα πράγματά σου, μάλλον τα βλέπεις να στοιβάζονται πάνω σε πάγκους, τραπέζια και καρέκλες. Και ξέρεις κάτι; Αυτό δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής, είναι ζήτημα ψυχικής ηρεμίας. Όταν κάθε αντικείμενο έχει τη θέση του, τότε και το μυαλό σου μπορεί να ξεκουραστεί. Δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να τα κρύψεις όλα. Ο χώρος σου είναι καθρέφτης της προσωπικότητάς σου και έχεις κάθε λόγο να δείχνεις αυτά που αγαπάς. Το θέμα είναι να βρεις τη χρυσή τομή. Τι να μείνει φανερό και τι να εξαφανιστεί με στυλ;

Ξεκίνα από τη λειτουργία, όχι από τη διακόσμηση


Πριν καν σκεφτείς καλάθια, ράφια και βαζάκια, σταμάτα και κοίτα τον χώρο σου με άλλο μάτι. Τι ρόλο παίζει κάθε δωμάτιο στην καθημερινότητά σου; Τι χρησιμοποιείς πραγματικά εκεί; Όταν όλα τα αντικείμενα έχουν τη θέση τους, το σπίτι αναπνέει κι εσύ μαζί του. Ακόμα και μικρές κινήσεις, όπως το να βάλεις κρεμάστρες στην είσοδο ή ένα ράφι πάνω από το καλοριφέρ για κλειδιά, κάνουν διαφορά. Αν υπάρχει χώρος κάτω από τις σκάλες, αξιοποίησέ τον. Όσο πιο έξυπνα σχεδιάσεις τη λειτουργία του σπιτιού σου, τόσο λιγότερη «φασαρία» θα βλέπεις κάθε μέρα.


Δείξε τα αγαπημένα, όχι τα πάντα


Η αποθήκευση δε σημαίνει να κρύψεις τον χαρακτήρα σου. Αντιθέτως, κάποια αντικείμενα πρέπει να φαίνονται. Τα βιβλία σου, μια συλλογή από κεραμικά, ένα αγαπημένο έργο τέχνης, δίνουν ζωή στον χώρο. Μπορείς να τα τοποθετήσεις σε γυάλινες βιτρίνες ή ανοιχτά ράφια και να τα συνδυάσεις με πιο “ήσυχα” αντικείμενα για ισορροπία. Οι ανοιχτές επιφάνειες λειτουργούν καλύτερα όταν είναι επιλεγμένες, όχι φορτωμένες. Θυμήσου, δεν είναι όλα για τα stories – ούτε στη ζωή ούτε στο σπίτι.


Φτιάξε λύσεις που ταιριάζουν στη ζωή σου

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lonika Chande (@lonikachande)


Αν θες πραγματική τάξη, οι custom λύσεις είναι το κλειδί. Ειδικά αν έχεις μικρό σπίτι, σχεδίασε αποθηκευτικούς χώρους γύρω από κρεβάτια, καναπέδες ή ακόμα και έναν καναπέ κρεβάτι στο γραφείο. Σε ένα τέτοιο project, μπορείς να ενσωματώσεις σκαμπό που γίνονται και κομοδίνα όταν έχεις επισκέπτες (και όχι μόνο) – έξυπνο και πρακτικό. Παίξε και με την ισορροπία ανάμεσα σε εντοιχισμένα και ελεύθερα έπιπλα. Ένα παλιό, μη λειτουργικό τζάκι μπορεί να μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο, καλυμμένο με ένα ύφασμα ή μια κουρτίνα, ώστε να κρύβει κουτιά ή παιχνίδια με στιλ. Κι ένα παλιό ντουλάπι που βάφεται ξανά, μπορεί εύκολα να αποκτήσει δεύτερη ζωή ως αποθηκευτικός ή διακοσμητικός χώρος στην κουζίνα. Το μυστικό είναι να προσαρμόζεις τον χώρο στις ανάγκες σου – όχι το αντίθετο.


Από την κουζίνα μέχρι το μπάνιο, όλα χωράνε


Η κουζίνα είναι από τους πιο δύσκολους χώρους γιατί πρέπει να συνδυάζει πρακτικότητα και ομορφιά. Αν δεν έχεις πολύ ύψος, άφησε τις κλειστές ντουλάπες και παίξε με ραφάκια, γάντζους, υφάσματα και διαφανή βαζάκια. Βάλε τον φούρνο μικροκυμάτων σε ένα ντουλάπι, κρύψε τα βαρετά κάτω από κουρτινάκια και κράτα μόνο τα ωραία σε κοινή θέα. Στο μπάνιο, τα καλάθια είναι θαύμα – κάτω από τον νιπτήρα, πάνω από την τουαλέτα, για πετσέτες ή χαρτιά. Και μη ξεχνάς τους γάντζους: μια ωραία κρεμάστρα μπορεί να κρατά πετσέτες, ρόμπες ή τσάντες και να φαίνεται και όμορφη.
Μην σκέφτεσαι την αποθήκευση ως κάτι βαρετό ή αναγκαίο κακό. Είναι κομμάτι της ζωής σου μέσα στο σπίτι. Όταν οργανώνεις με αγάπη, όταν δίνεις χώρο μόνο σε ό,τι έχει νόημα, τότε κάθε γωνιά αρχίζει να λέει τη δική της ιστορία. Και τελικά, δεν είναι ότι έκρυψες τίποτα. Είναι ότι διάλεξες τι αξίζει να φαίνεται.


Όλα όσα πρέπει να θυμάσαι από τον οδηγό αποθήκευσης:

  • Κάθε αντικείμενο χρειάζεται “σπίτι” μέσα στο σπίτι σου – για να μη ζεις μέσα στο χάος.
  • Ξεκίνα πάντα από τη λειτουργία του χώρου – όχι από τα ράφια ή τα κουτιά.
  • Μη φοβάσαι να αφήσεις κάποια αγαπημένα αντικείμενα σε κοινή θέα – είναι κομμάτι της προσωπικότητάς σου.
  • Χρησιμοποίησε custom λύσεις για μικρούς χώρους – π.χ. ράφια γύρω από κρεβάτι, καναπέ ή daybed.
  • Έπιπλα με διπλή χρήση σώζουν χώρο – όπως σκαμπό που γίνονται κομοδίνα ή παγκάκια με αποθήκευση.
  • Συνδύασε εντοιχισμένα και ελεύθερα έπιπλα – για πρακτικότητα αλλά και στιλ.
  • Επαναχρησιμοποίησε vintage έπιπλα – μια παλιά κομότα μπορεί να γίνει ντουλάπι μπάνιου ή κουζίνας.
  • Χρησιμοποίησε κουρτινάκια ή υφάσματα για να καλύψεις ανοιχτές αποθηκευτικές λύσεις – δίνουν ζεστασιά και στιλ.
  • Στην κουζίνα, παίξε με ανοιχτά και κλειστά ράφια – για ισορροπία ανάμεσα σε πρακτικότητα και αισθητική.
  • Βγάλε τον φούρνο μικροκυμάτων από το οπτικό πεδίο – κρύψε τον σε ράφι ή ντουλάπι.
  • Καλάθια παντού – στο μπάνιο, στην κρεβατοκάμαρα, πάνω από ντουλάπια και κάτω από νιπτήρες.
  • Γάντζοι και κρεμάστρες – χρηστικοί αλλά και διακοσμητικοί όταν είναι καλαίσθητοι.
  • Δώσε προσοχή στους “ξεχασμένους” χώρους – χολ, διάδρομοι, κάτω από σκάλες, πάνω από καλοριφέρ.
  • Μην κρύβεις ό,τι αγαπάς – διάλεξε τι θες να φαίνεται και φτιάξε μικρές συλλογές με χαρακτήρα.
  • Η αποθήκευση δεν είναι αγγαρεία – είναι δημιουργικότητα με σκοπό την ευεξία σου.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock

 

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164